Endesa aposta per les bateries de flux de vanadi a les Balears

A través de la seva divisió de renovables Enel Green Power Espanya (EGPE), Endesa ha posat en servei la instal·lació més gran d'emmagatzematge d'energia renovable en bateries de flux de vanadi a Europa a la planta solar de Son Orlandis a Mallorca. Aquesta es tracta de la primera planta d'emmagatzematge d'energia que la companyia construeix a Espanya amb aquesta tecnologia innovadora, sense utilitzar liti, gràcies a l'emmagatzematge de flux de vanadi.

El sistema d'emmagatzematge d'aquesta planta és una bateria innovadora basada en la tecnologia de flux redox de vanadi. Aquesta permet una alta flexibilitat i modularitat, evitant interrupcions del servei i garantint el subministrament d'energia neta fins i tot durant els pics de demanda, mitigant les fluctuacions naturals de producció que són inevitables a les plantes renovables.

La instal·lació té una potència d'1,1 MW i una energia acumulada màxima de 5,5 MWh convertint-se en la bateria hibridada més gran de flux reducció-oxidació amb una planta fotovoltaica a Europa. Des de l'àrea d'Innovació experta d'Enel Green Power Espanya expliquen que "les bateries de flux de vanadi emmagatzemen energia elèctrica de forma electroquímica, com les bateries de liti, però fent servir una configuració diferent i elements diferents del liti, en aquest cas el vanadi".

A les bateries de flux, la potència i l'energia estan completament dissociades, ja que la quantitat d'energia que es pot emmagatzemar depèn de la mida dels dipòsits d'electròlit. Per aquesta raó, la solució permet una major flexibilitat en el dimensionament de les bateries i solucions d'emmagatzematge de major capacitat. Aquesta característica fa que les bateries siguin especialment adequades per fer-les servir en aplicacions de llarga durada, així com per emmagatzemar l'energia produïda per parcs eòlics i solars, on es requereixen moltes hores d'emmagatzematge.

Són un tipus de bateria recarregable que utilitza el vanadi en diferents estats d'oxidació per emmagatzemar energia química. Aquestes funcionen mitjançant la circulació de solucions de vanadi en diferents estats d'oxidació a través de cel·les electroquímiques. Típicament, hi ha dos tancs de solució de vanadi, cadascun amb una concentració diferent de vanadi i en un estat d'oxidació diferent.

Disposen de cel·les electroquímiques que contenen elèctrodes de carboni i membranes separadores. Quan la bateria està en funcionament, les solucions de vanadi de diferents estats d'oxidació es bombaran a través de les cel·les. En el procés, tenen lloc reaccions d'oxidació i reducció en els elèctrodes de carboni, cosa que permet la transferència d'electrons i la càrrega o descàrrega de la bateria.

Durant la càrrega, el corrent elèctric s'aplica a les cel·les de flux, cosa que provoca que els ions de vanadi canviïn el seu estat d'oxidació als elèctrodes. Aquest procés emmagatzema energia en forma d'enllaços químics. Durant la descàrrega, el corrent elèctric s'extreu de les cel·les, cosa que provoca que els ions de vanadi tornin al seu estat original, alliberant energia que es pot utilitzar per alimentar dispositius elèctrics.

Aquest tipus de bateries tenen l'avantatge de tenir una vida útil per sobre dels 20 anys sense gairebé sofrir degradació i són molt interessants per a emmagatzematge d'alta durada, de més de 6 hores,  oferint enormes avantatges de seguretat.

Renovables a les Balears

El sistema d'emmagatzematge de Son Orlandis està associat a una planta fotovoltaica de 3,34 MWp. Gràcies a la utilització d'un sistema de gestió específic, les operacions de càrrega i descàrrega del sistema s'optimitzen en funció de la producció renovable i de les necessitats de la xarxa, i així satisfan els pics de demanda. Des del punt de vista tecnològic, el sistema de vanadi suposa un pas endavant cap als sistemes d'emmagatzematge de llarga durada, essencials per a la gestió energètica d'una illa com Mallorca.

Per tant, el sistema de bateries de les Balears contribuirà a fer que la xarxa elèctrica sigui més estable i adequada per a la penetració de les energies renovables en reduir la dependència dels combustibles fòssils, accelerant així el camí cap a l'autosuficiència energètica de les illes.

El sistema de bateries de Son Orlandis s'ha realitzat en col·laboració amb Largo Clean Energy, fabricant del sistema de càrrega VCHARGE, líder d'alguns dels sistemes de bateries de flux de vanadi més avançats del món. El sistema d'emmagatzematge VCHARGE és una solució intrínsecament segura i sostenible, ja que l'electròlit té una vida útil gairebé «infinita» i es pot reutilitzar fàcilment al final de la seva vida útil sense degradar-se i, per tant, sense tenir un impacte negatiu sobre el medi ambient.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.