Cap a les xarxes energètiques del futur

HYPERGRYD, de l’acrònim Hybrid coupled networks for thermal-electric integrated energy districts, és el nom del consorci europeu coordinat per l’enginyeria ARCbcn amb el suport de l’European Climate, Infraestructure and Environment Executive Agency (CINEA).

El consorci HYPERGRYD aspira a definir i desplegar la nova generació de xarxes i districtes energètics intel·ligents mitjançant el  desplegament de conceptes com, entre d’altres: les  xarxes DHC de 5a generació, l’acoblament tèrmic-elèctric entre xarxes per la provisió de flexibilitat, l’increment de penetració de les energies renovables (fins al 80%) o la digitalització d’infraestructures i serveis associats. El consorci HYPERGRYD compta amb dinous socis de set països, una durada de 42 mesos (2021-2025) i un finançament de 6 M€.

En una entrevista als Fulls d’Enginyeria, Àngel Font, director d'R+D d'ARCbcn i coordinador del consorci HYPERGRYD, ha explicat que un dels objectius és desenvolupar i demostrar la viabilitat de les  xarxes energètiques intel·ligents del futur i que aquestes puguin esdevenir elements claus en les comunitats energètiques.

Per a Narcís Armengol, director general, aquest projecte planteja el repte de poder operar les xarxes elèctriques i tèrmiques de forma coordinada, integrant i maximitzant la penetració de diferents fonts d'energies renovables, i per tant conceptes importants des d'un punt de vista tecnològic per facilitar i impulsar les comunitats locals d'energia.

Quatre blocs  i quatre pilots

El projecte consta de quatre blocs interrelacionats. El primer desenvoluparà diverses tecnologies habilitadores orientades a l’increment de la penetració d’energies renovables i la integració de xarxes elèctriques i tèrmiques. Paral·lelament, es despleguen una sèrie d’eines ICT basades en tècniques d’intel·ligència artificial i ciència de dades, i la seva posterior integració en plataformes digitals d’enginyeria (BIM, Digital Twin) i serveis energètics i de xarxa.  Aquests dos blocs s’integraran en una plataforma de plataformes per oferir una transició fluida entre diferents eines per monitorar, analitzar i operar tot el nou concepte de xarxa des de diferents aspectes i diferents cicles de vida.

El quart bloc, el de demostració, el consorci validarà les solucions en quatre pilots; dos a Itàlia, un a Polònia i un altre a Àustria, on existeix la capacitat per acoblar la xarxa elèctrica i tèrmica.

Armengol no descarta que es pugui expandir la demostració a altres pilots. A més, el consorci compta amb un consell assessor format per operadors i entitats públiques, entre d’altres, que permetran fer un desenvolupament d’acord amb els requeriments i les necessitats dels clients, usuaris i operadors del concepte.

Impacte social

Es preveu que el projecte permeti a una penetració del fins al 60% de les fonts de renovables en xarxes de 4a generació i fins al 80% en les de 5a generació que possibiliti una reducció dràstica de les emissions i el consum de combustibles fòssil actuals. Per altra banda, es busca un desenvolupament centrat en l’usuari. Tal com explica Armengol, es vol que en la transició digital i energètica “les persones siguin al centre”.

Un repte per a ARCbcn

Des d’ARCbcn, es considera que la coordinació del consorci és un repte que permetrà un “salt qualitatiu” pel que fa a l’aposta de l’empresa en matèria de recerca i innovació. Una aposta centrada a generar nou coneixement i actius explotables, generant avantatges competitius.

“Creiem en el que fem ”, assegura Armengol, qui creu que la seva companyia també guanya en termes de posicionament i competitivitat en el sector.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.