El canvi de paradigma de la indústria 4.0

La seu barcelonina dels EIC ha acollit la jornada tècnica El nou paradigma de producció industrial en l'era digital, amb l'objectiu de reflexionar sobre la nova automatització a la indústria en l'actual context digital, l'anomenada indústria 4.0. L'acte ha estat organitzat conjuntament per la publicació Automática e Instrumentación i Matelec Industry.

Cristina Bernabeu, directora d'Automática e Instrumentación, ha agraït als assistents la seva participació i el patrocini de la jornada a Matelec Industry.  Bernabeu ha posat de manifest que Matelec Industry, la fira que se celebrarà els propers 25 a 28 d'octubre a Ifema, ha apostat d'una manera clara pel sector industrial perquè «són conscients de la necessitat d'una plataforma en la que tot el que està succeint en el sector de la digitalització es pugui reunir en un mateix espai per debatre, generar fòrums i presentar solucions en un moment de canvi tan profund com el que està vivint la tecnologia i el sector industrial».

Tot seguit, Bernabeu ha donat pas a Santiago Díez, director de Matelec Industry. Díez ha explicat la nova concepció i aposta de la fira Matelec per la indústria, que cristal·litzarà en una gran varietat d'activitats i jornades dirigides al visitant professional. L'àrea d'exposició de Matelec Industry anomenada Automatec aglutinarà empreses de sectors com l'automatització en indústria, energia i processos, solucions de control i gestió energètica industrial, electrònica industrial, instal·lacions, electrificació i telecomunicacions. Lightec se centrarà en solucions d'il·luminació i d'enllumenat industrial.

L'acte s'ha desenvolupat en dues taules rodones ben diferenciades. La primera ha analitzat el canvi que està duent a terme la indústria cap el model 4.0. La segona s'ha focalitzat en el BigData i el Cloud industrial.

El primer bloc temàtic ha estat moderat per Xavier Pi, membre del Consell Assessor d'Automática e Instrumentación i director de l'Embedded Systems Group dels EIC. Hi han participat Felip Fonollosa, director de la Fundació CIM-UPC, Antoni Rovira, responsable d'Arquitectures Integrades de Rockwell Automation, Michael Loughlin, soci fundador de Nelmia Robotics, Albert Prieto, CEO Boot & Work Corp Industrial Shields i David Ramos, key account manager de Siemens PLM.

Xavier Pi ha introduït la temàtica tot fent un repàs a les 4 revolucions industrials identificades fins ara i a les nomenclatures amb els que teòrics i professionals es refereixen a l'anomenada indústria 4.0, com Jeremy Rifkin i Elionor Ostrom.

Acte seguit, Felip Fonollosa ha aprofundit en les possibilitats de producció industrial que ofereix la impressió 3D i la fabricació additiva. Per exemple, es poden imprimir en 3D seients d'un avió amb una ergonomia i una relació perfecte entre la resistència i el pes, un fet «inimaginable fa uns anys». Avui en dia el client ja pot fer un encàrrec d'impressió d'un producte 3D a través del portal  www.obdea.com i rebre'l còmodament a casa. Fonollosa ha conclòs que la indústria 4.0 suposa «un canvi de paradigma industrial on apareix la figura del prosumer, hem d'assumir que el consumidor pot passar a ser productor. La matèria reflexa el valor de les idees, però el que realment ens aporta valor són els continguts».

A continuació, Antoni Rovira ha donat a conèixer la concepció que té Rockwoll Automation de l'empresa connectada o fàbrica digital, que ha d'estar necessàriament en xarxa. El que ha canviat clarament són les tecnologies disponibles i adjacents. «Avui dia disposem de la tecnologia suficient per assolir la convergència entre els entorns OT i IT», ha assegurat Rovira. La fàbrica connectada l'integren «objectes i dispositius amb capacitat de computació i comunicació bidireccional», entre altres elements. De fet, estem parlant de l'Industrial Internet of Things. Gràcies a la seva implementació, Rockwoll ha reduït un 50% temps de producció i d'entrega de productes al mercat, un 30% el cost total de producció i millorat l'ús d'actius amb la reducció d'stocks.

El paper de la robòtica en aquesta revolució industrial ha estat el tema central de la ponència de Michael Loughlin. «La robòtica industrial és més ràpida, àgil i barata. Els robots col·laboratius treballen tant amb humans com en entorns del sector industrial», ha subratllat Loughin. Entre les seves conclusions cal destacar que els robots són actors clau en la indústria 4.0, que estan emergint nous models de negoci sovint disruptius i que aquells que els adoptin tenen molt a guanyar.

En el seu torn, Albert Prieto ha explicat que la seva empresa, Industrial Shields, fabrica hardware open source utilitzant software lliure per al sector industrial, per tant «el cost es transforma en inversió de temps». Prieto ha fet un petit repàs a la gama de productes de la companyia com són PLC industrials, arduino, industrial shields, panel PC i raspberry pi.

La darrera intervenció del primer bloc temàtic ha estat la d'en David Ramos, que ha desenvolupat una ponència molt més reflexiva al voltant del futur del sector industrial que no pas tècnica. Ramos  ha conclòs que per no perdre el tren de les oportunitats, les empreses han de desenvolupar les seves idees i projectes en el moment adient.

Després d'una pausa, Laura Tremosa, membre del Consell Assessor d'Automática e Instrumentación, ha moderat la segona taula rodona focalitzada en el BigData i el Cloud Industrial. Aquest debat l'han protagonitzat Daniel Marco, director del Smart Catalonia (SmartCAT) de la Generalitat de Catalunya, Joan Mas, director de la divisió digital d'Eurecat, Agustín Fragoso, marketing manager Industrial Automation a Schneider Electric i Miquel Carbó, solution expert utilities industry SAP SE-Industry Business Unit.

Tremosa ha introduït la temàtica de la indústria 4.0 tot afirmant que, segons el seu parer, «no som davant d'una nova revolució industrial, sinó d'una nova forma d'aplicar tecnologies ja conegudes». Així mateix, Tremosa ha llençat la pregunta al públic assistent si el cap d'una planta industrial estaria disposat a deixar que les seves dades estiguessin allotjades en el cloud, amb la conseqüent vulnerabilitat que pot representar.

Daniel Marco ha explicat el procés de l'evolució digital a internet que ha finalitzat en la nova revolució protagonitzada per l'IoT i el BigData. Marco, també, ha aprofundit en l'estratègia SmartCAT de la Generalitat de Catalunya i, especialment, en els dos grans projectes que està duent a terme: l'Anella Industrial 4.0 i el centre d'excel·lència BigData COE Barcelona.

En el seu torn, Joan Mas ha informat sobre la recent fundació d'Eurecat, fruit de la conjunció de diversos centres tecnològics preexistents. L'objectiu d'Eurecat és «generar coneixement molt aplicat que tingui el seu impacte en el sector industrial». Eurecat ja està treballant en molts projectes i està incidint molt en el desenvolupament de la seguretat en entorns industrials.

El punt de vista d'una empresa industrial vers el Cloud i el BigData l'ha donat Agustín Fragoso. Fragoso ha afirmat que els seus clients no els demanen que els desenvolupin un IoT. Ans el contrari, Schneider Electric utilitza l'IoT per resoldre problemes, que poden ser nous o antics que no estaven resolts.

Alguns d'aquests problemes són l'eficiència energètica, l'optimització dels actius, la rendibilitat de les operacions i la seguretat i disponibilitat de la informació. Per fer possible aquestes solucions,  Schneider Electric ha desenvolupat una plataforma web de serveis industrials amb IoT. Malgrat tot, aquesta companyia també està aplicant una política de partenariats amb altres empreses i entitats tecnològiques, atès que una corporació sola, per sí mateixa, no pot oferir una solució global amb la immensa diversitat tecnològica actual.

El darrer ponent de la jornada ha estat Miquel Carbó, representant de SAP. Carbó, davant de l'allau de dades que es poden obtenir, creu que cal aplicar tecnologies i solucions disruptives. «BigData significa canviar les regles del joc des de l'arquitectura de sistemes i ha de ser en una memòria», ha subratllat Carbó. Per tant, «l'user interface ha de canviar radicalment». El disc dur tradicional existirà sempre com a una eina de backup, però «mai serà una eina de processos», sentencia Carbó. També s'estan redefinint les bases de dades relacionals. Per tant, SAP dóna resposta als nous processos i a la nova manera de fer les coses. De fet, SAP està treballant en la conjunció de l'IoT des del cuore fins a l'extrem del sistema, creant un gran Cloud en el que convergeixen totes les dades, tant les obtingudes pels sensors dels objectes en temps real com les de clima, historials de consums, perfils, geolocalització, etc.

TEXT: ALBERT LÓPEZ // IMATGE: ALBERT LÓPEZ

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.