Infants i biaix

Al llarg d’aquests últims anys hem vist una evolució en els infants. Aquests cada vegada són més crítics i conscients de temes que abans es passaven totalment per alt en la infantesa. Les nenes i nens coneixen i entenen la importància de termes com bullying, feminisme, salut mental, empoderament femení, etc. Les Young IT Girls habitualment treballem amb infants i adolescents, i és als centres on som capaces de veure tots aquests avenços que s’han fet.

Ara bé, encara queda molta feina per fer. Els infants en néixer no tenen cap tipus de biaix incorporat dins del seu sistema. Per ells tothom és igual. Ara bé, és a causa d’un sens fi de referències que els arriben de la societat que incorporen estigmes i etiquetes en les persones. Certament, actualment, potser ja no s'entén tant el futbol com un esport únicament de nens, però, així i tot, als patis de les escoles segueix havent-hi més nens que nenes jugant a futbol i una certa predisposició per part d’alguns centres a mantenir-ho. El mateix passa amb les assignatures. Cada vegada es dona menys la tendència a pensar que la tecnologia és cosa de nens, però segueix havent-hi més joves masculins als batxillerats de tecnologia.

Un exemple que ens trobem habitualment quan anem a centres de primària a fer activitats és el següent: demanem als infants que dibuixin una persona que es dedica a treballar en la ciència, i què rebem? En una gran majoria dels dibuixos que fan, s’il·lustren homes científics. Quan els convidem a reflexionar sobre el tema, ens llancen el missatge contundent de “No, perquè les nenes també podem ser bones en ciència i matemàtiques”. I de raó no els en falta, òbviament, però ja tenen programat en el seu pensament interior, un missatge contrari per molt que intentin autoconvèncer-nos que no és així.

Així doncs, hem d’esforçar-nos perquè els nostres infants creixin sense els estigmes que nosaltres tenim incorporats a foc al nostre ADN. Hem d’espolsar-nos tots els biaixos i etiquetes abans de treballar amb ells. I encara que no podrem esquivar molts dels missatges que rebran per les xarxes socials, per la televisió o fins i tot en alguns contes que llegiran, quan estem amb ells hem de fer-los conscients que aquests missatges estan esbiaixats, i presentar-los totes les realitats possibles. De la mateixa manera que hem de seguir treballant per denunciar totes aquelles conductes masclistes, irrespectuoses i intolerants que ens trobem.

És important també, remarcar que aquests pensaments i biaixos s’accentuen quan ens traslladem a centres on els infants tenen dificultats socioeconòmiques. Aquells barris i poblacions amb nens i nenes en risc d’exclusió tenen molta més tendència a tenir menys accés a certes informacions, i en conseqüència a tenir pensaments més esbiaixats. Cal doncs centrar esforços a reduir aquestes idees en general, però sobretot allí on més falta fan.

Com a conclusió, és cert que anem avançant, però a pas de tortuga. És per això que les Young IT Girls veiem tan important la tasca que fem nosaltres i altres entitats i centres educatius, i per aquesta mateixa raó consideram que cal que se’ls doni el suport que mereixen. Els nostres infants necessiten la nostra mà per créixer, i nosaltres la seva per cada dia ser una mica més imparcials i lliures de tots aquells biaixos que ens oprimeixen.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.