Enginyeria d’IMPACTE (amb majúscules)

Al nostre país, que alguns el defineixen – i no els falta raó- com el país del no, portem un retard considerable en el desplegament de les energies renovables – a la cua de l’estat espanyol- en la inversió en infraestructures, hem experimentat un decreixent pes de la indústria en el PIB i tenim una administració lenta en els tràmits però híper regulada. Amb aquesta situació no és estrany que enginyers i enginyeres se situïn com a part de la solució i reclamin que hi ha mesures a prendre necessàries i urgents.

És part del missatge que es va voler donar a l’acte ‘Enginyeria, societat i política’ que Enginyers Industrials de Catalunya ha organitzat recentment en el marc del 160è aniversari de l’Associació. L’acte, amb un sopar per poder conversar i iniciar debat i reflexió entre els professionals de l’enginyeria, legisladors i responsables de les empreses, va servir també de presentació d’’Enginyeria, motor de progrés’, una publicació que recull 300 propostes. Més enllà d’aquesta quantitat d’iniciatives que es podrien engegar fàcilment, l’esdeveniment va posar l’accent en la necessitat d’actuar des del rigor i la responsabilitat, i amb celeritat.

Amb aquest gest, l’enginyeria fa un pas endavant i com sempre, està al darrere del desenvolupament i creixement del teixit industrial i de l’economia. Ara ho torna a reivindicar. Calen, per tant, actuacions d’impacte en el desenvolupament de l’activitat econòmica, de manera ordenada, sostenible i amb rigor. Aquest impacte però, ha de ser real, potent i amb majúscules. No ens podem deixar portar pel ‘postureig’ o la presència superficial als mitjans de comunicació: l’impacte amb majúscules va més enllà.

La celebració de la Copa Amèrica a Barcelona aquest 2024 és un projecte impulsat i liderat per un enginyer, Daniel Puig. Es va proposar aquest repte, hi ha treballat amb intel·ligència, hi ha posat insistència i ha teixit complicitats entre el sector privat i el públic (fins i tot, amb el consistori que liderava Ada Colau!). Ho ha aconseguit fer-ho realitat. Més enllà d’una lectura simplista i esbiaixada d’esdeveniment elitista, amb la Copa Amèrica a Barcelona es generarà un impacte econòmic a la ciutat i al país i una transformació espectacular del Port. És un bon exemple d’impacte amb majúscules.

Potser cal posar el focus en només dues o tres iniciatives. Concretar-les. Liderar-les. Però actuar... amb celeritat, amb prioritats clares i sobretot, sense perdre’ns en discussions estèrils. Cal afegir-nos al pas endavant que els enginyers ens proposen. Daniel Puig, ja ho ha fet. El resultat el veurem el proper estiu i de ben segur, que no ens deixarà indiferents.

Els professionals de l’enginyeria estan preparats i disposats a treballar en aquesta direcció i han demostrat sobradament el seu compromís amb la societat per la qual treballen. Apostem per aquesta l’enginyeria, l’enginyeria d’impacte, d’IMPACTE en majúscules.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.