AESA reivindica l’eficiència energètica

Són pioners en l’aprofitament energètic, la cogeneració. Des de la seva seu a Barcelona, la vintena d’enginyers que treballa a AESA desenvolupa projectes d’alta qualitat a Espanya, Portugal, Mèxic i Colòmbia des del 1892.

El president d’AESA, Josep M. Roqueta, explica que la cogeneració està passant per “hores baixes”. El reaprofitament de l’energia està molt lligat a la legislació vigent. “La cogeneració va molt lligada a l’entorn energètic d’un país. Per tant, cal que el gas tingui un preu atractiu i que el país generi confiança en els inversors”, segons Roqueta. I per l’enginyer, aquest no és el cas d’Espanya: “Les decisions polítiques que s’han pres des del 2012 pel que fa a l’energia estan matant el sector de la cogeneració i de les renovables.

"S’està mimant les elèctriques en detriment de la resta"

Tot i el to pessimista, AESA està fent propostes alternatives que permetin que la cogeneració continuï sent competitiva.
De fet, en temps de crisi i de necessitat d’estalvi, sembla evident potenciar aquest tipus de tecnologia. Els experts en la matèria afirmen que els 6 GW de cogeneració operatius actualment a Espanya aconsegueixen un estalvi d’energia primària d’uns 300 milions d’euros a l’any. El conseller delegat d’AESA, Àlex Almazán, matisa el següent: “Estem pendents de la legislació europea. Es proposa una cogeneració d’alta eficiència. Això és bo”.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"179","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Alfons Cerdán, Raimon Argemí, Àlex Almazán, Josep Maria Roqueta

AESA fa projectes, assessora i també investiga en el camp de l’eficiència energètica. El director de consultoria i promoció d’AESA, Raimon Argemí, explica que “la tecnologia que s’utilitza per a la cogeneració són motors d’avió i de vaixell per generar vapor”. I continua: “En un principi es pensava només a aprofitar l’energia per escalfar, però vam trobar la manera de transformar la calor en fred a través d’unes màquines d’absorció. Així va néixer la trigeneració”.

De fet, han guanyat diversos premis, entre els quals el Premi a la Creativitat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya pel projecte d’una planta de trigeneració a l’Hospital de la Vall d’Hebron. Es tracta d’un sistema que permet generar l’energia per a la calefacció, l’aigua calenta i també la refrigeració. En aquest sentit, Almazán explica un altre dels projectes que utilitza aquesta tecnologia: “Un dels projectes més originals que hem dut a terme i que també ens va donar un premi, és un sistema per generar vapor a partir del marro del cafè. Ho vam fer a Palència i va ser una experiència molt bona”.

AESA continua aportant idees tot esperant canvis legislatius que permetin tornar a impulsar la cogeneració. 

TEXT: Montse P. Creus
IMATGE: Isabel Marquès


CONTACTE

www.aesa.net
Av. Diagonal, 445, entresol 2a 08036 Barcelona (934 449 300 *aesa@aesa.net
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.