Més noies als graus de la UPC

Un 28,6% de l'estudiantat (1.350) que ha començat aquest curs un grau de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) són noies. Això suposa un increment de 4,5 punts des del curs 2015-2016, quan el percentatge d'estudiants era només del 24,1%. Des de fa cinc anys, doncs, la proporció de noies que s'han decidit per estudis STEAM de la UPC ha anat creixent de manera gradual i també s'ha vist incrementat a la matrícula en general. Enguany, un 26,8% de l'estudiantat de grau de la UPC són noies, mentre que fa quatre cursos tot just superava el 25,3%. Pel que fa al nou estudiantat de màster, el percentatge de noies ja és del 30,7% (428 noves estudiants de màster), mentre que en global, el percentatge és del 27,2%, cosa que suposa 1.308 noies.

Són dades encara lluny d'arribar a la igualtat però pel rector de la UPC, Francesc Torres, denoten una bona tendència que els propers anys s'ha de completar amb els resultats de programes com l'AquíSTEAM, que busca incentivar vocacions tecnològiques a les estudiants de Primària i Secundària. En la segona edició del programa, que treballa amb escoles i instituts, s'arriba a uns vint-i-cinc centres (més vint-i-cinc centres del curs passat) amb els quals es treballen projectes STEAM per demostrar a les nenes que l'enginyeria o el sector tecnològic  són vocacions ''perfectament vàlides per les dones'' i visibilitzar referents femenins.

En una entrevista als Fulls d'Enginyeria, Torres ha manifestat que aquesta és una cursa ''a llarg termini'' i que fins d'aquí uns deu anys no podran comprovar els resultats d'aquestes iniciatives. El rector considera que les campanyes que s'han fet els darrers anys per part de les administracions han contribuït a començar a canviar aquests estereotips però creu que la COVID-19, per aquest curs, també hi ha ajudat. Està convençut que ''si té alguna cosa de positiva la pandèmia'' és que ha posat en valor la ciència, la tecnologia o l'expertesa com a eina per afrontar els problemes de la societat.

Per això, creu que la COVID-19 ''ha despertat vocacions'' en el col·lectiu de dones de batxillerat que ha acabat optant per títols de la UPC. Torres creu que s'ha d'intentar mantenir un creixement ''sostingut'' i demostrar que les feines que es poden dur a terme després d'estudis tecnològics o STEAM són ''més transversals'' que poden resoldre problemes de salut, del medi ambient, de la mobilitat, d'atenció a les persones, etc. Per Torres, més que parlar del pont o de l'antena i del perquè es fan servir, creu que s'ha de posar en valor quin impacte tindrà en un projecte ''més social i global'' per a que atregui vocacions femenines, però també masculines.

Pel rector cal mantenir aquest creixement i per tant, continuar tot allò que s'ha anat fent, també des dels mitjans, ja que contribueix a donar més presència a les dones i demostrar la importància de la ciència i la tecnologia per resoldre problemes de salut, medi ambient, mobilitat, atenció a les persones grans, etc. Torres defensa que cada vegada les feines són més transversals i en grups multidisciplinaris que afronten reptes generals i que això pot atreure més vocacions. El rector també creu que el poc interès per les enginyeries  és un problema ''mundial'' però veu que cada vegada hi ha més consciència entre les empreses per posar en valor el talent femení i no deixar-se perdre la meitat del talent per qüestions de gènere.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.