Protagonitzem la transició energètica!

Que el món avança cap a un nou model energètic no és cap novetat, és una realitat. Catalunya, com Europa, té molt clar com ha de ser aquest nou model: més net (descarbonitzat); més democràtic (el ciutadà n’ha de ser el centre); i sostenible (viable ambiental, econòmica i socialment). Entre els dies 22 i 26 de juny, Europa celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2020 per conscienciar els ciutadans de la importància del seu paper en aquesta transició: cal deixar enrere el rol de consumidor passiu per començar a gestionar la nostra energia, i cada decisió (des d’apagar els interruptors quan sortim de casa fins a escollir companyia elèctrica) hi pot contribuir.

Catalunya també celebra la Setmana, i des de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) l’hem volgut adaptar a la situació excepcional que vivim. A l’emergència climàtica que vivim s’hi ha afegit una emergència sanitària i econòmica generada per la COVID-19, que ens ha obligat a replantejar-nos la relació amb la nostra llar. El gruix de la Setmana, doncs, s’ha orientat a explicar com gestionar millor l’energia a casa, proporcionant eines i consells per tal d’estalviar energia i diners. Aquí cada gest també compta.

La Setmana és només una mostra del compromís de Catalunya amb la transició energètica. De fet, la Generalitat, a través de l’ICAEN, ha dissenyat un pla d’impuls perquè la transició energètica esdevingui un dels tractors de la recuperació econòmica. L’objectiu és millorar la competitivitat de les empreses i l’economia de les famílies tot facilitant les inversions en estalvi i eficiència energètica, que suposen una reducció dels costos energètics i de les emissions contaminants; al mateix temps, amb aquestes mesures s’aconsegueix dinamitzar els sectors vinculats a l’energia (instal·ladors, fabricants d’equips, enginyeries, etc.), amb la conseqüent generació d’ocupació local.

El pla d‘impuls inclou mesures específiques dirigides a objectius molt concrets, que van des de la descarbonització de la indústria fins a l’activació de la mobilitat sostenible, passant pel suport al món local, l’impuls del desenvolupament de projectes innovadors, la renovació energètica d’edificis i el suport al sector del comerç i el turisme, entre d’altres. Algunes d’aquestes actuacions, que sumen un pressupost de 113 milions d’euros, ja s’estan aplicant o estan a punt d’implementar-se (com ara els ajuts a l’estalvi i l’eficiència en la indústria o el pla de renovació d’edificis), i s’està treballant per activar altres iniciatives (com ara una línia de préstecs per a autogeneració amb energies renovables) per valor de 74 milions.

La situació d’emergència climàtica havia fet de la transició energètica una necessitat; l’actual context econòmic l’ha convertit en una de les vies per millorar la competitivitat de les empreses i generar ocupació i coneixement. Ara és el moment perquè a Catalunya empreses, ciutadans i administracions estiguem a l’altura, assumim el repte i protagonitzem aquest canvi de model energètic.

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.