Compte enrere per l’Engihack 2024

Falten només tres setmanes perquè el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) aculli la segona edició de la hackató de l'enginy, l'Engihack. Organitzada per Enginyers Industrials de Catalunya pel 5 d'octubre vinent, la competició espera reunir un centenar d'estudiants de màster d'enginyeria i acabats de titular que, en equips i en dotze hores, hauran de proposar solucions imaginatives als reptes que els llançaran. L'energia, l'emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora i la construcció d'una societat justa seran les problemàtiques reals de la societat actual a què hauran de donar resposta els futurs professionals de l'enginyeria.

Per fer possible l'esdeveniment, l'organització torna a comptar amb la col·laboració de La Mandarina de Newton, una entitat especialitzada en aquest tipus de trobades i que procurarà, un cop més que no falti cap element perquè els equips puguin desenvolupar les seves idees: material corporatiu, photocall, papers, llapis, post-its, cronòmetre i, fins i tot, una mica de pica-pica per superar les baixades de glucosa. Tot això sense oblidar les dinàmiques de design thinking per fer néixer les idees i arribar a la proposta final.

disseny

 

La feina organitzativa avança en paral·lel a la difusió que cal fer perquè torni a ser un èxit. "És important que tots els estudiants d'enginyeria de Catalunya s'assabentin que organitzem aquesta hackató", apunta Laura Ivern, sotsdirectora d'Enginyers Industrials de Catalunya. Es preveu tornar a arribar al centenar de participants, però "si són més, encara millor".

Per aconseguir-ho, s'està treballant amb les set escoles d'enginyeria implicades: Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB-UPC); Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT-UPC); Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE-UPC); Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM-UPC); Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdG); Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV); Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL); i Institut Químic de Sarrià (IQS).

L'Engihack, que l'any passat va organitzar-se amb motiu del 160è aniversari de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, vol ser una manera d'implicar els joves en la professió i "fer-los veure que són part de la solució als problemes". Així ho expressa el director general d'Enginyers Industrials, Pere Homs, que destaca la importància que els joves titulats se sentin part del col·lectiu.

S'atorgaran tres premis de 3.000, 2.000 i 1.000 euros respectivament als tres millors projectes. El jurat estarà format membres de les empreses que patrocinen la competició: ABB, AGBAR, B:SM, CELSA, Consorci de la Zona Franca, FGC, NATURGY, Technip Energies, Caixa Enginyers i La Mútua dels Enginyers. Com a novetat, aquestes mateixes empreses poden escollir els equips i els projectes per continuar treballant conjuntament en la idea i fer-la realitat.

Engihack pels 160 anys

L'any passat es va premiar una boia que aprofita la força de les ones per generar energia i cobrir les necessitats d'embarcacions petites i mitjanes, va guanyar el primer premi, mentre una solució per reduir la sequera a través d'un sistema que minimitza l'evaporació de l'aigua dels pantans es va endur el segon. El tercer guardó va ser per un projecte de sostre retràctil vegetal per fer ombra i refrescar els carrers de les ciutats.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.