A la cerca de talent (femení) per al sector del metall

Tot i que en el sector industrials, els joves amb un grup d’FP de grau mitjà tenen una inserció laboral per sobre del 70 % i malgrat que les condicions són millor que en molts d’altres àmbits a moltes empreses els costa trobar personal qualificat per ocupar les seves vacants. És una situació que van detectar des de TMCOMAS, una empresa de Blanes del sector del metall que sona serveis de manteniment a les empreses. Durant anys s’ha encarregat de formar internament part del seu personal a través de les pràctiques o la figura de l’aprenent. Aquesta dedicació, però, no era suficient per poder complir les necessitats del sector i per aquest motiu, es va impulsar el Comastech Centre Politècnic Comas, un centre privat de formació professional que ofereix a nois i noies el Cicle Formatiu Superior de Grau Superior en Fabricació Mecànica i Mecatrònica.

En una entrevista als Fulls d’Enginyeria, la cofundadora de Comastech Centre Politècnic i adjunta a gerència de TMCOMAS, Georgina Comas, ha explicat que cada vegada els resultava més difícil trobar personal jove format com a torners, rectificadors o fresadors, i que eren conscients que no totes les empreses poden assumir la seva formació. Per això, van veure l’oportunitat, impulsant el centre,de donar resposta a les empreses del metall amb un formació similar a la del sector públic però amb ‘’contacte directe amb les empreses de l’entorn’’.

El centre es va obrir oficialment el 2019 i, malgrat el confinament i les dificultats que ha comportat la pandèmia, el setembre passat va començar la primera promoció que combinen l’estudi de dues titulacions en tres anys. Així, diu Comas, sortien amb un ‘’espectre més ampli’’ de coneixements per poder-se integrar a diversos tipus d’empresa. En total estudien vuit estudiants, però el centre disposa d’entre dotze i catorze places.

Per tal d’aconseguir que aquest curs vinent hi hagi més alumnes interessats, el centre ha posat a l’abast un programa de beques a través de la Fundació Francesc Comas, de recent creació, que té, entre els seus objectius generar nous professionals especialitzats i reduir la dificultat en cobrir els llocs de treball del sector.

Perspectiva de gènere

Si en el sector de les enginyeries i els estudis tècnics la presència de noies és molt menor que la de nois, en els estudis de formació professional de les famílies d’estudis industrials, és ‘’residual’’. Comas, enginyeria industrial, defensa que és un sector que promou la igualtat entre homes i dones en aspectes com ara el salari. ‘’Les dones estan igual de ben remunerades que els homes’’, assegura Comas que, a més, en destaca les condicions socials per conciliar. Tot i que aquest primer curs del Comastech Centre Politècnic no hi ha hagut cap noia matriculada i per l’any vinent només en tenen una de preinscrita, confia que aquestes millors condicions poden ajudar a convèncer noies o dones que ja han passat per altres feines ‘’de menys valor’’ o que han deixat de treballar i estudiar i volen tornar a formar-se perquè hi veuen ‘’opcions de futur’’.

Comas explica que des de l’empresa s’han escollit noies de pràctiques per aconseguir una major diversitat dins l’equip i normalitzar la seva presència en una feina tradicionalment masculina.

El compromís per ‘’despertar vocacions’’, diu Comas, passa també per promocionar les visites d’estudiants de secundària a les instal·lacions de la companyia, fer xerrades a instituts i, en definitiva, intentar donar a conèixer més el sector. En aquesta línia, aquest estiu posen en marxa un campus d’estiu per a alumnes de Batxillerat que tocaran diferents àmbits del metall i mecatrònica com són robòtica o ciència dels materials. L’objectiu és propiciar l’interès dels joves i intentar que entren en contacte amb tot aquest sector que, segons Comas, ‘’no fallarà mai’’, i de fet, en destaca que durant aquets mesos de confinament i de restriccions per la COVID-19, no han hagut de tancar.

Per Comas, cal tenir també en compte que és un sector que permet ser ‘’socialment responsable’’ ja que, en part, es dediquen a agafar peces que la indústria hauria de llençar i les recuperen i reciclen, alhora que milloren la vida en servei de molts aparells industrials.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.