Technip Iberia, 50 anys de servei a la indústria

En ple desplegament de la transició energètica, amb la sostenibilitat en paral·lel una de les enginyeries amb més recorregut del país, Technip Energies, compleix aquest 2022 50 anys d’operacions a l’estat espanyol, 50 anys centrats en tirar endavant projectes d’enginyera i construcció a nivell nacional i internacional. El 1972, doncs, Technip Energies va començar l’activitat a Espanya com a Tecplant, va passar a ser Tecplant Ingest quan es va fusionar amb Ingest, i des del 2000 treballa amb el nom de Technip Iberia.

La primera seu estava a la zona de Gran Via Carles III, a Barcelona, però al 2008, per un augment de la demanda de projectes internacionals i un augment important del número de treballadors,  la companyia es va traslladar al WTC de Cornellà de Llobregat, en unes oficines més grans i funcionals, adaptades als requeriments dels nous projectes.

Mig segle després, Technip Iberia també té oficines a Madrid, Coruña, Huelva, Algesires i treballa intensament a Castelló, Cartagena, Bilbao, Puertollano, Burgos i altres centres industrials d’Espanya. A Catalunya, també es va desplegar l’oficina de Tarragona, el 1990, per poder donar servei de proximitat al complex químic de Tarragona. Per fet possible tot això, Technip Energies, amb més de 15.000 treballadors arreu del món, compta amb 750 persones a tot l’Estat, el 75% dels quals, enginyers. La seva facturació anual és de més de 50 milions d’euros gràcies a una activitat nacional i internacional a parts iguals i 1.100.000 hores anuals de producció.

Durant la primera etapa l’actual Technip Iberia va comptar amb tres directors generals. L’enginyer químic i industrial Jerónimo Farnós-Marsal – actual president de la Comissió d’Indústria Química d’Enginyers Industrials de Catalunya- en va ser el director general des del 1979 i durant més de 30 anys. No ha estat fins fa tot just dos anys, el 2019 que Àngel Alejandre ha agafat el seu relleu al capdavant de la companyia.

Indústria “més sostenible i descarbonitzada”

La missió de Technip se centra, principalment,  en desenvolupar projectes per les indústries de procés i en particular en la transició energètica no elèctrica. Per això, estan en un moment clau. Aquesta visió es focalitza en quatre pilars principals d’actuació, el primer en la producció i descarbonització de plantes de GNL, la segona en noves tecnologies relacionades amb la química sostenible i biocombustibles; la producció d’hidrogen verd, a partir d’electròlisi de l’aigua amb electricitat d’origen renovable es un altre element clau de desenvolupament, i per últim, els processos de captura de CO2 tan per la seva reutilització com per la seva seqüestració (CCUS). Actualment, Technip Iberia està realitzant diferents estudis de plantes d'hidrogen verd a Espanya i diversos projectes de transició energètica.

En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, el director general de Technip Iberia, Àngel Alejandre, reconeix que el moment  és “excitant i ple d’oportunitats”. Centren l’activitat en els sectors industrials de procés i principalment en el refí, la química, els polímers, la farmàcia i l’agroalimentació. Són sectors amb una “activitat creixent i molt important” en els projectes relacionats amb la transició energètica i l’economia circular. Per exemple, estan treballant en biorefineries, projectes d’hidrogen verd, reciclatge químic i química verda i molts altres projectes relacionats amb una indústria “més sostenible i descarbonitzada”. En alguns casos, són projectes acabats que ja estan en funcionament i d’altres, estan en fases inicials, de disseny i de decisió. “Estem veient un nou impuls amb noves incitatives que creiem que continuaran els propers anys”, diu Alejandre. Posa d’exemple la indústria petroquímica que està treballant “intensament” en concebre nous processos per assegurar el reciclatge químic.

El futur de la transició

El moment actual, doncs, requereix innovació per començar a desenvolupar nous processos que substitueixin els tradicionals i assegurar la sostenibilitat de tots els sectors industrials actuals. Per això, Alejandre creu que els enginyers i enginyeres més joves tenen molt a dir i hi poden contribuir amb idees noves. Per aquest motiu, l’empresa col·labora amb diferents universitats per facilitar la integració i el desenvolupament del talent de les noves generacions. “Amb la seva preparació hauran de dur a terme el canvi tecnològic i industrial cap una economia i societat descarbonitzada i sostenible”, conclou Alejandre.

La paritat, a l’alça

Com en moltes de les empreses que operen en aquest sector, la paritat continua sent una matèria pendent. malgrat tot, la companyia té una àrea d’igualtat que treballa per aquest objectiu i ha aconseguit que actualment, un 37% dels professionals que hi treballen siguin dones. A tot Technip Energies, el percentatge és del 30%, també superior a la mitjana del sector. “Som conscients de la importància i la necessitat de la igualtat de gènere”, diu Alejandre.

 

technip 50

 

Francisco Amar…, ds., 15/01/2022 - 10:22
Vaig tenir la sort d'iniciar la meva carrera professional a Tecplant Ingest. Va ser una experiència molt grata, on vaig tenir la possibilitat d'aprendre molt després d'un training de formació a França.

Vaig conèixer Jerónimo Farnós-Marsal de qui sóc amic, i em congratulo també que Tecplant continuï al mercat espanyol oferint serveis d'enginyeria que tant necessitem per mantenir un alt nivell de desenvolupament tecnològic que, sens dubte, contribueix a millorar el benestar i el nivell de vida de la nostra societat.
Francisco Amar…, ds., 15/01/2022 - 10:24
Vaig tenir la sort d'iniciar la meva carrera professional a Tecplant Ingest. Va ser una experiència molt grata, on vaig tenir la possibilitat d'aprendre molt després d'un training de formació a França.
Vaig conèixer Jerónimo Farnós-Marsal de qui sóc amic, i em congratulo també que Tecplant continuï al mercat espanyol oferint serveis d'enginyeria que tant necessitem per mantenir un alt nivell de desenvolupament tecnològic que, sens dubte, contribueix a millorar el benestar i el nivell de vida de la nostra societat.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.