Humanoides de PAL Robotics per impulsar la indústria

Segons el mite grec, Talos era un gegant de bronze forjat per Hefest i obsequiat a Minos perquè custodiés les costes de Creta. La llegenda de la figura de metall inspira el nom del robot humanoide autònom desenvolupat per PAL Robotics que, com l'original, també busca ajudar a la humanitat. El TALOS del Segle XXI està pensat per treballar per a la robòtica col·laborativa industrial en tasques físicament exigents i que requereixen alta precisió, exercides en entorns industrials i que poden suposar un risc per a les persones. Aquest és un dels múltiples dissenys que ha impulsat PAL Robotics, empresa dedicada a desenvolupar robots de servei que millorin la qualitat de vida de les persones amb seu a Barcelona.

TALOS és un dispositiu avançat dissenyat per executar tasques complexes en el món de la recerca, a més de l'industrial. Utilitza el control de parell per moure les seves extremitats i pot caminar per terrenys irregulars, detectar el seu entorn i fer servir eines elèctriques. L'empresa ha desenvolupat el robot arran d'un projecte amb el centre de recerca francès LAAS-CNRS.

Alguns processos industrials complexos impliquen un risc per a la salut del treballador. TALOS està dissenyat per ajudar-los en tasques industrials complexes que poden implicar riscos per a la salut de les persones. Les feines que requereixen força es porten a terme en posicions incòmodes per un llarg període de temps i, alhora, demanen molta tècnica. Segons Francesco Ferro, CEO de PAL, el robot té la intenció de "treballar en entorns industrials hostils o incòmodes".

Funciona amb el sistema ROS i el seu model Unified Robot Description Format (URDF) amb controladors de codi obert disponibles de forma gratuïta al repositori Github de PAL. A més de destacar la tecnologia avançada que incorpora la proposta, Talos és un robot completament elèctric. Aquest aspecte fa que l'humanoide sigui molt més segur i controlable que altres robots del mercat amb característiques similars, que habitualment són hidràulics. També pot caminar dinàmicament a una velocitat màxima de 3 km/h amb la capacitat de desplaçar-se sobre terrenys irregulars, seure i, fins i tot, pujar escales. 

baner

 

Disposa d'un control del cos sencer a partir d'un controlador escrit en el framework ros_control, desenvolupat per PAL, que permet a l'usuari resoldre un problema consistent en tasques i restriccions ordenades per prioritat. TALOS és totalment controlable per torque gràcies a la retroalimentació del sensor en totes les articulacions, cosa que permet una detecció potent i multicontacte. A partir d'aquests sensors, TALOS es pot moure i interactuar de manera natural, ja que pot mesurar amb precisió les forces d'interacció, ampliant la quantitat de tasques per a les quals s'adequa.

La indústria cada vegada demanda més aquest tipus de robots i aquest està preparat per gestionar de manera hàbil eines industrials, a través de les seves pinces de tres dits. Cada braç pot aixecar, totalment estès, fins a 6 Kg de pes, i l'estructura del canell li permet una alta flexibilitat i destresa. Ha estat dissenyat tenint en compte l'ús d'eines industrials pesades. Això permet al robot bípede efectuar tasques de manera efiçaz en diversos entorns, com pot ser la fàbrica de la indústria 4.0.

També té una gran capacitat de reacció davant de qualsevol estímul extern, gràcies a la xarxa de comunicació de EtherCAT que constantment intercanvien informació entre tots els components i sensors del robot. Aquesta permet executar llaços de control a 2 kHz i fins a 5 kHz, la qual cosa permet els moviments reactius i dinàmics de TALOS.

PAL Robotics vol que en els anys vinents TALOS s'integri de manera habital amb humans fent manipulació en aplicacions industrials. A llarg termini, hi ha potencial per treballar en recerca i rescat, o en altres àrees on és massa perillós enviar humans. La qualitat i valor del robot es reflecteix en el seu cost, d'un milió d'euros. "L'objectiu de PAL és posar-ho a la indústria perquè sabem que entorn de la vida diària hi ha diferents límits, siguin arquitectònics, de materials, d'accessibilitat... El que fan aquests humanoides bípedes és traspassar aquests límits" ens ha assegurat Carolina Suris, Sales Representative a PAL Robotics. TALOS no és l'únic, l'empresa ofereix una àmplia varietat de robots utilitzats en logística, gestió d'inventari, seguiment d'existències, interacció social, col·laboració o projectes de recerca a tot el món. 

image

Humanoides en la indústria

Empreses com Mercedes-Benz ja han començat a integrar robots humanoides com Apol·lo en les seves fàbriques. Això és clar indicador de la direcció cap a la qual es dirigeix ​​la indústria amb un enfocament que no només busca millorar l'eficiència i la seguretat a les línies de producció, sinó també explorar noves formes de col·laboració entre humans i màquines.

La implementació de robots humanoides a la manufactura automotriu podria tenir un impacte significatiu en la qualitat i la velocitat de producció, alhora que redueixi la càrrega física sobre els treballadors humans. A més, estableix un precedent per a l'adopció de tecnologies avançades en altres sectors industrials, promovent una major automatització i digitalització dels processos de producció realitzats per humans. En els propers anys, veurem una transformació significativa en la forma en què es dissenyen i fabriquen els vehicles, extensible a altres indústries.

Reptes d'un futur robòtic

Tot i els avenços, els robots humanoides encara enfronten desafiaments significatius quant a autonomia, seguretat i cost. Tot i això, la contínua investigació i desenvolupament en intel·ligència artificial, sensors i actuadors promet un futur en què aquests robots siguin encara més capaços i accessibles per a una varietat més àmplia d'aplicacions industrials.

Aquests dispositius juguen un paper cada cop més important en diverses indústries gràcies a les seves capacitats avançades i versatilitat. A la manufactura, milloren l'eficiència i la seguretat en acomplir tasques repetitives i perilloses. En inspecció i manteniment, la seva forma humanoide els permet operar en entorns dissenyats per a humans, utilitzant eines i equips amb destresa. A logística i magatzems, faciliten la gestió d'inventaris i el transport de mercaderies. En situacions de rescat i desastres, els robots humanoides accedeixen a àrees perilloses per fer tasques arriscades.

Exemples destacats inclouen Atles de Boston Dynamics, conegut per la seva agilitat; Pepper de SoftBank Robotics, utilitzat en atenció al client; i Asimo de Honda, pioner a la robòtica humanoide. Tot i els avenços, encara enfronten desafiaments quant a autonomia, seguretat i cost. Així i tot, la investigació en intel·ligència artificial i tecnologia de sensors promet un futur en què aquests robots siguin encara més capaços i accessibles per a diverses aplicacions industrials.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.