El sector químic, camí de la transformació

El sector químic confirma un any més la seva positiva evolució malgrat l'estancament de la producció. FEIQUE ha anunciat les seves previsions de tancament de l'exercici 2022 que xifra en 90.835 milions d'euros el volum de negoci, amb unes exportacions de prop de 60.000 milions d'euros i amb creixements respectius del +17,6% i el +21,5% malgrat un estancament de la producció que només ha augmentat un +0,2% a causa dels preus elevats del gas i l'electricitat. El sector continua sent un referent en ocupació qualificada, innovació i desenvolupament així com en seguretat i medi ambient, aspectes imprescindibles de la seva activitat.

El gran repte actual del sector són els elevats preus del gas i electricitat amb riscos de possibles desproveïments de matèries primeres, que podrien afectar la producció com ja està passant a països com Alemanya.

A Catalunya el sector químic és un dels més rellevants ja que representa gairebé el 50% d'Espanya. Tarragona és el pol petroquímic de referència amb un 50% de la química de Catalunya. Per tant, la seva anàlisi estratègica i actuacions conjuntes per totes les parts implicades és important especialment en el moment actual amb incerteses i una transformació profunda del sector per aconseguir la descarbonització i circularitat. Més enllà de les mesures urgents i necessàries per al gas i l'electricitat, és oportú l'anàlisi global del sector com han fet recentment el Diari de Tarragona en el seu especial i l'AEQT a la seva jornada anual.

El DAFO sintètic adjunt és un resum breu de la nostra visió i contribució en aquest sentit.

dafo sector químic

 

Per tant, són moltes i importants les fortaleses i les oportunitats de l'ecosistema de la química a Tarragona i Catalunya i el balanç global i perspectives són positives i il·lusionants però també crítics i importants els reptes i desafiaments. Els plans estratègics i accions corresponents les prendran les empreses i administracions i serà necessària la participació d'entitats representatives, de la societat i el territori treballant conjuntament.  És també imprescindible el marc regulador i legislatiu realista, estable i adequat que permet i potenciï les noves inversions i transformacions. L'objectiu ha de ser la col·laboració conjunta per assegurar una Indústria forta i sostenible en el temps i en benefici de la societat.

Entre les prioritats urgeix actualment la gestió dels aspectes energètics que permetin el funcionament normal i la competitivitat de la indústria química, conjuntament amb el necessari desplegament de les energies renovables. En paral·lel, s'han de materialitzar els projectes i canvis relacionats amb la circularitat, aprofitant els residus com a matèries primes així com el desplegament de les noves tecnologies que permetin avançar en la descarbonització i la circularitat. També serà necessària la producció d'hidrogen verd (o de baixes emissions) i la captura de CO2 i el seu emmagatzematge (CCS o CCUS), mentre es despleguen les energies renovables, les noves tecnologies i projectes.

Aquesta transformació històrica s'haurà de fer mantenint sempre la seguretat i respecte de l'entorn i impulsant la comunicació i el diàleg permanent perquè el sector químic sigui un orgull de la societat i el territori.

Enginyers Industrials de Catalunya volem estar en aquesta transformació apassionant aportant també la nostra contribució.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.