Carboneras, la ubicació “òptima” per a un SMR a Espanya

“Any 2029, després del tancament prematur de les dues unitats de la central nuclear d'Almaraz i la creixent demanda energètica provocada per l'electrificació del parc automobilístic, el govern d'Espanya, recolzat per l'opinió pública que demana solucions lliures de carboni, es veu obligat a prendre una decisió per poder cobrir tota la demanda energètica. És el moment d'impulsar a Espanya els SMR, Small Modular Reactors, que ja són una realitat a altres països com els Estats Units i el Regne Unit. D'aquesta manera des del govern es promouran subvencions per al desenvolupament del projecte del primer reactor d'aquest tipus.”

Aquesta és la situació que plantejava el 2020 el Concurs d’Atracció de Talent de la Societat Nuclear Espanyola (SNE). Els enginyers Laura Martín Huete, Miguel Ángel González i Francisco Suárez, membres de la junta directiva de Jóvenes Nucleares s’hi han volgut afrontar i han explorat el potencial d’una planta SMR a Espanya en un projecte “el més realista i rigorós possible” en el qual han inclòs la descripció tècnica, l’elecció de l’emplaçament, la valoració dels costos i la planificació.

Han explorat, doncs, el potencial d’una planta d’SMR a Espanya, centrant-se en la combinació de producció d’aigua dessalada i d’electricitat. Després d’analitzar diverses opcions, han identificat la població de Carboneras, a Almeria, com a “molt adequada”. Per què? Doncs perquè permetria aprofitar la infraestructura de la planta de carbó que ha de substituir i a més, proporcionaria una cobertura elèctrica estable a una zona on es preveu un important creixement solar intermitent. A banda, permetria contribuir al sistema de producció d’aigua dessalada – i integrar-la a la xarxa-. Els joves investigadors també destaquen que les particularitats de l’emplaçament serien favorables per als processos de concessió de llicències.

Segons Martín, el seu estudi demostra que “hi ha potencial” per a la implantació de la tecnologia SMR a Espanya. Amb aquest treball, els tres joves investigadors van obtenir el segon lloc al Concurs d’Atracció de Talent de la SNE, però a més el van presentar a l’European Nuclear Young Generation Forum 2021 (ENYGF21), un congrés de caràcter europeu, organitzat per Jóvenes Nucleares, que es va celebrar a Tarragona el setembre de l'any passat.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.