La (delicada) climatització del Museu Víctor Balaguer
Fa uns dies que la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú torna a ser oberta al públic, després de dos anys en obres. És un equipament històric que data del 1884 i que alberga tant llibres antics com manuscrits, publicacions periòdiques i imatges, un catàleg que requereix unes condicions òptimes concretes perquè es garanteixi la seva conservació. "L'assoliment d'aquesta funció no sempre és fàcil", explica l'enginyer industrial Òscar Ribé, que en culpa les mancances en els sistemes de climatització, sobretot, però també a la mancança de les mateixes instal·lacions o a l'obsolescència d'aquestes. Aquest era el cas de la Biblioteca Museu Balaguer.
Ribé és un dels enginyers que han participat en el desenvolupament del projecte de climatització amb l'objectiu d'idear un sistema que permetés garantir les obres d'art en l'estat òptim de conservació. "Si un projecte de climatització té les seves dificultats, quan a més cal un bon control de la temperatura, la humitat i la qualitat de l'aire, la dificultat augmenta", explica l'enginyer. Per això, aquest era tot un repte en el qual, a més a a més, s'havia de tenir en compte un altre factor en el disseny de la solució climàtica: l'edifici històric és està classificat com a BCIN (bé cultural d'interès nacional) i, per tant, protegit amb la màxima categoria. Això suposa que les intervencions estructurals i estètiques havien d'estar autoritzades per la Generalitat de Catalunya i la solució havia d'evitar la conducció d'aigua pel seu interior. Per això, la solució va passar per un mix entre unitats VRV, unitats de tractament d'aire i recuperadors de calor.
Com que els sistemes VRV són més complicats de governar externament, per tal de poder anar ajustant els paràmetres de funcionament a les condicions de cada moment, la posada en marxa i l'arribada al punt de règim es va allargar més que amb una instal·lació per aigua.
Dos anys després de començar les tasques, Ribé reconeix que ha estat complicada per la gran quantitat d'imprevistos que els ha anat sortint i que han hagut d'abordar amb professionalitat i celeritat. Ribé explica que a més de les complicacions derivades de les obres de climatització en si mateixes, treballar en un equipament museístic comporta una alta complexitat per la fragilitat del material que en ell es custodia, fet que afegeix una dificultat més als treballs que es desenvolupen. Un dels moments clau va ser quan es va haver de despenjar el quadre de Sorolla "Els afusellaments del 2 de maig", per les seves dimensions, alçada i delicadesa.
L'enginyer, però, destaca que la professionalitat de tots els tècnics han permès culminar el procés "amb èxit" i ara, el Museu Víctor Balaguer disposa ara d'un sistema de climatització que permet mantenir les obres exposades en les condicions òptimes de temperatura, humitat i qualitat d'aire, amb una despesa energètica en tot moment controlada. El resultat es veu per si sol...
*Tècnics redactors del projecte: Jordi Carbonell Rosiñol, enginyer ondustrial (TRP, Serveis Enginyeria) i Òscar Ribé Torijano, dr. enginyer industrial (TRP, Serveis Enginyeria) / Col·laboradors en la redacció del projecte: Rafael Ruiz Mansilla, Dr. Enginyer Industrial (UPC); Albert Pascual Roige, enginyer Industrial / Empresa Instal·ladora: Geinstal / Fabricants equips: - VRV: LG - Difusió i tractament aire: INDUCTAIR - Sistema humectació: CAREL - Control: Controlli.