El nou col•lector de salmorres a Bages, previst pel 2025
L’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i ICL Iberia han signat aquest dilluns el conveni per a l’execució i el finançament del nou col·lector de salmorres en els trams compresos entre Súria-Castellgalí, Balsareny-Castellgalí, Castellgalí-Abrera i un tram final al Prat de Llobregat, així com la canonada d’impulsió d’aigües regenerades entre la depuradora de Manresa i Súria. El director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president d’ICL Iberia, Carles Aleman, han signat el conveni en un acte presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.
El projecte suposa una inversió de 110 MEUR. L’acord fixa que l’empresa minera – principal beneficiària, n’aportarà 98, i garanteix els avals per assegurar el finançament i la recuperació dels costos per a l’execució de les actuacions. Els treballs consistiran en un nou col·lector de salmorres, amb una longitud de 122 quilòmetres i que transcorrerà per 22 municipis de les comarques del Bages i el Baix Llobregat, amb una capacitat de transport de 1.683 litres per segon. El projecte ja està aprovat per part de l’ACA i s’han dut a terme les expropiacions en el tram Abrera i Castellgalí. Les obres aniran a càrrec d’Infraestructures.cat i estaran enllestides en el 2025.
Segons el conseller Calvet, aquest és un acord que ‘’beneficia el medi ambient, soluciona un repte important en matèria d’aigua i reforça una activitat que genera prosperitat a la comarca i al país’’. El nou col·lector ha de servir per renovar una infraestructura ‘’obsoleta’’, ha dit Calvet, i millorar la conca del Llobregat complint també amb la Directiva Marc de l’Aigua. Per la seva banda, Aleman, ha qualificat el conveni de ‘’punt d’inflexió’’ en el compromís d’ICL Iberia per la mineria sostenible.
L’aigua regenerada
L’acord també servirà per construir una conducció entre la depuradora de Manresa i Súria per a impulsar aigua regenerada per als usos relacionats amb l’activitat minera i la restauració del dipòsit salí del Cogulló, aconseguint que el 100% de l’aigua utilitzada en els processos d’ICL sigui totalment depurada. D’aquesta manera, s’allibera aigua potable per a demandes consumptives. El cost d’aquesta infraestructura serà assumit per ICL Iberia.
Aquesta mesura, que comportarà una menor aportació de l’aigua depurada al riu Cardener, es regularà amb l’aigua que s’alliberi dels embassaments del Cardener (la Llosa del Cavall i Sant Ponç). Això ha comportat que l’ACA hagi establert els mecanismes de compensació per mantenir les garanties d’abastament. La detracció de l’aigua de la depuradora de Manresa del sistema comportarà la repercussió a ICL Iberia del cost de modificar el règim de producció dels diferents recursos hídrics de la xarxa Ter-Llobregat, amb la finalitat d’incrementar la producció d’aigua dessalinitzada en un volum equivalent a les detraccions d’aigües depurades.
L’adaptació del règim d’explotació dels recursos disponibles a la xarxa Ter-Llobregat serà factible amb les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat per sobre del 40%. En situacions per sota del llindar del 40%, l’ACA podrà suspendre o limitar el subministrament procedent de la depuradora de Manresa.