En indústria, tecnologia, sostenibilitat... què proposen els partits?

Amb unes condicions tècniques i una organtizació més complicades de l'habitual diumenge vinent se celebren eleccions al Parlament de Catalunya. Les candidatures dels partits amb representació parlamentària i significatius fa dies que recorren el país per explicar les seves propostes i convèncer, principalment, al gran nombre d'indecisos que –segons les enquestes- encara no tenen decidit el seu vot a pocs dies dels comicis. Immersos en l'emergència sanitària de la COVID-19 i amb l'afectació econòmica i social que ha comportat aquesta mateixa crisi del coronavirus, des dels Fulls d'Enginyeria hem volgut veure les principals propostes que afecten els diversos àmbits d'acció de l'enginyeria, i en especial la indústria, on en general, totes les formacions coincideixen amb la necessitat de reimpulsar aquest sector i reeditar el Pacte Nacional per a la Indústria.

Indústria

Ciutadans (Cs) aposta per la innovació un sector industrial ''competitiu'' i per això veu necessària una nova Estratègia Industrial de Catalunya. La formació taronja promet aprovar una Llei de Foment de la Innovació Empresarial i la Transferència Tecnològica. El Partit Popular de Catalunya (PPC) vol que els fons europeus arribin als sectors ''que més ho necessiten''.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) veu ''fonamental'' potenciar l'estratègia de reindustrialització i relocalització a escala europea i reivindicar-la en els fons del Pla de recuperació europeu i del nou Marc Financer Plurianual 2021-2027. Per ERC cal consolidar els sectors de més valor afegit com ara el de la biotecnologia, l'àmbit digital, la indústria de la mobilitat sostenible o l'economia circular.

Junts per Catalunya (JxCat) aposta per una gestió pròpia dels fons europeus Next Generation EU. Defensa una política de reindustrialització orientada segons l'estratègia RIS3CAT, a nivell territorial desenvolupant zones estratègiques a nivell logístic i industrial. Alhora, proposa una línea d'ajuts per captar inversions industrials de gran impacte i vol crear un mecanisme de tramitació urbanística d'urgència per a projectes d'implantació o transformació industrials.

Des del Partit Socialista de Catalunya (PSC) es proposa reformular i incrementar els recursos del Pacte per a la Indústria per garantir una economia més competitiva basada en el coneixement i generadora de llocs de treball estable i de qualitat. Els socialistes també volen aprovar una llei de modernització i impuls dels parcs d'activitat econòmica i de polígons industrials. El PDeCAT aposta per impulsar la indústria 4.0 i aprofitar els fons europeus per millorar la innovació al sector. Proposa ajuts per a la reindustrialització de zones afectades per la deslocalització d'altres crisis.

En Comú Podem també aposta per un nou Pacte Nacional per a la Indústria 2020-2030 per abordar una nova estratègia de reindustrialització i de transformació de model productiu. La CUP demana un nou model industrial ''socialista'' amb ''petjada ecològica baixa'' i proposa beneficiar impositivament béns i serveis i gravar les indústries que no s'adaptin a la política d'emissions ambiental vigent.

Societat Digital

En matèria de tecnologies, Cs vol potenciar la digitalització de petits comerços i cooperatives amb ajuts per implementar canals de comerç electrònic. El PPC vol impulsar la transformació digital del sector industrial a través de programes específics i amb el suport del Centre Tecnològic de Catalunya (Eurecat).

En un àmbit més concret, ERC es compromet a fer arribar la fibra òptica a totes les empreses del país i a tots els municipis a finals del 2022. També aposta per crear un hub tecnològic de recerca i innovació de la Mediterrània i vol enfortir l'ecosistema digital català creant aliances i coordinació amb les entitats i institucions que hi participen. En Comú Podem demana una ''democratització'' de la tecnologia i per això aposta per posar en marxa programes de formació i capacitació digital per a la ciutadania, programes pedagògics en coordinació amb centres educatius per treballar la tecnologia de forma inclusiva.

El PDeCAT es vol impulsar una ciutadania digital, lluitar contra la bretxa digital i potenciació del sector TIC. En aquest sentit, vol promoure el lideratge de Barcelona com a hub digital internacional, expandir el programa Barcelona Digital Talent i crear la versió Catalonia Digital Talent i potenciar les empreses catalanes del sector TIC.

La CUP resumeix 55 mesures per a ''l'empoderament digital'' entre les quals destaca la consolidació d'un ecosistema d'infraestructura ''col·laborativa i oberta'' de tecnologies lliures. Els cupaires també volen desplegar infraestructures d'accés a través d'una xarxa compartida

Innovació

La formació que lidera Carlos Carrizosa vol crear un xec d'innovació per afavorir la inversió en I+D+i que, entre altres objectius, ha de permetre potenciar l'ecosistema d'innovació català per posar Catalunya i Espanya ''a l'avantguarda''.JxCat vol consolidar Eurecat i el model d'innovació i transferència tecnològica que representa per a les pimes.Els comuns veuen necessari augmentar els recursos destinats a R+D+I fins a assolir l’objectiu d’uns nivells d’inversio del 3% del PIB, millorant els lligams amb els sectors productius. La CUP vol un sector R+DÌ dedicat a productes que es puguin reintroduir ''fàcilment'' a la cadena productiva o de material.

Mobilitat

Cs, i la CUP no parlen pràcticament del sector de l'automoció mentre que el PP ofereix un increment de 125 milions d'euros el pressupost dels programes de suport a la indústria de l'automoció i la mobilitat. Per la seva banda, el PSC veu el sector de l'automoció com ''estratègic i tractor'' i per això hi vol destinar un pla amb finançament de 500 MEUR. A més, volen enfortir la Mesa de l'Automoció de Catalunya com a espai de reflexió, anàlisi i debat sobre la transformació que ha de patir aquesta indústria. ERC, JxCat, En comú Podem i el PDeCAT aposten per la mobilitat sostenible, la creació de la vinyeta i l'eliminació de peatges i planifiquen inversions a Rodalies i millores en el transport públic.

JxCat porta al seu programa reimpulsar el sector de l'automoció català amb el desplegament del Pla Auto i la creació d'un consorci industrial per a la fabricació d'un nou vehicle e-Urban. També demana posar en funcionament el Centre de Formació Professional de l'Automoció de Martorell (CFPA). En aquest sentit, en Comú Podem coincideix amb la formació que lidera Laura Borràs. La formació lila també proposa dotar de recursos una estratègia industrial que faciliti ''el rellançament'' de la indústria del país.

Energia

El PDeCAT demana acompanyar l'apagada nuclear del 2027 d'una estratègia de transformació del mapa de la generació i de distribució elèctrica. La formació d'Àngels Chacón vol ''avançar'' cap a una economia descarbonitzada, en especial al sector industrial amb un pla concret per a les empreses. El PSC aposta per un nou model energètic neutre i renovable amb, entre altres, un pla català de transició ecològica i digital justa. La CUP aposta pel desmantellament d eles grans infraestructures com la MAT, el complex petroquímic de Tarragona, els grans parcs eòlics, i situa l'energia, així com també l'aigua, el transport o les telecomunicacions, àmbits que considera que han d'estar sota control públic. La formació independentista també vol promoure l'autogeneració d'energia. En Comú Podem també defensa la creació d'operadors energètics i de telecomunicacions municipals.

En qüestió d'energia, pròpiament, la formació de Jèssica Albiach, aposta per l'aprovació de la Llei de transició energètica i el desplegament del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima a Catalunya; la transformació de l’Institut d’Energia de Catalunya (ICAEN) en l’Agencia d’Energia de Catalunya, amb capacitat de planificacio i governança en aquesta matèria; i la implementació del Pla d’Accio d’Eficiencia Energetica a la industria catalana amb la finalitat de reduir la intensitat energètica dels processos productius.

Economia Circular

ERC veu imprescindible portar a la pràctica una estratègia de gestió de residus que aposti pel residu zero per aconseguir la transició ecològica, amb la implementació de sistemes d'economia circular per a una transformació dels residus amb ecodisseny i processos de gestió innovadors, que permetin deixar d'utilitzar models obsolets i contaminants com les incineradores de residus. També defensa establir un pacte nacional econòmic i industrial que assumeixi els objectius de lluita contra el canvi climàtic i la millora de la qualitat ambiental.

En l'àrea de l'economia verda, Junts per Catalunya vol impulsar el desenvolupament del sector de les enginyeries per a la sostenibilitat i el desenvolupament industrial que permeti l'aprofitament de la fusta i la massa forestal del país. En Comú Podem vol una nova llei de residus i la transformació de l'Agència de Residus de Catalunya en un organisme amb capacitat de planificació i governança sobre la transició a l'economia circular.

El PPC fixa la lluita contra els plàstics i els residus com una de les seves prioritats, per complir la directiva europea. També es proposa millorar els ecosistemes fluvials i vol acompanyar les companyies que hagin de fer una transició per adaptar-se a les condicions derivades del canvi climàtic.

Propostes per a la governabilitat

Amb més o menys propostes, més o menys extenses i més o menys detallades, tots els partits es juguen diumenge accedir a la presidència de la Generalitat, al Govern o a ser claus per a la governabilitat del país, en la mesura que els sigui possible. Conteptes com el suport a les pimes, impuls de la recerca, societat del coneixement o indústria de valor afegit són recurrents a la declaració d'intencions de cada formació política, sempre amb la voluntat que les seves polítiques puguin servir de palanca per gestionar l'emergència sanitària i començar a superar la crisi provocada pel coronavirus. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.