Com podem millorar l'eficiència energètica de la llar?

El consum d'energia a les llars ha augmentat substancialment durant el confinament, sobretot les primeres setmanes, quan les restriccions de mobilitat per l'estat d'alarma van ser més estrictes, segons les dades recollides per l'Associació d'Empreses d'Energia Elèctrica (AELEC). Passar més hores a casa va comportar en la majoria de casos gastar més. Per aquest motiu, l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) ha volgut centrar la campanya de la Setmana Europea de l'Energia Eficient, en el consumidor particular i en com pot, amb el seu comportament, incidir en les factures per iniciar ''el canvi'' de relació amb l'energia necessari per culminar la transició energètica.

Segons Laura Coll, cap d'unitat de comunicació i relacions institucionals de l'ICAEN, la situació actual ha posat més accent en una transformació que no és nova, ja que l'emergència climàtica declarada per diferents governs obliga a la ciutadania a completar una transició energètica cap a un model ''net, sostenible, descarbonitzat i democràtic'' i per tant, amb el ciutadà al centre. Per fer-ho possible, diu Coll, cal que la ciutadania tingui un rol molt més actiu i deixar de ser ''consumidors passius''. Fins ara, assenyala Coll, els consumidors únicament es queixaven, però pagaven les factures. Per fer aquesta transformació cal, diu Coll, que la ciutadania estigui informada i apoderada, i alhora disposi d'eines suficients per poder prendre decisions.

Amb l'estalvi d'aigua, diu Coll, és molt més fàcil: la gent entén que per estalviar-ne cal tancar l'aixeta. En termes d'energia, el ''repte'' és que la ciutadania conegui els principals conceptes i fer ''perdre la por'' als canvis que es poden dur a terme. Coll reconeix que són conceptes més difícils d'entendre però demana ''perdre la por a l'energia''. I és que reduir la despesa energètica a la llar és una bona manera d'estalviar i alhora, consumir de forma més sostenible.

Aconseguir-ho no és complicat, però cal tenir en compte diferents factors i entendre les variables que ho fan possible. Reduir la despesa energètica a la llar és una bona manera d'estalviar i alhora, consumir de forma més sostenible. Així ens ho ha explicat el cap de la unitat de Prospectiva Energètica i Sostenibilitat de l'ICAEN, David Villar, que resumeix en nou, els punts que cal tenir en compte.

1. L'aïllament tèrmic: Que les finestres tanquin bé és un dels punts més important per tenir un edifici eficient. La majoria de construccions no ho són perquè daten d'abans de la normativa i per això, Villar creu que cal rehabilitar sempre que sigui possible.

2. Els electrodomèstics, més eficients: Els electrodomèstics consumeixen energia elèctrica que és cara. Només tenint en compte l'etiquetatge actual, basat en l'eficiència, la situació pot millorar. Villar no creu que calgui canviar-los però si tenir-ho en compte en cas de renovació ja que pot representar entre un 30 i un 40% d'estalvi energètic en una llar, i per tant, creu que ''a la llarga'' es nota. Per exemple, un dels aparells que més acostuma a gastar és l'aire condicionat. Si s'aposta per la tecnologia inverter, on el compressor es pot regular i per tant el control de temperatura és més eficinet, l'estalvi pot ser substancial.

3. L'ús dels electrodomèstics: Rentar amb aigua calenta pot suposar multiplicar el consum elèctric per 3 o per 4, en comparació a l'ús d'aigua freda. Per això, Villar defensa que es pot rentar la roba pràcticament sempre amb aigua freda i, per exemple, els plats a màxim 50 graus. En els electrodomèstics més nous, Villar aposta pels programes ECO que, al contrari que molta gent creu, renten més lentament i per tant de manera més eficient i amb més estalvi d'energia. Alerta que els programes curts poden consumir fins a un 30% més.

4. Mantenir aparells i equips: Tenir cura del filtres de la rentadora, l'aire condicionat o els frigorífics és bàsic també per a una bona eficiència a la llar. Que les finestres tanquin o aprofitar el sol per evitar l'ús de l'assecadora també ens pot ajudar a rebaixar la factura de la llum.

5. Contractació adequada: Sovint als consumidors no tenen en compte que no contractar la potència idònia pot suposar fins a 200 euros addicionals de factura. Per això, Villar aconsella accedir a les dades de lectura dels comptadors que fa la distribuïdora i que les posa a diposició dels usuaris. Endesa, que és la distribuïdora del 95% dels consumidors domèstics de Catalunya ho té en aquesta web. Així, es pot adequar la contractació a l'ús que se'n fa i fer els canvis necessaris.

6. Discriminació horària: Villar també aposta per contractar la discriminació horària. Considera que només que entre el 25% i el 30% de l'energia consumida sigui en 'hores vall', és a dir, entre les 22:00 h i les 12:00 del migdia (a l'estiu, una hora més tard), ja surt a compte fer el canvi –que pot suposar un cost d'11 euros-, i cada família pot estalviar entre 45 i 90 euros l'any.

7. Aposta per les renovables: Els consumidors poden escollir subministrament amb garantires d'origen i assegurar-se que s'utiltiza energia procedent de fonts renovables, sense sobrecost.

8. Sistemes de calefacció també eficients: Els sistemes per escalfar l’habitatge també han de ser eficients. En aquest sentit, els sistemes de bomba de calor són sistemes elèctrics molt eficients energèticament. També són interessants els sistemes de calefacció amb energia solar i les calderes de biomassa, que permeten aprofitar fonts energètiques renovables.

9. Autoconsum: El creixement de les plaques fotovoltaiques en domicilis particulars és exponencial. Més del 75% de les instal·lacions actuals s'han fet el darrer any, segons les dades de l'ICAEN. La normativa s'ha anat flexibilitzant i el preu també s'ha anat reduint, cosa que ha afavorit aquest increment d'instal·lacions que converteixen l'edifici en més sostenible i eficient. Aprofitar l'energia del sol com a consumidor, també és una bona manera d'estalviar.

I en la indústria?

Coll creu que tot i que la ciutadania té un ''paper clau'' en la transició energètica, la descarbonització de la indústria a favor de l'economia circular, també és important. El Govern té sobre la taula un pla d'impuls perquè aquesta transició energètica sigui ''vector'' de recuperació però cal més inversió per aconseguir més eficiència energètica. A les indústries, diu Coll, els costa invertir per reduir les emissions contaminants i per això l'administració hi destinarà com a mínim 113 MEUR. A la indústria, diu Coll, la transició energètica també és urgent i cal tenir en compte que genera competitivitat i ocupació a les empreses.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.