ALBA es convertirà en un sincrotró de 4a generació

Actualment s'està produint un salt tecnològic en l’ambit dels sincrotrons. Per una banda, fruit de la recerca en el disseny, construcció i operació d’aquests equipaments científics, ha fet sorgir noves propostes en els dissenys dels acceleradors d’aquestes instal·lacions provocant una evolució cap a la 4ª generació i que està permetent que el de feix de fotons que produeix per fer recerca científica tingui una brillantor molt superior i amb majors propietats de coherència. 

Per altra banda, les millores en la qualitat de les òptiques, en el desenvolupament de detectors de Raigs-X i en la gestió de les dades experimentals permetrà el màxim aprofitament d’aquest salt tecnològic en l’accelerador que genera aquests Raigs-X. Aquesta actualització l’han començat a fer alguns d'aquests equipaments arreu del món. Suècia va ser el primer que ja es va dissenyar amb aquests nous conceptes i ha pogut comprovar la seva eficàcia i d'aquí a pocs anys, també passarà a la instal·lació de Cerdanyola del Vallès.

I és que el darrer consell rector de l'equipament, celebrat aquest dijous, amb representació del Departament d'Empresa i Coneixement i del Ministeri de Ciència i Innovació, ha donat llum verda a començar a treballar el 2021 en el projecte ALBA II, és a dir, en un ambiciós programa que transformarà l'ALBA en un sincrotró de 4ª generació amb la renovació del seu accelerador i components i la construcció de noves línies de llum.

S’ha volgut aprofitar la renovació del conveni de la institució amb les administracions publiques per, de bon inici, incloure-hi aquesta gran actualització que en realitat ja s’estava plantejant per als propers anys. La inversió està xifrada al voltant dels 100 MEUR que serviran per canviar l'accelerador de partícules –sense canviar el túnel de protecció que el conté-, renovar les línies perquè pugui acceptar la llum de Raig X i fer dues línies més de llum.

Es calcula que el disseny i la construcció de l'ALBA II es farà entre el 2021 i el 2028, i durant aquest temps, es podrà seguir treballant amb les línies actuals. Entre 2029 i 2030 tindrà lloc una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, reiniciant l'activitat de recerca en 2031. Amb aquest canvi la renovada instal·lació suposarà col·locar-la en una gran avantatge competitiva per la investigació i la innovació i suposarà una oportunitat la industria del país en la realització del canvi i en la seva futura explotació.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.