Crònica alternativa del MWC

Un any més, el recentment celebrat Mobile World Congress 2024 i tot el seu ecosistema d'actes i exposicions col·laterals (4YFN, Talent Arena, BEAT...), ha generat una inacabable col·lecció de cròniques, moltes d'elles centrades en els aspectes més cridaners i amb una anàlisi sovint superficial. Aquest article tampoc pretén ser de gran profunditat, però no parlarem de "cotxes voladors" que ni són cotxes ni volen, ni de portàtils amb pantalla transparent, que per molt espectacular que sigui la tecnologia no aporten valor a cap cas d'ús, sinó que volem compartir algunes reflexions "de mirada llarga".

 

subscriu-te

 

  • La intel·ligència artificial ha estat omnipresent, però hi havia més fum que brasa. És una obvietat que, més enllà de ser el concepte de moda, la IA està impactant profundament en processos i mercats, i s'està oferint com a una eina d'eficiència en certes tasques professionals, però també ho és que moltes empreses ho han incorporat en la seva comunicació corporativa perquè toca. Recorda força quan fa deu anys tothom feia Indústria 4.0 quan encara no sabien de què anava el tema.
  • Ja fa un temps que el terme Indústria 4.0 ha quedat superat pel d'Indústria 5.0 per motius comercials i d'imatge. No comporta cap nova revolució en la indústria, sinó recordar -per si ho havíem oblidat- que les persones estem en el centre de les estratègies i les decisions, i que les actuacions han de ser sostenibles o deixarem de ser.
  • El MWC no és la fira més adequada per copsar l'estat tecnològic del sector de la manufactura, però que fos habitual trobar propostes en l'àmbit de la producció i la cadena de subministrament confirma, un cop més, que per sobreviure en el ferotge mercat competitiu les empreses industrials han d'haver iniciat ja el camí de la transformació digital.
  • L'evolució tecnològica no s'atura. Quan encara estem pendents de veure aplicacions generalitzades de 5G i comprovar el sentit econòmic de les inversions necessàries, el 6G comença a treure el nas. Que no pari la festa!
  • El sector telco necessita identificar un nou "killer device". Les vendes de mòbils a escala global no sembla que hagin de repuntar pels terminals plegables, ni que rellotges o anells (sí, anells) n'agafin el relleu. Segur que les ulleres de realitat augmentada arriben amb més força que quan Google va proposar el nou concepte (qui no va provar unes Google glasses?), però encara falten un parell d'iteracions per passar de la fricada al valor.
  • Sempre és interessant conèixer tendències. Algunes més immediates (mòbil adaptables al canell, anells intel·ligents connectats al mòbil...), altres que tardaran més a ser comercials, si és que superen la fase de prototipus i arriben al mercat (escàners de pell, del cor...).
  • El món de les start-ups continua en ebullició, però l'emprenedoria massa sovint genera idees poc consistents, amb implementacions defectuoses i equips amb mancances evidents. Certament que necessitem de l'empenta de l'emprenedoria per construir l'economia del demà, però a més de cantar les lloances del creixement exponencial i l'enriquiment ràpid, algun any es podria presentar un estudi de quantes de les empreses presents en el 4YFN de quatre anys enrere encara existeixen i quin ha estat el seu impacte.
  • Com en altres àmbits de la vida, Xina ha estat omnipresent, tant en nombre d'estands com en superfície ocupada. Ja fa temps que no només copien (que encara sí), sinó que també innoven en múltiples sectors i ofereixen serveis i solucions molt competitius (no valorem aquí qüestions de dumping social i mediambiental). Ja fa temps que són una gran amenaça per a les tecnològiques i telcos occidentals.


Tornem a confirmar que les múltiples tecnologies emergents es potencien entre elles per conformar un "tot connectat". No està definit que això sigui positiu o negatiu per a l'espècie "sapiens", però és una realitat de la qual no podem escapar, així que fem allò en què hem demostrat ser especialistes durant milers d'anys: adaptem-nos. I posem la tecnologia al nostre servei. Ens hi va la supervivència.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.