Big data i alguna cosa més

Buscant un determinat informe de la Unesco, em va saltar a la vista un treball amb el curiós títol de I'd Blush If I Could (Em posaria vermell si pogués) on es reflexionava sobre la bretxa de gènere en el món digital. És un treball exhaustiu fent reflexions poc habituals. Com exemple, en sentir a Alexa o a Siri, mai no se m'havia acudit que les seves veus poguessin propagar estereotips sobre les dones. Doncs segons els redactors de l'esmentat informe l'assignació de unes veus femenines en aquests sistemes no es neutral. Un to uniforme, pacient i complaent, afirmen, suggereix inconscientment a una personalitat subordinada. El més greu és que, segons els esmentats redactors, és precisament per això que els usuaris prefereixen una veu femenina, tal com confirmen diversos estudis acadèmics.

En tot cas, aquest treball va despertar la meva curiositat i com que tinc temps (avantatges de l’edat i la jubilació) em vaig posar a navegar per internet buscant treballs en els quals es reflexionés sobre el desenvolupament de la tecnologia digital i les possibles discriminacions socials.

La veritat és que és molt el que actualment s'escriu sobre els impactes del món digital a la societat i a les persones. La paraula ètica prolifera, tant que en algunes ocasions fins i tot em resulta sospitós. Es parla de la utilització de les dades personals i altres consideracions però poques son les reflexions sobre si els sistemes big data i la mateixa intel·ligència artificial porten implícits traços de racisme, sexisme, classisme i altres discriminacions tan presents encara a les diverses cultures d'aquest mon nostre.

Doncs bé, buscant en aquest mar d’informació que és Internet vaig trobar en el MIT Press la referencia a un llibre titulat Data Feminism que em va cridar l'atenció. Encara l'estic llegint i em sembla especialment interessant en el seu enfoc. Partint de la constatació que avui els Big data son una forma de poder, les autores es pregunten per a què, per a aquí i per a quins interessos es desenvolupen les tecnologia basades en dades, oferint després una nova mirada sobre les mateixes i apuntant com el qüestionament femení/masculí pot ajudar a desxifrar altres classificacions jeràrquiques incorrectes. "El treball del feminisme de dades consisteix, en primer lloc, a entendre la manera com les pràctiques estàndard de la ciència de dades reforcen aquestes desigualtats existents i, en segon lloc, a utilitzar la ciència de dades per desafiar i canviar la distribució del poder ", afirmen les autores en el pròleg. És a dir que el seu objectiu no és altre que assenyalar com el pensament feminista pot aportar eines per els anàlisis sobre la ètica i el big data. No és un llibre sols de reflexió teòrica sinó que les autores desenvolupen una pràctica que analitza dades i conjunts de dades presents en la societat i proposen nous mètodes per fer un millor ús de les mateixes des de un punt de vista feminista però no exclusivament ja que la pràctica podria ser aplicable a qualsevol aspecte de discriminació social.

Es tracta de reconèixer els biaixos de gènere, racisme, classisme etc. dels algoritmes usats massivament en les aplicacions de intel·ligència artificial i en big data. A més, subratllen la necessitat d'entendre aquests biaixos a nivell tècnic per introduir mesures que els contrarestin. Cal, en primer lloc, entendre la manera com les pràctiques estàndard dels sistemes big data reforcen les desigualtats existents i, en segon lloc, d’utilitzar la ciència de dades per desafiar i canviar la distribució del poder. És a dir, el big data és part del problema, però també pot ser part de la solució.

Una recomanació: al lector que vulgui passar una bona estona li aconsello una de les últimes novel·les de l’escriptor angles McEwan 'Màquines com jo' on amb humor i intel·ligència planteja preguntes tan inquietants com si una màquina pot arribar a entendre i jutjar la complexitat de les decisions humanes. És un llibre que fa pensar i somriure a la vegada.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.