Cinc opcions per a un Nadal STEM

Fa uns dies us oferíem una selecció de regals originals de Nadal per enginyers i enginyeres amb l'intenció d'ajudar-vos a decidir en aquestes festes, però no ens hem oblidat dels més petits de casa. És important que els nens aprenguin sobre ciència i tecnologia perquè es comencin a relacionar amb l'àmbit STEM el més aviat possible. La infància és el moment perfecte per mostrar als nens i nenes que les meravelles del món de les matemàtiques, la ciència i l'enginyeria ens envolten diàriament. Aquest article vol oferir una selecció de joguines originals i lúdiques per als infants, que són els que més gaudeixen del Nadal.

Londji

Us ha preocupat mai la quantitat de plàstic o altres materials que moltes empreses generen per produir les seves joguines? Si la resposta és afirmativa, la marca Londji és una gran alternativa per vosaltres. Londji és un projecte nascut a Barcelona l'any 2004, amb la intenció d'enllaçar el món de l'art i les joguines. Segons ens ha comentat el seu equip, dissenyen i fabriquen joguines de kilòmetre 0 a Catalunya, entre les seves oficines de Barcelona i la fàbrica situada al Pla de l'Estany, Girona.

Les joguines de Londji són sostenibles i es fabriquen amb materials que no perjudiquen el planeta com paper i fusta d'origen europeu de fonts responsables. La marca aposta per l'economia circular, el cartó que s'utilitza en els nostres productes es recicla i, al mateix temps, tot el producte és reciclable. Però a més, tenen propostes enfocades en l'àmbit STEM:

1. Multiplications, la base de les matemàtiques

Aquest és un joc didàctic per ajudar a memoritzar les taules de multiplicar de l'1 al 12. Bàsicament, consisteix a unir engranatges com en un puzle, i l'objectiu és portar totes les fitxes des del primer engranatge fins al cinquè, i, d'aquesta manera, aprendre cada una de les taules de multiplicar. Recomanat per a nens i nenes a partir dels sis anys.

Per jugar, cada dia s'haurà d'agafar les fitxes que hi hagi a cada engranatge, el primer dia només n'hi haurà a la casella 1, i les intentarem resoldre d'una en una. Si les que sabem, les passem a l'engranatge següent, si no ho sabem, mirem el resultat a la part del darrere intentant memoritzar-lo i la tornem a col·locar al primer engranatge. Quan la fitxa hagi arribat al cinquè engranatge sabrem que durant cinc dies hem resolt la multiplicació correctament. És un recurs educatiu perquè els nens arribin a aprendre les taules de manera consolidada.

image

2. Apollo, robòtica en 2D

Londji també ha dissenyat un joc inspirat en el sistema tangram, sumant els conceptes propis de la construcció de figures tradicionals amb la robòtica. Apollo és una joguina que permet construir un gran nombre de figures de robots a partir de diverses peces de cartó que es poden combinar de moltes maneres.

La idea de l'Apol·lo és construir robots amb materials sostenibles en dues dimensions, en un pla. Els jugadors poden fer-ho seguint un dels 30 reptes inclosos en el joc, o també poden construir-los de forma lliure i amb més originalitat. No es recomana a menors de tres anys a causa de la mida de les peces.

image

3. Roads, disseny de carreteres

La darrera proposta que tenim de Londji és Roads. Amb aquest joc podeu construir la carretera més llarga del món. Hi ha dues opcions de joc; o deixeu córrer la vostra imaginació utilitzant les peces de manera lliure o bé accepteu el repte i reproduïu un dels models proposats. Les connexions que es poden arribar a fer són lliures i es poden construir més de 1000 carreteres.

Quan acabeu podeu fer servir els cotxes per provar les vostres carreteres. Dins del joc es poden trobar 6 cotxes i 11 models de circuit per reptar les capacitats dels jugadors. Aquest és un joc de Londji perfecte per gaudir en família. Apte per a infants majors de quatre anys. 

image

4. Byōdō

Pels qui no tinguin pressa, Byōdō és una bona opció per fer un regal original, de proximitat i amb futur. És un projecte d’Eva Vela i Gabriel Alcaide, alumnes del Grau d’Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava que permet que nens i nenes d’entre set i catorze anys aprenguin matemàtiques de manera lúdica i entretinguda i sobretot, tinguin passió pel càlcul mental. El seu objectiu és revertir la imatge negativa i de rebuig que tenen molts nens i nenes per les matemàtiques i promoure, així, les vocacions STEM. Els creadors de Byōdō han començat una campanya de micromecenatge a Kikcstarter per poder obtenir els recursos bàsics per a la producció i comercialització. Estarà oberta fins el 5 de gener i tots els qui col·laborin rebran un joc a casa.

byodo


 

5. I un llibre

katherineEl tió, el Pare Noel o els Reis també porten llibres, oi? Doncs ‘Compta amb la Katherine’ (Editorial Joventut, 2022) és una bona opció per introduir els nens i nenes a partir dels set anys a la història d’una innovadora dona afroamericana que no només va calcular allunatges de l’Apollo 13 sinó que va salvar vides i va fer grans contribucions a la història. És un àlbum de Helaine Becker amb les il·lustracions de Dow Phumiruk. Una bona opció per treballar a casa la igualtat de gènere, el racisme i les disciplines STEM, tot en un.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.