Bamboo Energy: l’energia de la flexibilitat

Després d’anys de liderar un equip de recerca en l’aplicació de la intel·ligència artificial i els mètodes d’optimització en l’àmbit de l’energia a l’IREC, Cristina Corchero es va estrenar el 2020 com a emprenedora al capdavant de Bamboo Energy, una plataforma tecnològica d'optimització energètica per a l'agregació de la flexibilitat de la demanda. Aquest 2021 acaba un any “espectacular” en que ha vist recompensat l’esforç empresarial que ha fet fundant la seva pròpia companyia amb diversos reconeixements com ara el premi DonaTIC en la categoria d’Emprenedora i el premi EmErgEnt del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, en la categoria de Producte.

cristina_corcheroDoctora en Estadística i Investigació Operativa i experta en mètodes d’optimització i sistemes energètics, Corchero treballava investigant la metodologia que requereix una figura que ara es comença a popularitzar en el sector energètic, la de l’agregador de la demanda. Quan es va identificar una “tecnologia adient” es va llançar al món de l’empresa per crear Bamboo Energy, una spin-off de l'IREC que comença a fer-se un lloc en el món de l’energia. De moment ja tenen fins a sis pilots en marxa i confien continuar creixent els propers mesos.

Corchero explica que l’agregador pot ser-ho per a consumidors domèstics o industrials però que han començat per als grans consumidors perquè amb grans quantitats hi ha més flexibilitat. Amb l’augment dels preus de l’energia, l’agregador pot prendre més importància perquè pot ser clau per millorar la gestió del sistema. “Tots estem d’acord que cal posar més renovables; el repte és la volatilitat del preu”, explica Corchero, “la flexibilitat vol mitigar-ho”. L’emprenedora recalca que, en aquest cas, flexibilitat vol dir “capacitat de canvi” i que adaptar els consums a les necessitats del sistema pot suposar un benefici econòmic pel consumidor. I això és el que fa l’agregador.

Tot i que la figura s’ha popularitzat més darrerament, no era tan coneguda quan van començar, l’estiu del 2020. Aleshores, reconeix Corchero, no sabien si era “massa d’hora” però esperar-se els feia patir per si es feia “massa tard”. Així que van aventurar-se i han pogut veure que el govern espanyol, Red Eléctrica Espanyola i l’OMIE, els principals agents del sector, han començat a impulsar-ho. Malgrat tot, la legislació encara va per darrera i aquest, diu Corchero, ha estat el principal inconvenient que han trobat per tirar endavant el projecte.

En aquest sentit, recalca que Bamboo Energy vol ser una empresa de software malgrat que, aquests primers mesos de vida, han hagut de dedicar molts esforços a fer “pedagogia” per explicar a empreses i usuaris què és l’agregador i què suposa la flexibilitat, perquè creuen que s’ha de començar a implantar ja i fer-ho creure també a la indústria.

De moment, les comercialitzadores d’energia són les úniques que poden ser agregadors, però cap a l’estiu de l’any vinent ja ho podrà ser qualsevol entitat independent. Per això, fins ara, doncs, els seus clients són aquestes comercalitzadores que comencen a donar aquest servei i altres empreses, com Infraestructures.cat, que volen comprovar el potencial que tenen com a agregadors.

De la investigació a l’empresa

Corchero s’havia dedicat fins el 2019 a la investigació i la recerca i el fet de muntar Bamboo Energy l’ha fet viure la seva feina des d’un altre punt de vista. l’experiència, diu, és “molt enriquidora” però reconeix que són “reptes diferents”. “Els investigadors som frikis d’aprendre”, admet Corchero, “i ara aprenem altres coses”. Però reconeix que ha hagut de rebaixar les expectatives per trobar la utilitat del producte i aprofitar el vessant comercial. “hem canviat el xip”, diu l’emprenedora. A més, com la major part d’emprenedors, el finançament és l’altre escull de tot el procés i admet dificultats per aixecar-lo.

Reptes de cara al 2022

Si el 2021 a Bamboo li ha servit per construir un equip malgrat les dificultats que ha trobat a causa de la gran demanda de perfils tecnològics a la ciutat de Barcelona i l’enorme competència existents. Li ha costat però han trobat els desenvolupadors científics de dades o optimitzadors que buscaven i ja són set, només un any després d’un any de fundació. Pel 2022 Corchero té objectius ambiciosos: es focalitza en aixecar una ronda de finançament, obrir el mercat de la flexibilitat a Espanya i fer el salt a Europa.

Energia i paritat

Corchero ha guanyat el premi DonaTIC en la categoria d’Emprenedora per haver tirat endavant la companyia però també per promoure la paritat i la igualtat en els seus equips. Explica que no s’esperava gens guanyar el guardó, perquè no és ni informàtica ni enginyera, però recalca que sempre s’ha volgut involucrar en la visibilització del paper de les dones en l’àrea tecnològica i també de l’energia.

Corchero sempre ha treballat perquè tots els membres del grup d’investigació tinguin les mateixes oportunitats i que lluitar contra l’efecte tisora o l’efecte sostre de vidre. Però reconeix que no sempre és fàcil i ella mateixa és l’única dona líder d’un grup de recerca a l’IREC, ja que les recercaires joves no arriben a posicions de lideratge. Pe això, tant al grup com a l’empresa prioritza la conciliació “per tothom”. Tot i la seva filosofia, a Bamboo Energy encara no ha pogut complir l’objectiu de contractar tants homes com dones perquè ha topat amb la realitat i la manca de perfils tècnics en el sector femení. Per això, no deixarà de banda la seva implicació en projectes de difusió en instituts i escoles per animar i encoratjar adolescents a continuar els estudis en l’àmbit de les STEM.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.