Indústria 5.0?

A finals d'abril de 2024 va tenir lloc la Trobada de la Indústria i l'Economia, era a la Fira de Hannover. Un dels temes de l'esdeveniment va ser el rol i la permanència de la indústria del futur i concretament la resistència davant del canvi climàtic, l'adaptació a la nova situació i les proteccions necessàries.

El butlletí de la VDI, Associació d'Enginyers Alemanys, corresponent al mes de juny ha aportat una àmplia informació i ha anunciat la celebració del Congrés AUTOMATION a primers de juliol a Baden- Baden que té un títol sorprenent: "La fàbrica del futur serà un centre de càlcul". Això vol dir de quina forma es connectaran les tecnologies de la Informació, IT, i les tecnologies operatives, OT. ¿Quins desafiaments tenen els empresaris per una utilització objectiva del Metavers Industrial i de la intel·ligència artificial?
 

subscriu-te

 

Què és el Metavers? Va ser definit per Mark Zuckerberg en el seu discurs d'obertura a la conferència Connect 2021 com la introducció del prefix META que vol dir més enllà i VERS, contracció d'Univers, més enllà de l'Univers. Podrà unir persones i programes d'arreu del món mitjançant la realitat virtual, la realitat augmentada i les anomenades ulleres intel·ligents. Són tres formes d'integrar-se en el Metavers, que sens dubte tindrà ben aviat aplicacions en molts camps de l'economia com fa pocs anys ho va anunciar la presència d'Internet. Alguns afirmen que el Metavers substituirà Internet, però avui Internet és la base de la connexió del Metavers.

"La fàbrica del futur serà un centre de càlcul" és el títol de la conferència de Jens Mueller, CEO, d'Ascon Systems Holding GmbH de Stuttgart. Ell mateix ens explica que aquest anunci respon al que serà el resultat del desenvolupament de la indústria productiva.

Comprendrà la presa de decisions descentralitzades, l'automatització i naturalment l'aplicació de l'aprenentatge automàtic i de la intel·ligència artificial. La xarxa de diferents aparells i la integració de diverses tecnologies permetrà una millor coordinació i flexibilitat de la producció: sensors, aparells d'informació tecnològica, "bessons digitals" (digital twin) i simuladors, tots plegats lliuren un permanent corrent de dades. L'anàlisi de dades i el seu procés són elements fonamentals per la producció.

Aquest procés de la producció és absolutament comparable a la manera de funcionar d'un centre de càlcul i determina de quina forma es distribueixen i es reparteixen els recursos. Això estableix com es planificaran i es distribuiran les fàbriques del futur. Tots els departaments de producció hauran de rebre l'adequa't subministrament de material i assegurar-ne la qualitat i la logística.

La indústria Metavers barreja el món real i el món digital en el procés, aquest fet es donarà si les actuals tecnologies s'ajunten i actuen conjuntament. També el Metavers es desenvolupa ell mateix progressivament i avança en un procés d'optimització i d'integració de noves tecnologies. En el treball hi haurà la realitat virtual i la realitat augmentada per simulacions i s'hi afegiran les valoracions ambientals reals. De la mateixa manera que el bessó digital el determinen els aspectes de la construcció i permeten interaccions i acomodacions en temps real. Dades operacionals s'obtenen a través de la informàtica del núvol i les tecnologies de la xarxa. Hi ha alguns empresaris pels quals la indústria Metavers ja és una realitat.

Preguntem a Jens Mueller de quina manera els nous conceptes poden contribuir a una més gran durada de la indústria i a una major resiliència. Ens respon que la resiliència de les fàbriques creix en funció de la capacitat d'adaptació i de la flexibilitat, com es fa amb l'automatització i el bessó digital, simulacions i ciència de les dades. Pel que fa a la permanència s'ha de considerar el potencial de l'economia circular, aplicable amb bessons digitals. Cal tenir present que no caldrà construir noves màquines sinó que podran ser utilitzades les actuals amb un programari nou i reprogramar-les. Això estalvia matèria primera i energia i fa que els recursos disponibles siguin utilitzats amb més eficiència.

Un altre element és la disponibilitat de dades, la informació sobre el material i la utilització dels recursos en els cicles de producció. Pel part dels empresaris és important conèixer el ritme de la cadena d'entrades per poder optimitzar la utilització i evitar pèrdues.

L'home i la màquina treballen conjuntament

La via cap a la Indústria 5.0 ja és un fet. La suma de la Indústria 4.0 amb la intel·ligència artificial, l'anàlisi de les dades en temps real, l'automatització i la creació intel·ligent de xarxes es mantenen. A més hi haurà una construcció holística i ampliada.

El focus es troba ara en unes tecnologies humanament centrades, durabilitat i cadenes de producció resilients. Pel que fa als principis de la Indústria 5.0 i els plànols orientatius per la indústria del futur s'ha de considerar la creativitat dels éssers humans amb la intel·ligència artificial, la precisió de les màquines i unir-ho als processos automatitzats.

L'home i la màquina treballen conjuntament. L'ésser humà pensa, i de forma positiva dóna suport a la intel·ligència artificial i la màquina produeix. Els productes gràcies a la flexibilitat del procés seran personalitzats i produïts en les quantitats necessàries. El treball conjunt del Metavers industrial i la Indústria 5.0 serà ideal. Les sinergies aportaran tecnologies de progrés i valors humans de forma conjunta. Faran possible, durable i amb perspectiva de futur la Indústria 5.0.

Llegeixo informació sobre el congrés AUTOMATION del 2 i 3 de juliol a Baden-Baden. M'agradaria anar-hi, però no em serà possible, en tot cas miraré d'obtenir-ne la màxima informació.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.