Between: fent xarxa per buscar la igualtat

A la consultora tecnològica Between hi treballen 800 persones i només el 25% són dones. És un percentatge similar, per exemple, al de dones que estudien Enginyeria Industrial, però és lluny de l’equitat que volen aconseguir com a empresa. Començar a revertir-ho ha estat un dels objectius de la direcció de recursos humans, encapçalada per Carla Antúnez, que ha trobat en tot moment el suport de la direcció general. És per això que van tirar endavant la Between Women Network, una iniciativa d’igualtat i empoderament que els ha valgut aquest 2022 el Premi a Millor Pràctica Empresarial d’Enginyers Industrials de Catalunya, atorgat durant la Diada.

En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Antúnez explica que el programa neix amb l’objectiu de poder ser “un referent en igualtat al sector tecnològic”. De fet, amb les accions que duen a terme volen aconseguir “una igualtat efectiva de gènere, sense bretxa salarial i amb paritat en equips directius i posicions de responsabilitat”. La principal acció que han dut a terme és l’enviament d’una newsletter i l’organització de xerrades, cada mes, amb dones referents del sector tecnològic. Al final, busquen compartir i difondre la visió de persones, dones preferentment externes a la casa, que ja han fet certa trajectòria i compartir els valors, els objectius o les traves. “Volem conèixer com han gestionat la seva trajectòria i com ho han viscut com a dones”, explica Antúnez.

Carla_AntunezA través d’aquesta newsletter, les xerrades Between vol, sobretot, fer xarxa. El projecte també es completa amb un programa de mentoria, que la pandèmia ha fet anar més a poc a poc del que volien els seus impulsors. Precisament per la COVID-19, el programa s’ha tirat endavant en un format híbrid que encaixava també en la diversitat de seus que té la companyia. D’aquesta manera, diu Antúnez, volen arribar a tots i totes les betweeners. El repte però, és sortir del propi entorn i començar a fer créixer la xarxa, compartir-la i difondre-la a tot el sector. En funció dels resultats que analitzen l’impacte d’aquestes petites accions, Between mirarà com “anar més enllà i fer-lo gran”, és a dir, poder tenir més influència al sector i convertir-se en un referent.

Canvis en les dones

El principal canvi que han detectat a Between és que veuen les dones “més empoderades”, diu Antúnez. Creu que aquesta major visibilitat de dones referents que els permet conèixer experiències diferents “nodreix” i fa desaparèixer prejudicis i biaixos a l’hora de posicionar-se per a promocions internes, per exemple, des del seu rol i amb la seva capacitat tècnica i de lideratge. “Hem vist un canvi de zero a cent en algunes dones”, diu Antúnez que recalca que per una qüestió cultural i d’educació cal “donar eines” perquè les participants s’atreveixin a fer “un pas endavant”. “Cal fer creure a aquestes treballadores en elles mateixes”, afegeix.

Perquè aquest projecte funcioni i doni resultats, diu Antúnez, cal el “fort compromís” de la direcció que “es creu el projecte i es motiva”. D’aquesta manera, explica, tota l’organització “s’amari” i s’acabi oferint a dones, però també homes, una mentalitat més oberta que entengui la perspectiva des de l’altre costat, com ho viuen les dones que fa anys que estan al sector tecnològic i com ho estan vivint les que tot just estan arrancant.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.