La tecnologia de la sèrie “Black Mirror”, ciència-ficció o realitat?

Black Mirror s’ha convertit en una de les sèries de ciència-ficció més exitoses dels últims anys. La manera de presentar com la tecnologia podria afectar la societat en un futur ha estat clau per enganxar davant del televisor o les pantalles d’ordinadors i tauletes a milions d’espectadors de diferents països. Ara bé, és possible que, en un futur no molt llunyà, la tecnologia que els guionistes d’aquesta sèrie han ideat la trobem en el nostre dia a dia? De fet, hi ha algunes de les innovacions que hi apareixen que ja són gairebé una realitat. 

VIDA DIGITAL DESPRÉS DE LA MORT

Al capítol titulat Be right back, apareix una dona que crea una còpia-robot de la seva parella que acaba de morir. Aquest giny recull el físic, el caràcter i la personalitat de la persona traspassada a través de fotografies, vídeos i totes les publicacions compartides a les xarxes socials. El que sembla una ficció ja s’ha convertit en realitat: l’americana Martine Rothblatt, un referent en el camp de la bioètica, ha dissenyat el robot Bina48 amb l’objectiu de crear un clon mental de la seva esposa, Bina Aspen. Com passa a la sèrie, el robot pot interactuar basant-se en records, valors i creences d’una persona, indiferentment de si està viva o morta. Una mica més a banda d’aquest cas, trobem altres exemples que també estan enfocats a l’objectiu de crear una vida digital: l’app Eternime crea avatars virtuals que “viuen per sempre”, i la xarxa social In Memoriam, a través de la qual es pot crear un record digital de les persones traspasades.

ABELLES-ROBOT

Que s’han creat perquè les naturals s’han extingit. És el que apareix al capítol Hated In The Nation. Investigadors de la Universitat de Harvard també han tingut la mateixa idea: dissenyar un eixam de 60 abelles mecàniques pol·linitzadores. L’objectiu, igual que en les de la sèrie, és evitar que els humans desapareguin.

LENTS DE CONTACTE QUE GRAVEN ALLÒ QUE ES VEU

Uns implants neuronals que són capaços d’enregistrar, a través dels ulls que els porten instal·lats, tot allò que la persona està veient i escoltant per, posteriorment, reproduir-ho a través de les pupil·les. És el giny que es presenta al capítol The entire history of you. Actualment, empreses com Google o Samsung estan treballant en la creació de lents de contacte que fotografiïn i enregistrin imatge i so des dels ulls de la persona que les porta posades. Un cop s’hagi recopilat el material necessari, l’usuari el rebrà al telèfon mòbil. A banda, també existeixen xips cerebrals que funcionen com a implants electrònics. Un exemple d’aquest tipus de dispositius és el creat pel neurocientífic de la Universitat de California Theodore Berger.

PUNTUAR UNA PERSONA AMB ESTRELLES

Conductors d’Uber, amfitrions d’Airbnb i restauradors adherits a TripAdvisor són qualificats amb estrelles igual que es fa a l’episodi Nosedive. Ara bé, la Xina ha fet un pas més impulsant la xarxa social Sesame Credits, de característiques gairebé idèntiques a les de la plataforma de la sèrie. A través de la xarxa, es pot qualificar els ciutadans i, fins i tot, comparar-los amb altres persones. Parlar negativament del govern o tenir amics o familiars que tenen qualificacions baixes poden fer baixar la puntuació. De moment, encara està en fase d’implantació, però el govern xinès ja ha advertit que el 2020 serà obligatori tenir un perfil en aquesta xarxa social i que les persones que tinguin puntuacions baixes seran penalitzades.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.