Ecomemb: regeneració de membranes d'osmosi inversa

L'osmosi inversa (OI) és un procés de separació que fa servir una membrana semipermeable per eliminar els contaminants de l'aigua. Les membranes d'osmosi inversa són essencials en aquest procés i tenen un paper fonamental en la purificació de l'aigua. A Ecomemb, una empresa emergent nascuda a la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) fa un any i pocs dies, es dediquen a regenerar membranes d'osmosi inversa per permetre la reutilització en el mateix procés d'origen o en processos diferents. Segons ha explicat Raquel Garcia, CEO i cofundadora, fan servir menys químics, aigua, energia, materials i temps, mitjançant l'ús de tecnologia pròpia patentada per adaptar-ne les propietats i la regeneració.

Aquesta és una tecnologia patentada i sostenible per tornar a condicionar membranes d'osmosi inversa "única en l'àmbit europeu" com ha comentat Garcia. Segons Ecomemb, el reciclatge ha de ser a mida, adaptant cada membrana a cada procés on es va a reutilitzar. Els serveis de l'empresa permeten millorar la ràtio entre cost de membrana i la segona vida, estalviant molts diners, regenerant membranes i millorant les especificacions del producte rebut. A Ecomemb perllonguen la vida útil d'aquestes membranes i després del tractament ofereixen un producte millorat i adaptat.

L'empresa ha reduït 9.000 kg de plàstic no dipositats a l'abocador i no emprats per a fabricació de noves membranes. També ha permès uns 64.000 kg menys de CO₂, el que demostra que el seu servei contribueix ha assolir els ODS. Com ha comentat Garcia a l'empresa estan "molt conscienciats pel medi ambient". A més, han assegurat que, tot i que la sequera d'aquest últim any no ha repercutit, sí repercutirá si la sequía continua de manera crónica. “Es dessalarà més aigua del mar i es reutilitzarà més aigua residual, que amb tota probabilitat incrementarà el nombre de membranes a la indústria” ha explicat García.

Com han explicat, treballen per convertir-se en líder mundial en gestió sostenible de membranes d'osmosi inversa usades en dessalació, potenciant un model de gestió circular que eviti llençar a l’abocador membranes amb utilitat. Regeneren membranes d'osmosi inversa, per permetre'n la reutilització en el mateix procés d'origen o en processos diferents. Fem servir tecnologia pròpia i sostenible. Ecomemb pretén convertir-se en el referent mundial de la gestió sostenible de membranes d'osmosi inversa fetes servir en dessalació, potenciant un model de gestió circular que eviti llençar a abocador membranes amb utilitat. Fan servir tecnologia pròpia i sostenible.

L'ús de les membranes Ecomemb permet economitzar a les empreses alineades amb l'economia circular. A més, estalvien fins al 60% dels costos de reemplaçament de membranes i fan servir menys energia, mantenint uns estàndards alts de qualitat d'aigua. Contribueixen a evitar els 85,5 kg de CO₂ i 12 kg de plàstics a l'abocador. L'empresa augmenta la vida útil de les membranes, igualant en molts casos el temps de la primera vida útil. 

Les membranes d'osmosi inversa s'utilitzen en una varietat d'aplicacions, com ara sistemes de purificació d'aigua potable, tractament d'aigua per a la indústria, dessalinització d'aigua de mar i producció d'aigua pura per a aplicacions industrials i farmacèutiques. L'equip el conformen enginyers i, actualment, començen a treballar a Portugal, Alemanya i el nord d'África, amb la intenció de poder operar a diferents països amb centres de producció. Segons ha declarat la CEO i cofundadora, l'objectiu d'Ecomemb és "revolucionar el mercat per millorar el món".

L'osmosi inversa

Les membranes d'osmosi inversa solen estar fetes de materials polimèrics, com ara poliamides, polisulfones o cel·luloses acetades. Tenen una estructura porosa que permet el pas de molècules d'aigua mentre retenen partícules més grans i contaminants. Durant el procés d'osmosi inversa, l'aigua és forçada a través de la membrana sota pressió.

La membrana actua com a barrera selectiva, permetent que les molècules d'aigua passin mentre reté sals, minerals, contaminants orgànics i partícules més grans. Aquestes requereixen un manteniment adequat per garantir-ne l'eficiència a llarg termini. La neteja periòdica i el reemplaçament de les membranes desgastades són pràctiques comunes per garantir un rendiment òptim. El procés requereix pressió per superar la pressió osmòtica i forçar l'aigua a través de la membrana. El flux depèn de la pressió aplicada i de la qualitat de la membrana.

Tot i que les membranes d'osmosi inversa són altament eficients, alguns contaminants persistents poden fer-les malbé amb el temps, reduint la seva vida útil. La presència de sòlids suspesos, bacteris i certs productes químics pot afectar negativament el rendiment de les membranes el que fa necessari el treball d'Ecomemb.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.