Els hospitals COVID, a la recta final

La construcció dels cinc hospitals COVID encara la recta final. Han estat mesos d'intensa feina, tant de planificació, com de construcció, que han permès consolidar les tasques prèvies a l'aixecament de les estructures. Queda, la darrera fase de l'obra i la seva posada en marxa però l'aprenentatge dels darrers mesos en l'aplicació dels nous mètodes de planificació faran possible complir els terminis anunciats a principis de la tardor. Per tant, malgrat algunes diferència entre obres, els equipaments estaran a disposició del sistema durant el mes de gener vinent.

Per conèixer la situació de prop i saber els petits detalls que han fet possible una gesta tan gran, l'enginyer industrial  Toni Campos, CEO d’Enaltis i membre de la comissió d'Enginyeria de la Salut d'Enginyers Industrials de Catalunya, ens ha fet una visita a les obres de l'annex de l'Hospital de Bellvitge. Tenim relativament poc temps perquè se li acumulen les visites i les reunions, i durant l'estona que hi som, el telèfon no li para de sonar. Però no és estrany, la feina de coordinar aquestes cinc obres és immensa i les darreres setmanes també són crucials per poder lliurar els equipaments a temps. Aquest final de desembre viuen una ''concentració'' d'activitat. I és que l'organització ha estat la clau, tant a l'hora de poder tirar endavant els projectes com en la seva construcció, ja que es donen situacions inaudites.

Per exemple, a l'Hospital de Bellvitge s'hi estan fent les darreres feines  a les dues plantes d'urgències i les dues d'hospitalització que s'han planificat, a més de les instal·lacions a la coberta. Aquests dies tenen més de 100 tasques planificades per setmana que han de dur a terme més de 220 treballadors a la vegada provinents de més de 25 empreses diferents. A més, s'han de complir les mesures de la pandèmia i per tant, tot és més ''complicat''. Per això, Campos destaca que ''el suport'' de la metodologia des d'un punt de vista de planificació, amb la inversió de ''moltíssimes hores'' de Lean Constuction per planificar totes les activitats, ho ha fet possible. Amb la definició, concreta, d'una ''seqüència d'activitats repetitives'' els industrials poden estar ''més coordinats'' i el projecte ''més controlat''.

Per aquestes setmanes, abans de gener, queden les tasques de l'última fase de l'obra, és a dir, els revestiments i els acabats, així com també l'equipament. Per posar en marxa l'obra, doncs, el mètode Lean també s'hi ha fet un lloc: s'han establert uns comitès de coordinació perquè tant l'equipament com el trasllat ''funcionin''. ''No és només acabar l'obra'', diu Campos, ''s'ha d'equipar i deixar a punt perquè hi entrin, si cal, els primers malalts''.

Video

Són feines en què hi participa molta gent, de diferents equips i, per això, cal que tot es planifiqui per guanyar ''eficiència i rapidesa''. Quan els edificis estiguin a punt, doncs, es dedicaran entre dues i tres setmanes per ''preparar-los'', un procés que ''normalment es fa durant mesos'' i que inclou l'equipament, la neteja i l'organització de tot l'espai. Campos assegura que la situació actual obliga a ''solapar feines i planificar per fer prèviament tot el que es pugui'' de manera que la posada en marxa de l'edifici sigui el més ràpida possible.

Així doncs, el mateix sistema que ha permès tirar endavant els projectes en temps record també s'aplicarà per a la seva posada en marxa. Campos destaca que ''hi ha molt talent'' al país i que cal ''aglutinar-lo perquè les coses surtin millor''. Per això, reivindica l'aposta del CatSalut, i els tècnics de la divisió d’inversions i patrimoni, en implementar aquesta metodologia en un àmbit nou i celebra que les empreses han respost ''de manera increïble''. ''Tothom ha posat el millor que tenia per fer-ho possible'', conclou, ''estem cansats però orgullosos''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.