La Collada, 7,5 MW en aerogeneradors de nova generació

En un termini d’entre un i tres mesos, el Parc Eòlic La Collada, al municipi del Perelló (Baix Ebre) podria posar-se en marxa. La instal·lació de dos aerogeneradors de 3,75 MW – ara mateix s’estan acabant els tràmits d’autorització, d’inspecció i de precinte dels aparells de mesura- el converteixen en un dels quatre parcs eòlics, al costat de dos de les Terres de l’Ebre i un altre al Segrià amb aerogeneradors de nova generació a Catalunya.

Amb una aparença visual similar als del Parc Eòlic de Les Colladetes, els nous aerogeneradors del parc passen de 0,66 MW a 3,75 MW amb unes característiques de treball amb vents entre 3m/seg i 25m/seg i una eficiència en la producció d’energia de més del 170% respecte dels seus veïns. Cada aerogenerador és compacte, integrant al seu interior els inversors, controls i transformadors de potència, el que suposa un menor impacte al territori al no necessitar instal·lacions externes, tret dels aparells de mesura centralitzats a tot el parc.

El diàmetre del suport és de 5 metres, l’estàndard de transport per carretera. Els equips han estat subministrats per proveïdors, majoritàriament de la Unió Europea.

La disposició interior a la torre és en tres plataformes. La inferior, pels equips de transformació, la central i la d’accés amb els controls d’operació, i la superior amb l’inversor i la cabina inferior de l’ascensor a la cabina superior. El recinte superior de l’aerogenerador, la gòndola o nacelle, té duplicats els controls per si fos necessari operar des del recinte de generació mentre la cabina superior disposa de sortida auxiliar per a la càrrega d’elements de manteniment o reparació.

El Parc La Collada disposa d’un centre de control general, des del que s’opera tota la instal·lació.  Al centre de control hi ha un recinte  d’informació al públic, accessible prèvies visites concertades.

Els primers 7,5 MW dels 100,9 MW autoritzats

La posada en marxa del projecte les pròximes setmanes suposarà que es posaran en servei els primers 7,5 MW dels 100,9 MW que hi ha autoritzats actualment i en construcció. En declaracions a Fulls d’enginyeria, el director del projecte, Joaquim Brun, destaca que La Collada és un dels dos projectes recuperats des que el decret de 2009 es van posar límits a les instal·lacions més grans de 10 MW. Des d’aleshores, explica Brun, no s’ha autoritzat cap nou parc eòlic més excepte el de Pujalt amb un sol molí, però la tecnologia ha canviat “de forma salvatge”.

Aquests 100,9 MW tan sols suposarien incrementar un 7,9% la potència instal·lada actual. Enginyers Industrials de Catalunya, en el seu Informe sobre la Transició Energètica, xifren en 20 GW el topall de disponibilitat eòlica al país mentre que actualment només hi ha una potència instal·lada de 1.271 MW.

I és que avui dia, des de la publicació del nou Decret Llei 16/2019, a Catalunya només estan en tràmit d’informació pública dotze nous projectes eòlics (613,57 MW) dels quals més del 58% (358,80 MW) es tramiten per via ministerial i només 254, 77 MW es tramiten a la Generalitat.


 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.