ABLE Human Motion, a punt per comercialitzar el seu exoesquelet
ABLE Human Motion acaba de rebre el certificat CE segons el nou Reglament de Dispositiu Mèdics (MDR) per l’exoesquelet robòtic de maluc i genoll. És l’aprovació reguladora que li permet la comercialització del dispositiu en hospitals i centres de rehabilitació de la lesió medul·lar a tota la Unió Europea.
Amb aquest certificatl ABLE Human Motion culmina cinc anys d’esforç d’un “equip fantàstic de gent jove, talentosa i apassionada que vol utiltizar la tecnologia per millorar la vida de les persones”. Així ho celebra el CEO de la companyia, l’enginyer industrial Alfons Carnicero que reconeix que s’han hagut de superar molts obstables durant aquest camí que han fet però que aquesta dedicaicó no els ha deixat perdre de vista la seva missió de “democratitzar els exoesquelets a escala global”. “Avui hi som una mica més a prop”, diu Carnicero.
La lesió medular és una afectació que canvia la vida als qui la viuen, que pateixen deficiències sensorials i motores associades molt sovint a la immobiltiat a llarg termini. Aconseguir la deambulació idependent és bàsic per continuar participant a la vida social i professional. Per això, ha estat una prioritat en la medicina de rehabilitació. Els exoesquelets són una solució per permetre a les persones amb lesions medulars fer un entrenament basant en l’aprenentatge motor amb múltimes repreticions de la tasca locomotora i menys càrrega física per als terapeutes.
L’exoesquelet d’ABLE Human Motion és un exoesquelet lleguer per a la rehabilitació a l’entorn clínic i ajuda a rehabilitar persones amb problemes de mobilitat a l’aixecar-se, caminar, girar i seure. És el resultat d’anys de col·laboració amb metges i pacients i tal com explica Álex Garcia, director tècnic de la companyia, “cada cada funcionalitat sorgeix d’escoltar atentament els problemes dels usuaris i resoldre’ls creativament”.
ABLE Exoskeleton proporciona un patró de marxa fisiològic que ajuda a reensenyar al cervell i els músculs com caminar de nou. Es pot posar i ajustar en menys de vuit minuts, cosa que maximitza el temps de teràpia per a cada pacient. S’han fet assajos clínics a Alemanya i Espanya i s’ha demostrat la seguretat i el funcionament a més d’altres millores clíniques en tolerància a l’entrenament de la marxa, la funció motora del cos o la qualitat de vida i benestar. En aquest reportatge a Fulls d'Enginyeria, els seus impulsors expliquen què aporta aquest nou exoesquelet.
Un projecte de reconeixements
Enginyers Industrials de Catalunya va premiar ABLE Human Motion el 2021 amb el Premi Projecte de l'Any de la Nit de la Robòtica. Però aquest no ha estat l'únic premi que ha rebut el projecte de Carnicero. El 2022 va ser reconegut com un dels 35 MIT Innovator Under 35 Europe 2022 pel MIT Technology Review EmTech Europe i el Círculo Ecuestre el va designar Jove Rellevant l'any passat, un guardó pel qual se li va valorar la voluntat de l’empresa de millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat democratitzant l’accés a la rehabilitació d’aquest tipus de pacient.