Atom H2: L’aposta jove per a una energia sostenible
Catalunya s'ha convertit en un punt de referència per a les startups que aposten per les energies renovables i una tecnologia sostenible. Aquest context favorable ha donat oportunitats a joves emprenedors que volen canviar les coses amb idees de negoci com Atom H2 Energy Tech. En el marc del Demo Day d’ERIA InnoHub, Anna Martín, cofundadora i CEO d’Atom, ha explicat en una entrevista a Fulls d’Enginyeria de quina manera la seva startup innova en aquest sector. Amb dos anys de recorregut, Atom s’ha consolidat com un exemple d’innovació i col·laboració en l’ecosistema emprenedor català.
La idea va néixer de la necessitat de crear un sistema capaç d’emmagatzemar l’energia sobrant procedent de fonts renovables en forma d’hidrogen, per després recuperar-la i utilitzar-la com a combustible. El servei de l’startup s’ha basat en un sistema de connexió hipermodal plug-and-play, on el disseny està pensat per adaptar-se fàcilment a qualsevol demanda energètica, amb la possibilitat d’incorporar fins a 5 mòduls d’emmagatzematge verticals. A més, el sistema permet una expansió senzilla mitjançant l’addició horitzontal de nous mòduls base.
En condicions meteorològiques favorables, on la generació d'energia renovable és òptima, l'energia subministrada es converteix en hidrogen i s'emmagatzema en estat sòlid per al seu ús futur. D’altra banda, si les condicions són desfavorables i no es pot generar energia renovable, l'energia emmagatzemada es proporciona a l'usuari quan la necessita.
L’equip fundador d’Atom està format per Anna Martín, Marcel Rovira, Lucas Vicén i Mariona Figueres. Tres dels membres són estudiants d’Elisava, especialitzats en enginyeria de disseny industrial, mentre que Vicén és enginyer químic format a l’IQS. "Vam començar fa dos anys, mentre estàvem a segon de carrera. Tot va sorgir gràcies a les eines que ens va oferir l’Elisava per passar d’un concepte a un producte tangible", ha comentat Martín. Amb edats compreses entre els 21 i 22 anys, els quatre joves emprenedors combinen els seus estudis amb la gestió de l’empresa.
El projecte va prendre força després de guanyar l’Imagine Planet Challenge, un concurs de La Caixa per a joves emprenedors, que els va portar a Silicon Valley amb el suport de Xavi Verdaguer, líder del programa Imagine Creativity Center. De tornada a Barcelona, Atom va aconseguir finançament de Farside Ventures per desenvolupar el seu primer pilot.
En un any des de la seva constitució oficial, Atom ha fet grans avenços. "Vam passar del prototip de laboratori al primer producte pilot, i estem a punt de dur a terme la nostra primera prova en entorn real amb el principal proveïdor de telecomunicacions d’Espanya", ha explicat Martín. Aquesta prova s’implementarà en una torre de telecomunicacions, un sector clau per a Atom, que també busca expandir-se en àrees off-grid, com granges i indústries sense connexió a la xarxa elèctrica.
Objectius de futur
De cara al 2025, Atom ha planejat realitzar entre tres i cinc proves pilot en llocs reals i desenvolupar la segona versió del prototip, orientada cap al mercat comercial. A més, esperen tancar una ronda de finançament privat i continuar aprofitant fons públics per impulsar el projecte.
El somni a llarg termini és ambiciós, "volem que qualsevol pugui generar la seva pròpia energia i oblidar-se de les factures de llum", ha apuntat Martín. Això inclou expandir-se al sector residencial i aconseguir que Atom tingui un impacte directe en la sostenibilitat mediambiental.
En l’àmbit financer, han obtingut 310.000 euros en subvencions públiques i 50.000 euros d’inversió privada. Això els ha permès duplicar l’equip, passant de tres a sis membres, i participar en esdeveniments internacionals com el 4YFN, a més de visitar Dubai, on ja han connectat amb possibles partners.
L’ecosistema emprenedor català
Segons Martín, Barcelona ofereix un entorn favorable per a les startups gràcies al suport de programes com Barcelona Activa, ACCIÓ i altres fons de capital risc locals. No obstant això, ha destacat que explorar mercats internacionals, com ho han fet a Dubai, és essencial per al creixement.
La CEO anima els universitaris a rodejar-se d’un bon equip, assegurant que "és crucial comptar amb persones que comparteixin valors, aspiracions i ganes de fer coses". A més, també ha recomanat aprofitar les oportunitats que ofereixen entitats públiques i privades per transformar idees en projectes sòlids. D’aquesta manera, Atom H2 Energy Tech avança amb l’objectiu d’aportar solucions sostenibles i innovadores al mercat energètic.