La indústria 4.0, clau per al progrés i benestar de la societat

Si algun esdeveniment d'aquesta primavera no s'havia de suspendre per la crisi de la COVID-19, aquest era el Fòrum Indústria 4.0. En un moment on la transformació i la revolució digital s'ha fet més imprescindible i present que mai, un espai de reflexió sobre el paper que ja juga i jugarà en el futur més immediat la indústria 4.0 era necessari. La COVID-19 ha accelerat tots aquests processos tecnològics. Les empreses, institucions i organitzacions han topat, de sobte, amb necessitats que només s'han pogut resoldre durant les darreres setmanes gràcies a les tendències tecnològiques que ja eren aquí abans de l'emergència sanitària, però que gràcies a aquesta hem pogut estendre i donar a conèixer encara més.

Per això, i malgrat que la Hannover Messe, l'esdeveniment de referència, es va posposar fins l'abril del 2021, els Enginyers de Catalunya han volgut adaptar el format del Fòrum a la virtualitat.

La robòtica, l’internet de les coses, la fabricació additiva, els softwares d’integració, els sistemes ciberfísics i el bessó digital, la intel·ligència artificial, el bigdata i el núvol, la realitat augmentada, etc. són alguns dels conceptes que s'han anat fent cada vegada més presents a les empreses però també a la societat. Els enginyers i enginyeres tenen l’encarrec de d'acompanyar el desplegament de tota aquesta tecnologies 4.0 per poder accelerar-ne la seva implantació. La COVID-19 ha comportat una acceleració de tota aquesta feina i ha posat de manifest, sens dubte, que la indústria 4.0 és necessària per sortir reforçats de la situació de crisi en la que ens trobem.

Després de la pandèmia, cal començar a prendre decisions principalment per contribuir a reforçar el teixit industrial, el futur del qual és incert, però tot fa pensar que les tecnologies de la indústria 4.0 seran clau per al progrés i el benestar de la societat. El Fòrum vol ser l'espai per poder reflexionar, a la llum del COVID-19, sobre totes aquestes posicions i sobretot, quin paper juga la innovació per recuperar l'activitat industrial al nostre país.

Enguany, el Fòrum no es pot fer presencialment. Es perd així, una part important d'aquestes trobades però el nou format ha de ser una bona manera d'ajudar-nos a connectar per tirar endavant totes les iniciatives que estiguin a les nostres mans per generar un impacte positiu tant en el teixit productiu com en la societat en general.

 

Joan-Carles Casas

President de la Comissió Indústria 4.0

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.