Catalunya capta més de 1.500 MEUR del programa Horizon 2020
El sistema català de coneixement ha atret un total de 1.583 milions d’euros entre 2014 i 2020 del programa europeu Horizon 2020 per a finançar recerca i innovació. Amb més de 3.000 projectes presentats, Catalunya registra una taxa d’èxit de captació de finançament del 17 %, 3 punts per sobre de la mitjana europea; per sobre de països com Finlàndia i molt a prop de països de dimensió similar com Àustria o Dinamarca. Aquesta capacitat representa el 2,5 % del total del finançament disponible, molt per sobre del pes que té Catalunya respecte a la Unió Europea, tant pel que fa a població, amb l’1,5 % com pel que fa a PIB, amb l’1,6 %.
Catalunya destaca sobretot en la captació de fons destinats a investigadors excel·lents que atorga l’European Research Council. Els centres de recerca i les universitats catalanes sumen més de 380 ajuts des de l’inici del programa, el 3,2 % del total de concessions atorgades als països que integren l’Espai Europeu de Recerca (ERA). Pel conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, l’atracció de fons competitius és ‘’una evidència clara de l’excel·lència del sistema de coneixement del país’’. Per Tremosa el repte ara és mantenir i fer progressar la qualitat de la recerca i la innovació i contribuir, així, a la ‘’prosperitat’’ del conjunt del país.
El programa H2020 ha respost a projectes de recerca en nanotecnologies, materials avançats, biotecnologia (4,4 %), innovacions a les pimes (4,1 %) o ciència amb i per a la societat (4,0 %) entre altres.
El nou programa de finançament del 2021 al 2017, està dotat amb 95.500 milions d’euros i introdueix canvis rellevants en el seu disseny, com ara intensificar els compromisos d’inversió en recerca, donant suport a la ciència excel·lent; l’establiment de ‘Missions de recerca i innovació’ amb valor afegit europeu, o la reestructuració dels partenariats europeus. Entre les novetats del nou programa de recerca comunitari també sobresurten la creació del Consell Europeu de la Innovació (EIC); una nova governança del programa amb més flexibilitat pressupostària i una programació i gestió estratègica continuada; major col·laboració i sinergies financeres amb altres programes europeus, o l’optimització de la cooperació internacional.
El programa, a més, exigeix un compromís als participants al voltant dels principis de la ciència oberta, l’impacte científic, econòmic i social de la recerca, el foment de pràctiques de recerca i innovació responsables; la integritat i els principis ètics de la recerca, o la igualtat de gènere.