Els gasos renovables: vector energètic clau per a la recuperació verda

Recuperació verda i digital. Dos conceptes que avui dia es posicionen com a tractor de recuperació econòmica, climàtica i social. La necessitat que tots assumim el nostre rol i impulsem solucions al problema de la contaminació, a la lluita contra el canvi climàtic i la digitalització, ha provocat que els termes “recuperació verda” i la creació d’una “economia sostenible” hagin esdevingut directrius a seguir per institucions públiques i empreses privades.

En aquest context de recerca de solucions i eines per la reducció de les emissions de CO2, els gasos renovables es presenten com l’opció idònia. Parlem d’una energia que reforça el concepte d’economia circular, ja sigui per aprofitar els residus transformant-los en energia, i que contribueix a l’enriquiment del país, impulsant el desenvolupament rural i la creació de llocs de treball als àmbits agrícola i ramader, gràcies al desenvolupament de projectes que s’estan duent a terme; però també aprofitant l’energia renovable sobrant que, en ser convertida en hidrogen (power-to-gas) es pot tornar a utilitzar en aquest sentit. D’aquesta manera el sistema gasista faria la funció d’emmagatzematge energètic.

Actualment, Espanya disposa d’una xarxa de gas natural que supera els 87.000 km i en la qual s’han invertit més de 15.400 milions d’euros als darrers anys. La infraestructura gasista és el millor aliat del gas renovable, ja que posa a la disposició del mercat espanyol aquesta energia renovable.

L’aposta per R+D+i per les energies renovables tèrmiques

Dins les renovables, el sector gasista porta treballant diversos anys en R+D+i per aportar alternatives més conscients i ecològiques al nostre entorn, es tracta de les energies renovables tèrmiques.

N’és un clar exemple el biometà, el qual té un potencial molt alt de desenvolupament tecnològic i es calcula que l’aportació del sector al PIB assoliria els 472 milions d’euros pel 2030 amb una taxa de creixement del 45,2%. En aquesta mateixa línia, el desenvolupament de la tecnologia podria crear un total d’entre 15.000 i 25.000 llocs de treball, tant directes com indirectes, per aquell mateix any; aquests darrers produïts per l’efecte remolc de la tecnologia al sector serveis. A més, els entorns rurals més vulnerables en sortirien beneficiats, ja que aquest tipus de gas ajuda a la fixació del territori. Esperem pel primer trimestre de l’any 2021 la publicació del full de ruta del biogàs/biometà que determinarà el camí d’aquesta energia renovable tèrmica.

En relació amb l’hidrogen, el seu ús està experimentant un impuls a escala mundial sense precedents. Al respecte, Bloomberg ha fet ressò dels projectes del Govern d’Espanya fixant l’objectiu de $10,5 mil milions d’inversió per l’hidrogen verd després de l’anunci de la Unió Europea de prioritzar aquesta font d’energia per frenar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. La seva introducció de forma significativa a les xarxes de gas per escalfar les llars i indústries pot convertir-se en una realitat en un futur no gaire llunyà, el que podria establir els fonaments per fer realitat el seu enorme potencial com energia neta. L’ús de l’hidrogen com vector energètic aportarà una major seguretat d’abastiment i un major accés a l’energia.

En aquest sentit, la publicació de l’ambiciós Full de Ruta de l’Hidrogen per part del Govern Espanyol, és un pas endavant cap a la transició energètica, que ha aconseguit posicionar Espanya a l’avantguarda del sector.

Com a conclusió, cal apuntar que els gasos renovables suposen una clara oportunitat per Espanya. Així ha succeït a països com França, Alemanya o Itàlia, que ha afavorit els seus alts beneficis en termes ambientals, socials, econòmics i de seguretat de subministrament.

Els temps que vivim i l’emergència climàtica, així com la necessitat de potenciar l’enriquiment del país demanen que impulsem aquells sectors productius que generen llocs de treball i riquesa al país, a més de contribuir en altres reptes que hem d’afrontar, com ara el canvi climàtic. Tots aquests assumptes seran clau per què superem la pandèmia. Des del sector gasista, estem compromesos amb la societat per seguir abastint d’energia tot el país, alhora que cerquem fomentar noves fórmules energètiques que ajudin a protegir el nostre planeta i a assolir una economia sostenible.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.