Enginyeria amb propòsit

Les nostres primeres paraules volen ser de felicitació a tots i a totes els qui van ser reconeguts durant la recent Diada. L’enhorabona pel vostre esforç, la vostra perseverança, la vostra lluita per l’excel·lència i la vocació per millorar el món amb la vostra professió.

Els premis us diuen que sou un exemple a seguir. Però també ho són, i des d’aquí els felicitem també, totes les altres candidatures que no van guanyar i que mereixen la nostra admiració i gratitud.

Deixeu-nos que fem una menció molt especial al talent emergent -el que s’ha premiat i el que s’ha presentat als premis-, la gestió del qual representa un dels principals reptes de la nova etapa que estem encetant.

El repte del talent afecta ja ara, des de l’empresa més petita fins al conjunt del nostre país. Com podrem conservar aquest talent? Com el podrem atraure? O, encara més important, com podrem ajudar a crear-ne més? A fer-lo créixer? Vet aquí algunes de les qüestions que haurem de resoldre en el futur més immediat.

Fixeu-vos que el talent, el capital humà, continua sent clarament el factor crític i indiscutiblement imprescindible en un horitzó social i econòmic desconegut, de molt difícil anticipació. Tanmateix, tenim clar que vindrà marcat per la digitalització, l’energia verda, la Indústria 4.0, l’aposta per l’economia circular i l’optimització dels recursos cada cop més escassos del planeta. I encara tenim més clar que l’enginyeria hi té una presència i un protagonisme indiscutible, una responsabilitat medul·lar.

Vosaltres sou els que feu possible la nova indústria, motor del nou progrés. L’evolució tecnològica torna a tenir avui el màxim protagonisme en la recuperació econòmica i en la transformació de la societat, com van ser decisius en el seu moment la introducció del vapor, l’electricitat o les tecnologies de la informació, per citar-ne algunes.

Perquè darrere del creixent benestar sempre hi ha hagut l’enginyeria, i sempre hi serà.

“Liderem l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones”. És el nostre Propòsit, que culmina amb una nova E. Una E que fa referència a la nova ETAPA que emprenem com a entitats.

E d’ENGINY, el que hem d’exprimir, i E d’EXEMPLE, el que hem de ser per al conjunt de la societat. La lletra E també ens recorda que, en aquesta nova ERA, han de brillar EQUIPS, EXPERTESA, EXPERIÈNCIA, EFICIÈNCIA i, lògicament, hem de perseguir sempre l’EXCEL·LÈNCIA.

Però hi ha una E igualment important per allò que representa, significa i comporta. És l’E d’EQUITAT. Sempre l’hem portat a dins i és de justícia fer-la aflorar. A Enginyers Industrials de Catalunya li faltava una E: la d’ENGINYERES.

Necessitem que les dones enginyeres tingueu el màxim protagonisme a les nostres entitats i entre el nostre col·lectiu professional. La nostra professió no serà complerta si no l’enriquim amb una part significativa del talent femení que ens falta.

Així ho defensem, com també volem lluitar per la igualtat de gènere entre homes i dones, que també significa equiparació laboral, salarial i de responsabilitats dins de les organitzacions. Però no només representa les enginyeres, sinó que ha de ser un reflex d’unes entitats que volen ser sensibles a les inquietuds de la societat.

Amb la incorporació d’aquesta nova E, acompanyarem i complementarem el nostre nom i evolucionarem la marca. Un treball a fer entre tots i totes perquè ens representi a totes i a tots. Però no perdem de vista que el nostre logo, la forma en que ens presentem no és sinó un mitjà, un símptoma, un indicador d’allò ESSENCIAL: la nostra voluntat inequívoca de mirar al futur, i el futur passa per l’equitat de gènere.

Però també per l’equitat generacional.

El futur sou els joves. Quina obvietat i, alhora, quina transcendència té comptar de debò amb les noves generacions. La “next generation” no vindrà tan marcada -que també- pel bon ús dels fons econòmics que, amb urgència i sota aquest mateix nom, han de dedicar-se a una veritable transformació estructural de la nostra economia, com de la valentia d’institucions com les nostres, que sapiguem fer dels nostres joves professionals una part activa, enèrgica i decisiva del present i del futur. La recent creada Fundació Enginyeria i Futur serà instrumental en aquest objectiu.

Tanmateix, ja hi estem treballant, de la mateixa manera que necessitem connectar -encara més estretament- amb el món universitari, amb les escoles d’enginyeria de tot Catalunya, per fer-les encara més partícips de la nostra institució, permeabilitzant les barreres entre la acadèmia i la professió. Entre la professió i l’Acadèmia. La Càtedra universitària Enginyeria i Empresa que hem arrancat tot just fa unes setmanes és l’altra peça que ens ajudarà a tancar el cercle del talent.

Perquè ahir, avui i sempre, l’Associació i el Col·legi són l’expressió col·lectiva del què tots els que en formem part volem que siguin. Aquest és el nostre Propòsit, el nostre compromís de present i futur. I en fer-lo realitat hi hem posat, hi posem i hi posarem tots els nostres esforços, tota la nostra energia i tota la nostra determinació.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.