Els premiats a la 27a Nit de les Telecomunicacions

La vicepresidenta de l’empresa Procore i cap d’estratègia de GPA Innova, Anna G. Schlegel, la coinventora duna tecnologia per a la detecció del càncer colorectal, Marta Guardiola, i el catedràtic de la UPC Ramon Pallàs, són alguns dels guardonats durant la 27a Nit de les Telecomunicacions que organitzen cada any els col·legis d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) i d’Enginyeria de Telecomunicacions i Tecnologies Digitals (telecos.cat).

Pallàs ha rebut el Premi d’Honor, per la seva trajectòria com a professor de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels i com a pioner en l’ensenyament dels sensors a enginyers electrònics plantejat des del punt de vista del disseny de les seves interfícies electròniques. Així, s’ha valorat una trajectòria amb rellevància internacional en recerca i transferència de coneixement amb 90 articles publicats, 20 llibres, 27 patents i 11 premis al que n’afegeixi, aquest dilluns, un de més.

La qui el 2020 va ser designada la dona més influent del món en tecnologia per la revista Analytics Insight i el 221 la més admirada per la revista CIO Look, Anna G. Schlegel, ha estat guardonada amb el Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada, que reconeix una persona que hagi contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l’Electrònica, els TIC o l’Audiovisual. El Premi Joan Clarke al CIO ha reconegut la tasca de Mercè Buxadera, CIO per al Sud d’Europa del Grup Danone i que, amb més de 30 anys de trajectòria, ha fet una gestió global dels sistemes d’informació per al Sud d’Europa de productes làctics, aigües i alimentació especialitzada.

Per la seva banda, Marta Guardiola s’ha endut el Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria per haver impulsat MiWEndo Solutions, una tecnologia basada en microones per a la detecció del càncer colorectal. Guardiola té també la Medalla de la Reial Acadèmia d’Enginyeria, Premi Dona TIC 2020 i guardonada per l’Academy for Women Entrepreneurs, entre d’altres. El Premi Alan Turing al Compromís Social ha estat per al Projecte HUGO, d’Evidenze, una aplicació que recull dades de milers de pacients amb esclerosi múltiple, juntament amb els variables que l’smartphone emmagatzema automàticament sobre els seus hàbits de vida i biomarcadors i les enllaça amb bases de dades externes. Així s’aconsegueix un coneixement total de la patologia aportant evidències científiques complementàries als assajos  clínics tradicionals.

Homenatge a les tecnòlogues pioneres a Catalunya

La gala de la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica ha comptat també amb un homenatge a Asunción Moreno i Elena Bardají, pioneres a Catalunya a l’hora d’optar per unes carreres tecnològiques, Telecomunicacions i Informàtica, a finals dels anys setanta i inicis del vuitanta, un moment ten què la presència femenina era inexistent. Moreno és catedràtica de Teoria del Senyal i les Comunicacions de la UPC i va iniciar la seva carrera a principis dels vuitanta a Philips per fundar posteriorment l’empresa Verbio S.L. Va rebre la Medalla d’or -el 2002- per la Universitat de Maribor (Eslovènia) i  la Medalla Narcís Monturiol -el 2005- “per la seva contribució destacada al progrés científic i tecnològic de Catalunya”. Bardají és llicenciada en Informàtica per la FIB-UPC i Màster en desenvolupament d'aplicacions i entorns TIC i té una llarga trajectòria en el desenvolupament de processos de producció per a diverses companyies del sector industrial (com SEAT, MASSANA o ENHER) i en el disseny d’arquitectura de sistemes d'informació i eines de desenvolupament de programari per a empreses del sector financer i de serveis (com CaixaBank o Sema Metra).

El jurat d’aquesta 27a Nit també ha volgut posar de relleu la tasca divulgativa duta a terme per l’històric programa de Ràdio 4, L’Altra Ràdio, dirigit i presentat per Cinto Niqui. Amb 42 anys en antena, és l’espai degà de la radiodifusió catalana i espanyola dedicat a informar i reflexionar sobre l'ús i l'impacte social de les TIC. A banda dels guardons que decideix el Jurat, els organitzadors de la Nit han volgut fer un doble reconeixement especial: al consorci públic Localret, que enguany commemora el seu 25è aniversari, i a  l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (UPC), que celebra els 50 anys de la seva fundació.

en una cerimònia que ha comptat amb la participació, entre d’altres autoritats, del president de la Generalitat, Pere Aragonès; del vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; de la ministra de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, Diana Morant (via vídeo); del secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez; de la tinenta d’Agenda 2030 de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; i del president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.