Impacte, serveis i transició ecològica justa

Hi ha una imatge que crec que descriu molt bé en quin moment estem i el que ens ve en un horitzó proper. Molts de vosaltres segur l’heu vist. Ens mostra un tsunami d’onades: una primera amb la pandèmia; una segona amb la crisi socioeconòmica; una tercera amb la crisi climàtica; i, la darrera, amb el possible col·lapse de la biodiversitat.

Però enlloc de ser catastrofista, jo crec que encara hi som a temps de sortir-nos-en. Veig les onades com una oportunitat per redreçar les coses  i aportar solucions per aquest progrés sostenible que ens cal, des de la perspectiva social, ambiental i econòmica. Cal, però, passar ràpid a l’acció.

I quines són les eines? N’hi ha moltes però la recerca, el coneixement i la innovació són els conceptes que estan al darrera de la millora de la societat i la vida de les persones i és per això que els hi vam dedicar la recent Diada 2022 al magnífic espai del Cosmocaixa. Voldria aprofitar aquest moment de retorn a l’activitat per reiterar algunes idees que vaig compartir aquell dia.

L’enginyeria ha tingut al llarg de la història un clar lideratge en la innovació, transformació i progrés de la humanitat. I avui és present en tots els àmbits de la societat: la indústria, la medicina, el transport, les infraestructures, l’energia, el medi ambient, l’espai, l’educació...

Els qui fem avui “enginyeria” som més que mai actors principals, professionals claus. Els enginyers i enginyeres hem estat -i hem de seguir essent- els protagonistes d’aquest progrés. Els qui hem agafat la responsabilitat del lideratge de les nostres Juntes treballarem perquè Associació i el Col·legi siguin aliats i altaveu dels que dia a dia feu que aquesta professió sigui tant rellevant en el món d’avui.

Des de l’inici del nostre mandat ens hem esforçat per concretar un ambiciós programa de treball sota el paraigües d’EVOLUCIONEM. Un full de ruta amb deu punts que anirem desplegant i del que avui m’agradaria ressaltar-ne tres:

  • Treballar per l’impacte en positiu de l’enginyeria en la societat,
  • seguir apostant pels serveis als enginyers i enginyeres, a les empreses i a la societat
  • i ser actors en la necessària transició ecològica justa

Amb la voluntat de desplegar, d’una banda, #SERVEIS útils pels professionals, per a les indústries i empreses on treballeu, i per a la societat en el seu conjunt; i de l’altra, de fer créixer el nostre #IMPACTE, l'impacte de l'enginyeria en el món i en les persones. Per això, seguirem impulsant la professió i les institucions en els diferents espais on som presents, tant a l’espai comunicatiu com el d’influència en els àmbits acadèmics, empresarials, socials, i en la presa de decisions.

Sumant talent, coneixement, creant xarxa, aliances... i amb la bandera de la tecnologia com element clau del progrés i, en especial, del progrés que volem: la necessària #TRANSICIÓ sostenible i justa, en la que no podem permetre’ns el luxe de no ser-hi tots i cadascú de nosaltres.

Si em permeteu -i ja en un to més personal- per mi es mi luxe compartir amb en Narcís aquest repte, i també especialment amb diversos companys de carrera que he “enredat” per formar part de la Junta, amb persones que no coneixia i hem anat també sumant. I no puc deixar d’agrair a les companyes de la Comissió d’Equitat, Tecnologia i Futur, sense les quals no hagués fet aquest pas.

Amb aquest anhel i aquesta ambició treballarem amb ànim i perseverança els propers quatre anys.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.