La Fórmula 1 es proposa eliminar totes les emissions de CO2 abans del 2030

Des de sempre, la Fórmula 1 ha estat pionera en innovació tecnològica en el sector automobilístic, oferint avenços que han beneficiat directament aquesta indústria i també el conjunt de la societat. Aquesta vegada no és menys. Després d’algunes propostes relacionades amb sistemes de seguretat, aerodinàmica, sistemes d’eficiència energètica i eines de navegació, la competició ha decidit comprometre’s amb el medi ambient.

Després de gairebé un any d’investigació per part de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), experts en sostenibilitat, equips de Fórmula 1, promotors i socis van presentar una iniciativa per acabar amb les emissions de CO2 definitivament abans de l’any 2030.

Per aconseguir aquest objectiu tan ambiciós es mantindran els mateixos motors híbrids que s’utilitzen en l’actualitat però es milloraran perquè siguin completament sostenibles. També s’investigarà en l’ús dels combustibles sintètics o e-fuel, que ofereixen resultats similars als de la gasolina o el dièsel tradicionals però s’obtenen a través d’energies renovables i amb uns processos de producció molt menys contaminants. De fet, la Fórmula 1 ja porta uns mesos treballant per aconseguir uns motors de combustió interna que no emetin gens carboni.

Durant el Gran Premi de Mèxic, celebrat el passat mes d’octubre, Chase Carey, president i director executiu de la Fórmula 1, va donar dades respecte les emissions de l’any passat: 256.551 tones de diòxid de carboni, dividides de la següent manera:

45% en logística, incloent els transports dels equips i mercaderies per aire, terra i mar.
27,7% en els viatges de les persones, sobretot dels empleats i dels principals socis.
19,3% emeses per les fàbriques, tallers i oficines.
7,3% creades durant els espectacles, incloent les retransmissions per televisió i l’energia utilitzada en els circuits, entre altres.
0,7% emeses pels automòbils durant els assajos i les carreres.

Carey també va explicar que l’objectiu d’aquest projecte no és només reduir les emissions de les competicions en sí, sinó també acabar amb les emissions de carboni fora de la pista. Concretament, l’objectiu per al 2025 és que tots els esdeveniments siguin sostenibles. Això inclou l’ús de materials sostenibles, l’eliminació de plàstics d’un sol ús i el reciclatge i compostatge dels residus. A més, proporcionarà incentius i eines perquè els aficionats puguin arribar als Grans Premis d’una forma més ecològica. De cara al 2030, la F1 no emetrà gens de carboni.

Des de la FIA van rebre amb els braços oberts aquesta iniciativa. El seu president, Jean Todt, assegurava que és un projecte molt encoratjador per al futur de l’automobilisme i que també podria tenir grans beneficis per la societat en general. A més, amb aquesta estratègia de sostenibilitat, Carey reafirmava el paper fonamental de les organitzacions per abordar aquest problema global.

Tot i les expectatives d’aquest projecte, alguns dubten de la seva factibilitat, ja que més del 72% de les emissions estan causades pel transport dels equips i les persones, i no hi ha gaires possibilitats d’acció sobre elles.
 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.