Catalunya s’implica en el Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre

Catalunya, al costat d’Aragó, Navarra, el País Basc i el consorci d’empreses SHYNE, se suma a l’impuls del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre, una iniciativa de cooperació interterritorial i publicoprivada per accelerar el desplegament de l’economia de l’hidrogen verd.

Amb aquest projecte, els impulsors compartiran informació, analitzaran i estudiaran actuacions complementàries per establir sinergies entre les diferents iniciatives territorials. Així, es promouran accions en tots els àmbits -producció, transport, usos i emmagatzematge- amb l’objectiu d’instal·lar una capacitat de producció de 400 MW el 2025 i d’1,5 GW el 2030.

La voluntat del projecte és assolir una producció de 250.000 tones anuals de productes derivats de l’hidrogen renovable com el metanol, l’amoníac o els combustibles sintètics el 2030. També s’impulsarà la creació d’una xarxa de 20 hidrogeneres el 2025 amb l’objectiu d’arribar als 100 punts el 2030 per facilitar el desplegament del seu ús en el transport terrestre, marítim i ferroviari. A més, s’impulsaran projectes transfronterers en l’àmbit de l’emmagatzematge i transport de l’hidrogen renovable amb el sud de França per afavorir la interconnexió amb Europa. 

Saragossa ha estat l’escenari de la presentació del Corredor, aquest dilluns. En l’acte, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, l’ha qualificat de projecte “d’alt valor estratègic, amb un potencial enorme per enfortir els sistemes productius del territori davant el repte compartit de la transició energètica”. Per Torrent, la col·laboració en el desenvolupament de l’hidrogen renovable ofereix “noves oportunitats de desenvolupament econòmic i generació de llocs de treball” que alhora “afavoreix la captació d’inversions i impulsa l’esforç en R+D”.

Torrent ha assistit a la presentació acompanyat de la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas, però també hi ha participat el vicepresident i conseller d’Indústria, Competitivitat i Desenvolupament Empresarial del Govern d’Aragó, Arturo Aliaga; la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern basc, Arantxa Tapia; el conseller de Desenvolupament Econòmic i Empresarial de Navarra, Mikel Irujo; i el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, en representació de SHYNE.

L'estratègia catalana de l’hidrogen

El Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre se suma a altres iniciatives com la Vall de l’Hidrogen, engegada amb el suport de més de 100 entitats que actua com una plataforma de les diferents accions que hi ha al voltant d’aquest vector energètic. És, de fet, un dels 27 projectes emblemàtics identificats per captar fons Next Generation. De fet, la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, explicava en aquesta entrevista als Fulls d’Enginyeria aquest divendres, que un dels objectius era crear un Institut de l’Hidrogen i confiava que la iniciativa podrà ser un vector per al desenvolupament industrial del territori.

Catalunya presenta diversos factors favorables al desenvolupament de l’hidrogen com a vector energètic, com són un ecosistema industrial i portuari de primer nivell i capacitats tecnològiques i de coneixement necessàries per desplegar-lo. A més, és una de les regions líder en l’àmbit de la química i l’energia – amb el primer polígon petroquímic del sud d’Europa-, compta amb una sòlida base industrial amb potencial demandant d’hidrogen, infraestructures portuàries de primer ordre i un extens sistema de coneixement universitari i centres d’R+D en aquest àmbit.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.