ColorSensing: solucions per a un envasat intel•ligent contra el malbaratament
Una etiqueta intel·ligent amb forma de QR amb alguns píxels de que, impresos amb una tinta especial, canvien de color en funció d’alguns paràmetres com ara la concentració de gasos com el CO2, rellevants per saber si un aliment està o no ben conservat. Aquesta és la línia de treball de ColorSensing, una spin-off de la Universitat de Barcelona que s’ha centrat en desenvolupar la tecnologia necessària per donar un cop de timó al malbaratament alimentari que a vegades es dona a la indústria agroalimentària.
En una entrevista als Fulls d’Enginyeria, l’enginyera industrial María Eugenia Martín Hidalgo, CEO de la companyia, ha explicat que per arribar a aquest punt han passat per diferents fases. El 2017 van començar explorar què podien fer amb aquesta tecnologia, sortida de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona on Dani Prades, un dels socis, és catedràtic, i han anat treballant. En un primer moment, han desenvolupat la tecnologia que permet mesurar i quantificar un color de forma fiable amb imatges, amb una càmera o un mòbil. Però la idea va anar evolucionant perquè la lectura d’aquesta imatge (el codi QR) aporti informació rellevant en funció dels paràmetres que interessin en cada moment. I en el cas del sector alimentari pot ser la concentració de CO2, d’oxigen o els canvis de temperatura. ColorSensing tenen patentada, de moment, la tecnologia vinculada al disseny del codi QR que aconsegueix afegir una tinta modificant píxels habitualment en blanc i negre, però a més a més, han afegit la capacitat de detectar aquests paràmetres que podria canviar la manera de fer els controls de qualitat a moltes indústries.
Martín explica que actualment, en una línia de producció, per fer el control de qualitat els fabricants treuen de manera aleatòria de terminats productes, els perforen i analitzen els gasos. Segons la mida de l’empresa, això pot suposar imports al voltant dels 100.000 euros per a maquinària que suposa, el malbaratament que implica i el personal necessari per dur-ho a terme. La solució de ColorSensing permet, doncs, oferir el servei de lectura d’aquests codis QR, que haurà fet un impressor a qui se li facilita tot el material i la tinta especial. La lectura de les fotografies es bolca de manera automàtica en un software que, de manera també automàtica, dona la resposta que acaba rebent el fabricant perquè sàpiga l’estat de tots els aliments.
Per Martín, aquest és un sistema que trenca totes les “barreres” que s’havien detectat fins ara per intentar llançar un envasat intel·ligent. Entre altres coses, fins ara s’havien provat etiquetes que canviaven de color però que depenien de la interpretació del consumidor. I això, segons Martín, podia ser una “arma de doble fil” ja que podia generar més alarma que no pas seguretat. Tot i que la seva tecnologia es podria adaptar al comerç minorista amb la informació tractada, ColorSensing aposta per donar el servei a la indústria i ajudar-los a demostrar que fan els processos correctes i donar-los eines per garantir “èxit i vendes”. Ajudar-los a minimitzar el malbaratament també servirà per assolir una “major rendibilitat”, diu Martín. En aquest sentit, des de ColorSensing ja han començat els contactes amb empreses del sector per poder fer les primeres proves quan el sistema aconsegueixi la certificació i, segons explica la CEO, el retorn és positiu.
Ronda de finançament
En aquests moments, amb dues tintes desenvolupades i una tecnologia patentada, ColorSensing ha iniciat aquest procés de certificació i vol començar d’aquí a poc temps la impressió industrial de les primeres etiquetes, ja que el prototip està fet amb targetes, per començar a fer les primeres proves pilot amb les empreses interessades. Per fer-ho possible, han començat una ronda de finançament privat que ha de completar les subvencions i les inversions de l’entorn proper que han tingut fins ara. Per Martín, quan encara no hi ha vendes i per tant, no hi ha ingressos, el finançament públic és la clau gràcies a les ajudes a projectes amb base tecnològica en fases inicials, però ara han hagut iniciar una ronda de finançament privat per acabar de completar el projecte.