Ephion Health: biomarcadors digitals per a patologies cròniques

Els dispositius digitals juguen un paper cada cop més important en el camp de la medicina. La integració de la tecnologia digital a l'atenció mèdica ha obert noves oportunitats i ha millorat significativament la manera com es diagnostiquen, tracten i gestionen diverses condicions mèdiques. Ephion Health és una de les empreses que ofereixen un dispositiu innovador per millorar la qualitat de vida dels pacients. El projecte neix amb l'objectiu de desenvolupar biomarcadors digitals que poden relacionar l'evolució de patologies cròniques amb la capacitat funcional de pacients. Ephion és una empresa tecnològica catalana derivada d'Eurecat i l'Hospital de Sant Joan de Déu.

L'origen de l'empresa es remunta a la línia de biomecànica de la unitat de digital health d'Eurecat. La idea del projecte sempre ha estat portar la tecnologia biomecànica del laboratori al dia a dia clínic. "Sabem que hi ha molta investigació als laboratoris, però aquesta tecnologia no acaba d'arribar als hospitals" ha afirmat Sebastian Idelsohn cofundador i CSO d'Ephion Health.

La capacitat funcional és el nivell d'habilitat que té un pacient crònic de fer activitats del dia a dia. Aquest és un indicador important per monitorar com evoluciona una patologia. Quan existeix una patologia crònica es fan moltes proves al llarg de la vida del pacient per veure l'evolució i una de les variables més rellevants és com afecta el tractament en el dia a dia. Actualment això es fa mitjançant escales estàndards. A Ephion Health el que fan és digitalitzar i desenvolupar biomarcadors relacionats amb aquesta capacitat funcional.


La solució clínica d'Ephion

L'empresa fa servir tests funcionals per monitorar la capacitat funcional de pacients crònics. En l'actualitat, els hospitals fan caminar o fer marxes als pacients durant sis o dos minuts i, en aquest temps, es mesura la distància. Aquests són tots tests funcionals estàndards. D'altra banda, a Ephion agafen sensors comercials que ja estan validats com poden ser sensors inercials, plantilles de pressió, malles d'electromiografia superficial i de freqüència cardíaca de diferents marques. Aquests sensors s'integren en l'aplicació de tal manera que els professionals sanitaris només han de posar el sensor i clicar per començar a registrar.

A partir del test funcional, totes aquestes dades s'envien al servidor per desenvolupar un biomarcador a través d'aprenentatge automàtic relacionat amb l'evolució de la patologia. El procés consisteix en el fet que el pacient va a l'hospital, li posen aquests sensors, fa un exercici molt curt i totes aquestes dades s'envien als servidors on els indicadors mostren l'estat del pacient. Els biomarcadors digitals són indicadors basats en dades tecnològiques que permeten definir l'estat del pacient. Els d'Ephion estan basats en variables biomecàniques que fan els pacients durant aquestes proves, però també afegeixen als indicadors totes les dades de les escales i els qüestionaris estàndards. D'aquesta manera volen oferir un biomarcador integral que tingui en compte totes les variables que afecten en el dia a dia.

N'hi ha moltes empreses que busquen objectivar l'estat funcional de pacients crònics. Sobre això, Idelsohn afirma que "tenim una idea molt diferenciada i som complementaris en aportar un valor especial". A diferència d'altres companyies, ells ho enfoquen d'una manera integral perquè no es basen en un sensor per fer el biomarcador. A Ephion miren quins són els sensors disponibles actualment en el mercat en funció de la patologia estudiada en col·laboració amb el personal clínic. També tenen en compte el protocol implantat ja a l'hospital per a aquestes proves funcionals, integrant els sensors, per després donar un biomarcador integral relacionat amb diferents variables, com la cinemàtica, l'activació muscular, la pressió plantar i la distribució de la pisada.

A més, el producte es personalitza segons el protocol clínic de l'hospital. El seu disseny es basa en el fet que es pugui aplicar a un test funcional actual. El dispositiu està pensat perquè quan un hospital faci servir l'aplicació, la pugui perfectament implantar en el seu dia a dia. "Realment donem un valor que està relacionat amb la salut del pacient" afegeix Idelsohn.


Principals reptes

Un dels reptes principals de la companyia ha estat la connexió simultània d'una gran quantitat de sensors de diferents orígens que han de funcionar a la vegada en temps real. Un altre repte va ser que el dispositiu sigui fàcil d'utilitzar en el dia a dia clínic. Ara per ara, en ser un medical device, es troben implicats en una certificació reguladora important.

El cofundador assegura que tots aquests inconvenients s'han solucionat treballant amb gent experta en el tema. "Vam integrar en l'equip gent dedicada a aquest tema, tant en la part de connexió dels sensors, en la part clínica i en la part de reguladora, a més d'analistes de dades i de desenvolupament de negoci". Ephion és un equip especialitzat conformat per programadors, fisioterapeutes i personal especialitzat en la part reguladora. "Actualment, formem un equip de nou persones i estem molt contents perquè sabem que és gent que de veritat vol treballar a l'empresa".

Es troben treballant en un nou mòdul que permetrà realitzar aquest tipus de test funcional també de forma remota, ja sigui a la casa del pacient com a centres clínics locals no especialitzats. D'aquesta manera s'estalviaran grans recursos tant del servei sanitari com per part del pacient. Alhora, això permetrà descentralitzar assajos clínics, optimitzant processos llargs i costosos per part de la indústria farmacèutica


El futur de l'enginyeria biomèdica

L'empresa vol ser referent en el monitoratge de pacients crònics en l'àmbit mundial. Es troben en un mercat que està començant, però Ephion assegura que poden oferir un valor afegit i solucionar problemes de manera eficaç a les persones que pateixen d'aquestes malalties cròniques greus.

Sobre l'enginyeria biomèdica actual Idelsohn comenta que "estar en l'hospital i entendre realment els problemes que tenen és molt important". La raó és que els hospitals que treballen amb tecnologia asseguren que és molt bona, però que resulta impossible d'aplicar en el dia per la dificultat que suposa per als treballadors. D'aquesta manera, tot el procés de codisseny i codesenvolupament resulta vital perquè sigui realment aplicable en el dia a dia i així conviure amb el personal clínic. "Anar a l'hospital, parlar amb els professionals, fer entrevistes i veure els pacients és fonamental per millorar el nostre servei", diu el fundador.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.