La societat davant del canvi climàtic

En el moment d’escriure aquestes ratlles s’han cremat més de 500 hectàrees a la zona del Baix Empordà, el mapa de risc d’incendis forestals afecta mig Catalunya, acabem de passar el mes d’octubre amb una temperatura mitjana superior en quatre graus centígrads la mitjana històrica en algunes zones i passejant pels pobles i ciutats de Catalunya és difícil trobar gent amb paperines plenes de castanyes en ple mes de novembre.

A ningú no se li escapa que els ritmes i les tendències del nostre clima estan canviant. És un fet innegable.

L’escenari de la situació econòmica i financera que estem vivint relega a un segon pla moltes vegades aquests fets, però la qüestió és que amb crisi o sense l’evolució climàtica del planeta està tenint una tendència clara cap a la modificació de les estacions i un augment de les temperatures. Les anàlisis de l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) i els registres meteorològics així ho certifiquen.

La lluita contra el canvi climàtic és de dimensions gegantines i moltes vegades hom es pregunta si és una lluita desproporcionada. Tanmateix, és la meva intenció comentar la confluència de tres esdeveniments de caràcter internacional que van tenir lloc a Barcelona el passat novembre.

D’una banda, la ciutat va ser la seu de l’Electric Vehicle Symposium (EVS27), el congrés científic i empresarial més rellevant amb caràcter internacional de mobilitat elèctrica (automòbils híbrids endollables, elèctrics purs, motos elèctriques, etc.). Una oportunitat per contemplar un canvi que s’està produint en el sector de l’automoció i que arrossegarà també altres sectors (infraestructures elèctriques, sistemes de mobilitat multimodals, distribució de mercaderies, etc.).

Precisament, el saló que l’acompanyava era el BcnRail en què el sector ferroviari (tramvies, metros, rodalies, etc.) presentava les solucions per dotar el transport de viatgers i mercaderies de l’eficiència necessària en aquests inicis de segle.

I, finalment, el tercer congrés era la Smart City Expo que en la seva tercera edició va permetre conèixer els avenços tecnològics en el camp de l’eficiència energètica, les solucions de mobilitat, la resiliència, la gestió d’aigua i residus, les comunicacions i la governança dels centres on ja viuen més del cinquanta per cent de la població mundial: les ciutats.

De ben segur que algunes respostes a les inquietuds que bona part de la nostra societat té avui en dia respecte al fenomen del canvi climàtic es van poder trobar el passat mes de novembre a la nostra ciutat, un exemple també de com podem sortir tots plegats de la triple crisi econòmica, energètica i ambiental.

Albert Cot 

Enginyer industrial col·legiat núm. 15620


Foto: Arxiu

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.