Crònica alternativa de l’IOT Solutions World Congress

Una de les alegries que ens dona Barcelona és ser la seu de diverses fires de tecnologia de renom. Una d'elles, l'IOT Solutions World Congress (IOTSWC) acaba de celebrar la seva vuitena edició. La qüestió és que algunes fronteres amb altres fires com el Mobile World Congress, l'Advanced Factories o l'Smart City Expo World Congress (per parlar només d'altres que també se celebren a la ciutat), poden ser difuses i això pot provocar una sensació de confusió o embafament en expositors i públic potencial.

És evident que la Internet de les Coses és una de les tecnologies cabdals en la transformació digital que està vivint el sector industrial i, per tant, té tot el dret a disposar d'un aparador propi. Però mentre altres fires han anat creixent, sembla que l'IOTSWC s'ha estancat. No serà per manca de voluntat d'abast global. De fet, la presència d'expositors i visitants estrangers ha estat més que notable. Però la limitada superfície ocupada i la percepció d'una afluència modesta visualitzaven un estancament de la proposta. Afirmar que "el nostre esdeveniment reuneix tot l'ecosistema tecnològic a escala global" va més enllà de l'eslògan de comunicació per entrar en el trilerisme.

Un element rellevant ha estat la manca d'expositors de renom. Més enllà de l'estand d'Amazon Web Services, els espais més visibles eren el d'Acció i el de Barcelona Activa. Molt bé pel que significa de suport de les institucions, però què pensaríem si en el Mobile el pavelló de la Generalitat fos més gran que el de Huawei?
 

subscriu-te

 

Dono per fet que la part congressual ha estat magnífica, però crec que és preocupant que l'IOTSWC sigui més una fira d'oferta que de demanda. Força expositors no s'estaven de comentar que havien tingut més visites de proveïdors que intentaven vendre que de possibles clients interessats en projectes. Tots sabem que anar a fires és car. Si no hi ha un clar retorn de la inversió, les empreses tenen tendència a no repetir.

Moltes empreses han presentat solucions innovadores molt interessants, en línia amb la idea dels organitzadors de visualitzar el poder de la tecnologia per mostrar a les empreses com superar els grans desafiaments actuals. Però per a l'assistent no expert és una fira poc agraïda. Costa trobar l'efecte "uau!". Malgrat l'existència d'una zona de testbeds (banc de proves), que l'espai més cridaner fos el d'una experiència immersiva de realitat virtual, que no té res a veure amb l'IoT, és significatiu.

"Per molt que alguns ens omplim la boca amb ínfules tecnològiques, en aquest país el totxo tira més que els semiconductors."

Tenim un espai firal magnífic que permet acollir diversos esdeveniments alhora. Celebrar el Construmat simultàniament amb l'IOTSWC certament ha estat una manera de visibilitzar que, per molt que alguns ens omplim la boca amb ínfules tecnològiques, en aquest país el totxo tira més que els semiconductors. I no val que l’excusa perquè Construmat ocupi més superfície i tingui uns stands més llampants, és que les finestres són més grans que els xips.

El desig és poder tornar l'any vinent. I si ha sorpreses, desitgem que siguin positives.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.