"El valor d'un enginyer industrial és que té una capacitat molt gran de resolució de problemes"

NACHO LLOVET va arribar al FIATC Joventut Badalona amb 11 anys i amb tot just 24 ja en fa tres que exerceix de capità. La seva vocació és el bàsquet, però ha fet tot l'esforç possible per acabar la carrera d'Enginyeria Industrial en un plaç raonable gràcies, també, al suport dels seus amics i companys d'estudis. Ara està enllestint el projecte de final de carrera, que analitza la gestió i l'optimització de recursos i processos en grans esdeveniments esportius d'elit. Ben aviat, doncs, podrà dir que és enginyer industrial amb totes les lletres.

Com has pogut compaginar la teva carrera com esportista d'elit i la carrera d'enginyer industrial?

Els cursos de tercer i quart de la carrera van coincidir amb els primers anys a l'ACB i va ser complicat. Tinc l'avantatge de ser d'aquí i de tenir amics de l'escola que després han fet la carrera amb mí. Ells em passaven els apunts i m'ajudaven a estudiar i aquest suport ha estat indispensable. De fet, tenia dues opcions. Una era apretar les dents i fer un esforç de més per intentar seguir la carrera al dia i fer-la amb els meus companys. O baixar el ritme, fer menys assignatures, companginar-ho més tranquilament amb el bàsquet, però estar sol perquè no coneixeria a ningú de la classe.

Com no sabia els horaris dels bàsquet amb antelació no podia saber els meus horaris lliures i és difícil programar-se. Al final em matriculava als grups de matí dels meus companys per poder fer treballs conjuntament i a les pràctiques obligatòries sempre agafava l'horari de les 15h, quan mai entrenàvem.

Quina especilitat de l'enginyeria industrial has triat?

He fet l'especialització en gestió. El tema d'automatització d'stocks i de processos és el que m'agrada, més que l'enginyeria pura i dura. Malgrat tot, això depèn molt de les experiències i dels professors. Hi ha assignatures de la carrera que m'han agradat molt per un professor i són de temes diferents. Per exemple, Mecànica 2, que en teoria era de les assignatures més complicades de la carrera, em va encantar, encara que després no he seguit per aquesta línea. També em va agradar molt una química perquè la professora era molt bona, i el mateix em va passar amb la gestió.

Parla'm una mica del projecte. En què consisteix?

El projecte analitza els processos d'optimització d'un gran esdeveniment esportiu. Durant el mundial d'Espanya de bàsquet del 2014 vaig tenir un professor que em va explicar que el seu departament va fer un estudi sobre els JJOO amb l'objectiu de saber què es podria millorar dels processos interns d'un esdeveniment esportiu d'elit. Vam començar a estudiar-ho i ens vam adonar que un procès bastant gran i complexe és l'organització dels voluntaris. Són un col·lectiu molt gran i que han de fer moltes tasques. El tema era intentar optimitzar-ho mitjançant una programació o d'una eina d'enginyeria que assignés cada tasca a un voluntari en funció d'unes estadístiques de perfils del voluntariat.

Quina valoració fas del pla d'estudis d'enginyer industrial que has cursat?

Vaig fer el Pla Antic i ara no sé exactament com està el pla d'estudis. Però crec que hi ha temàtiques que es podrien enfocar en un entorn més pràctic i en un entorn més real. És cert que els primers anys has de fer més teoria, però al final els meus companys que troben feina em comenten que comences de zero. El que es valora d'un enginyer industrial és que té una capacitat molt gran de resolució de problemes i amb una certa agilitat i rapidesa. Crec que és el que més es valora i pel que et prepara més la carrera. Se'ns ensenyen moltes coses de molts àmbits diferents, però no et dóna temps d'aprofundir realment en res. Per una part és bó, però per una altra no. Per exemple, d'Excel que és una eina imprescindible en enginyeria i en absolutament tot, crec que s'hauria d'aprofundir i no som capaços d'aprofitar ni el 10%.

Estudieu altres disciplines que us ajudarien a vendre el vostre projecte o producte com màrketing, comunicació o social media?

No. Sí que és cert que a l'especialització de gestió hi ha una part més lligada a l'empresa i sí que es toca, però una mica. Avui en dia la comunicació és vital. De fet, et trobes professionals amb càrrecs molt més importants que altre gent més brillant pel simple fet de tenir aquesta capacitat de direcció d'equips, de comunicació i de gestió de persones. Hauria de ser obligatori per qualsevol estudi superior.

Seguiràs forman-te amb algun màster o doctorat?

La meva idea inicial era fer una enginyeria, després treballar i aleshores fer un màster MBA. Aquests plans s'han trastocat perquè no té sentit fer un màster una mica bó si no és per posar-te a treballar tal com l'acabes o fer un màster sense cap experiència laboral. Ara mateix haig d'acabar el projecte, però després faré algun tipus de màster finançer o d'empreneduria que em serveixi en la meva etapa esportiva. Així el podré posar en pràctica i, potser, obrir algun negoci amb els meus companys de carrera.

Com valores altres vies de formació no reglada que cada cop utilitzen més els professionals com els MeetUp, TED Talks, Makers of Barcelona, The Learn Startup, etc?

Jo destacaria dels TED Talks, per exemple, que els ponents tenen una capacitat de comunicació molt gran. Hi ha vegades que t'emocionen i tot. El networking que es pot establir en trobades com els MeetUp és molt positiu.

Creus que a Catalunya hi ha oportunitats laborals pels joves enginyers?

Puc parlar pel que veig de les experiències dels meus amics. Gairebé tots tenen feina i n'hi ha molts que es dediquen al món de la consultoria. Per començar és un sector que et pot ensenyar moltes coses, s'hi treballa molt i aprenen molt. Potser ha canviat respecte a anys anteriors el nivell salarial. Estem parlant de sous de mileuristes, si no són becaris o contractes en precari. Pel contrari, els enginyers segueixen estan molt valorats i si vols tenir feina la trobes.

Creus que el futur de l'enginyeria a Catalunya estarà encaminat cap a sectors força tecnològics com són les smart cities, l'IoT,  l'eficiència energètica, la robòtica industrial i de serveis, la impressió 3D, etc?

Sí, està clar que la tecnologia està cada vegada més present en la nostra vida diària. Les carreres tècniques i sens dubte la enginyeria estaran més valorades i faran falta enginyers per tot arreu. 

TEXT: ALBERT LÓPEZ // FOTOGRAFIA: JOB VERMEULEN 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.