INLOC Robotics: la inspecció automatitzada de clavegueram

Amb l’objectiu de fer inspeccions d’infraestructures soterrades, el juny del 2014 va néixer INLOC Robotics, de la mà de l’enginyer de Telecomunicacions Josep Maria Mirats. Tot i començar amb un abast més ampli, de mica en mica es van anar especialitzant amb el clavegueram i ara se centren en un producte per fer una detecció i classificació de defectes al clavegueram de forma automàtica. En una entrevista a Fulls d’Enginyeria, Mirats explica que no poden ser massa explícits amb el seu projecte perquè ja comencen a tenir competència però si que detalla que utilitzen visió per computació, intel·ligència artificial i deep learning i robòtica mòbil. Amb això, aconsegueixen rebre imatges preses pels robots que filmen la infraestructura en vídeo, es fa una anàlisi automàtica, es detecten els defectes que s’hi troben i es classifiquen.

Així és com funciona al seu ‘software’. Amb el vídeo que els arriba uniformitzen els formats i s’apliquen tots els algoritmes que van en relació a la imatge en sí, s’apliquen totes les xarxes neuronals i tota l’algorítmica de robòtica mòbil per poder aplicar els defectes a un senyal de sortida que s’uneixen amb un sistema expert. Aleshores es genera un informe cap al client que pot saber en quins intervals s’han trobat els defectes, una petita descripció i una fotografia d’exemple.

El principal defecte que es troba és la brutícia i la sedimentació, un defecte que la sequera que hi ha actualment, per exemple, accentua perquè els períodes de manca de pluja s’acumula més la porqueria a les canonades de sota la ciutat. Si aleshores plou de manera descontrolada i no hi ha hagut abans una neteja natural en forma de pluja fina, es produeixen embussaments, salten tapes , etc. Per a les empreses, ja siguin públiques, privades, concessionàries, etc., que s’encarreguen de la gestió de l’aigua, implantar aquesta solució pot estalviar entre el 40 i el 45% del cost de personal que ha de revisar les inspeccions i, per tant, té impacte en el cost operacional de la companyia. D’aquesta manera, l’empresa pot dedicar el seu personal a tasques de més valor afegir, diu Mirats.

inloc

 

A més a més, l’enginyer destaca que això permet també eliminar la subjectivitat de l’anàlisi en sí i explica que mirar els vídeos d’una claveguera potser no capta l’atenció el 100% que, a més, està influenciat per l’experiència prèvia. “Si una persona està acostumada a mirar els tubs d’un carrer i sap on es produeix la sedimentació, l’atenció se centra en això i potser no es detecten petites fissures que sí que hi són”. Amb aquest sistema, argumenta Mirats, l’informe és més objectiu perquè els criteris d’avaluació són sempre els mateixos i es pot fer una comparativa.

Reptes de futur

INLOC Robotics s’ha centrat en aquesta solució des del 2017 però projecta anar millorant dia a dia els seus resultats. De fet, tenen per objectiu aquest 2023 oferir la quantificació dels defectes i se capaç d’assenyalar el percentatge que ocupa del tot la sedimentació o els defectes. Alhora, estan treballant per desenvolupar el seu propi robot per a prendre les imatges. De moment, explica Mirats, saben que volen fe run robot autònom amb diferents sensors dels que s’utilitzen actualment – una càmera monocular- que milloraria la presa d’imatges i oferiria més informació de la claveguera. Ara tan sols ofereix imatges d’una sola càmera. Amb el seu projecte, detalla el fundador de l’start-up, es podrien treure models 3D, fins i tot.

Créixer

Actualment nou enginyers treballen a INLOC Robotics, que consta de tres socis: Mirats, Cinme Tecnologia (des de 2015) i Global Omnium (des de 2019), però no es descarta que se’n puguin sumar d’altres en un futur proper. El repte però, diu Mirats és “vendre arreu del món”. Fins ara ja han fet pilots a Austràlia, Estats Units, Xile Colòmbia, Perú i arreu d’Europa però no a tot arreu tenen clients. L’avantatge, diu Mirats, és que “els problemes són els mateixos a tots els països”.

L’aigua, una oportunitat

Mirats, que està lleugerament decebut amb la gestió dels fons de recerca a Catalunya, principalment per la burocràcia i les condicions amb què s’hi pot optar, reconeix que en l’àmbit de l’aigua hi ha una “oportunitat molt gran” gràcies al PERTE, que esperen poder aprofitar. Mirats, però, sap que “el camí de les subvencions és llarg” i no sempre és fàcil poder-hi accedir. Per això, demana a l’administració pública eines àgils per a finançar aquestes empreses tecnològiques, tal com assenyala el discurs polític que es fa.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.