I després de la COP28, què?
Fa encara no un mes que la Cimera Climàtica de les Nacions Unides, la COP28, va donar per tancada la seva darrera edició. Ha deixat noves conferències i reunions que han servit per arribar als acords necessaris entre països que han de permetre arribar a impulsar accions pel clima. La premsa s’ha fet ressò d’aquests acords, però, què hi ha darrere els titulars que més s’han estès? Des d’Enginyers Industrials de Catalunya han resumit els punts més importants:
- Per primera vegada en 30 anys s’ha explicitat el principi de la fi de l’era dels combustibles fòssils amb l‘objectiu de zero emissions el 2050. No s’ha fixat una data pel pic d’aquests combustibles fòssils però sí que la voluntat d’aconseguir que la temperatura mitjana del planeta no superi l’augment dels 1,5 ºC respecte l´etapa preindustrial.
- Es posa el focus en els responsables principals de la crisi climàtica: el petroli, el gas i el carbó. S’acorda la reducció del carbó però també s’incorporen objectius per a la reducció d’altres emissions com les del metà.
- Es ratifica l’acord anterior que busca aconseguir triplicar la capacitat de les energies renovables i duplicar l’eficiència energètica per al 2030 tal com recomana l’AIE.
- Els països es comprometen al finançament per al desenvolupament de les tècniques CCS.
- S’estableixen compensacions per danys i pèrdues i declaracions en agricultura, alimentació i salut.
Malgrat tot, en la reflexió publicada, Enginyers Industrials de Catalunya consideren que cal que tots aquests acords, hereus de l’acord de París de no superar l’escalfament en més d’1,5ºC, han d’anar acompanyats de plans de reducció concrets que el validin per a diferents països. Així ho veu el president de la Comissió d’Enginyeria Química, Jeroni Farnós, que considera que aquesta pas és important “si no volem que els acords s’esvaeixin en paraules”. Per la seva banda, Marc Oliva, president de la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular, afegeix que les resolucions adoptades constaten “la gran distància entre actuacions planificades i accions realment empreses”. Oliva tem que els plans dels governs no s’estiguin materialitzant “amb la celeritat requerida” per poder acomplir els objectius de reducció. “La que havia de ser la dècada de l’acció”, diu Oliva, “està convertint-se en la dècada de la planificació”. Per això, des d’Enginyers Industrials de Catalunya demanen “valentia per executar les mesures planificades, tant en matèria de mitigació com d’adaptació”. En aquest mateix sentit, el president de la Comissió d’Energia, Lluís Pinós, para especial atenció en la transició energètica i en la necessitat d’accelerar-la. Pinós recorda en altres ocasions ja han alertat del retard que Catalunya té en la implantació de les energies renovables i que, en nombroses ocasions han reclamat “accelerar-ne el ritme per poder acostar-se als objectius del 2030”.
Moltes de les propostes que reivindiquen els Enginyers Industrials de Catalunya estan recollides al document ‘Enginyeria, motor de progrés’, que el mes de novembre es va presentar als agents polítics i econòmics per tal de començar a assentar les bases per una aposta per al progrés de Catalunya. En aquest document, el canvi climàtic, l’energia i la indústria química tenen un paper protagonista que els Enginyers Industrials de Catalunya també s’encarreguen de difondre a través de jornades específiques. De fet, properament, els resultats de la COP28 també seran analitzats en una conferència protagonitzada per Elvira Carles, directora de la Fundació Empresa i Clima.
- Respon
Enllaç permanent