Laura Garcia: "Ara sí, estem avançant en la descarbonització"

L'enginyera industrial Laura Garcia fa anys que estudia l'evolució dels preus del sector energètic i, des que va donar-se la crisi arran de la COVID-19, primer, i la guerra d'Ucraïna, després, ha estat la portaveu de la Comissió d'Energia d'Enginyers Industrials de Catalunya per explicar els motius i les conseqüències del funcionament del sector. Ara, Garcia encapçala el grup de treball d'Eficiència Energètica i Empresa amb una ambiciosa planificació que, entre altres iniciatives, inclou la recuperació dels informes trimestrals que analitzen els preus. En aquesta entrevista, Garcia ho explica i dona el seu punt de vista del moment actual que veu amb optimisme. "Ara sí, estem avançant en la descarbonització", assegura.

El preu de l'energia va ser notícia durant mesos i ara sembla que no ho és tant. Què ha passat aquest temps?

Després de la crisi de la COVID-19 vam patir un increment molt impactant i brusc dels preus energètics, tant de gas com d'electricitat. Era una situació excepcional que va disparar totes les alarmes perquè era una situació nova; sempre s'havia gaudit d'una certa estabilitat. I això va preocupar perquè l'impacte al teixit empresarial i també als usuaris particulars, va ser molt gran. Passat aquest període hi ha hagut certa relaxació dels preus de l'energia, però també ens hem acostumat a conviure amb volatilitat dels preus.

Les empreses són els actors que més pateixen aquests canvis de preus?

Els canvis de preus afecten a tota la societat i en el teixit empresarial van tenir un impacte profund. La indústria europea va experimentar una recessió durant el 2020, però després va començar a recuperar-se progressivament gràcies a polítiques d'estímul, l'adaptació tecnològica i reobertura gradual dels mercats. Un dels canvis va ser evolucionar cap a una producció més local i menys depenent de les cadenes de subministrament global. És a dir apostar per la indústria europea mitjançant ajudes directes, i plans d'inversió de recuperació.

Per tant, es van treure aspectes positius de la crisi de preus?

Sobretot la necessitat d'apostar i protegir la indústria en un món global on els preus energètics marquen molt la competitivitat de les empreses. Si hem de competir amb empreses dels EUA, Àsia o altres zones, hem de garantir uns preus energètics competitius perquè l'impacte de preu energètic en el cost del producte final sigui el més baix possible.

Com creus que els enginyers industrials podeu contribuir a una millor eficiència i gestió d'aquesta energia?

Actualment, estem en un context de transició energètica, per tant, estem davant d'un canvi de model i paradigma. Fins ara consumíem d'una manera, amb sèrie de recursos i determinat tipus de tecnologia i ara anem cap a model més sostenible i més respectuós amb les generacions futures perquè està basat en energies renovables, eficiència energètica, i+D i digitalització. Com a resultat, l'ús eficient de l'energia és un aspecte fonamental per realitzar aquesta transició. l PROENCAT 2050 té com a objectiu aconseguir una reducció del 30,3% del consum energètic final a Catalunya per a l'any 2050 en comparació amb els nivells del 2017. Això no serà possible si no es fa una bona gestió i inversió en noves tecnologies i en i+D. Al final els enginyers industrials connectem empreses amb solucions i ajudem a fer tota aquesta transició energètica per acompanyar el teixit empresarial i industrial cap a una economia més eficient i sostenible en termes energètics contribuint a la competitivitat del teixit productiu català.

Quina situació tenen les empreses per complir aquests objectius?

Depèn del sector. Però en general la situació de les empreses respecte a la transició energètica està marcada per desafiaments estructurals i financers, però també oportunitats per aquelles que sàpiguen adaptar-se i innovar. Des de les administracions s'estan activant alguns mecanismes per fer-ho realitats com la creació d'un nou mercat de l'eficiència energètica CAE que afecta a tots els consumidors, que pretén monetitzar els estalvis energètics. No deixa de ser un estímul perquè les empreses siguin més eficients i facin aquestes inversions.

També hi ha subvencions a inversió empresarials d'alt impacte que vol fomentar les inversions en instal·lacions productives que generin llocs de treball o l'estatut d'electrointensius que els dona ajuts en descomptes en peatges i càrrecs Tot l'ecosistema s'està alineant per donar senyals a les empreses que vagin avançant, hi ha camí per recórrer, però estem en la bona direcció i farem bona feina.

Amb aquesta crisi de preus, tu has estat una de les figures que més ha explicat els perquès del preu de l'electricitat. És un tema massa desconegut per la importància que té?

El funcionament del sector energètic i sector elèctric en particular no és senzill, al contrari, és complex i depèn de molts paràmetres. Pels ciutadans és complicat entendre una factura Què és la distribuïdora la comercialitzadora, què és un peatge d'accés, què és el mercat lliure, majorista o secundari... Són conceptes interessants de saber pel dia a dia i saber gestionar una llar i entendre les factures. És fer pedagogia del mercat i les problemàtiques perquè la informació i el coneixement és fonamental a la societat per condicionar políticament el que facin els governs.

Com creus que des d'institucions com el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya es pot ajudar a fer-ho més fàcil i entenedor?

Precisament una de les missions del Col·legi és recollir la situació de les empreses i vetllar per la transmissió del coneixement als col·legiats i la societat en general, i ser una veu influent però desvinculada d'interessos de part.

Acabes d'agafar la presidència del grup de treball d'Eficiència energètica i Empresa, quins són els vostres objectius?

Estic molt contenta perquè hem conformat un grup de treball amb persones molt potents del sector com ara Isabel Tejero, Esther Izquierdo, Ferran Garrigosa i Lluís Moré. Els nostres objectius són la difusió des del Col·legi dels temes d'eficiència energètica i la transició des del punt de vista del consumidor fent una aproximació a l'empresa i a la indústria del país. El context actual amb els objectius de reducció de la demanda i l'aparició de noves figures al mercat requeriran canvis de regulació que afectaran directament la manera de com consumim l'energia.

I què us heu proposat?

Hem fixat cinc eixos de treball. Primer, l'evolució dels mercats. Volem recuperar els informes trimestrals de mercats per veure com evolucionen els mercats elèctrics i de gas. També volem treballar la transposició normativa en el camp de l'eficiència energètica posant a disposició les nostres aportacions. Volem estar amatents a les noves directives que i la corresponent transposició que pretenen avançar en matèria d'eficiència energètica. El Mercat de l'eficiència CAE és el nostre tercer eix i ens proposem fer un seguiment del funcionament del mercat de l'eficiència i si definitivament el sistema CAE és una bona palanca incentivadora o no. Alhora, ens proposem també identificar les noves tecnologies aplicades a l'energia i a la indústria. I intentarem coordinar-nos amb clústers empresarials així com patronals, per tal de crear sinergies i organitzar activitats conjuntes.

Teniu feina doncs...

Sí, i també ens agradaria identificar com està afectant aquesta transició a les empreses i els professionals del sector per conèixer com els està afectat totes aquestes qüestions, si les ajudes arriben, amb quines dificultats s'estan trobant, etc.

El grup té professionals de diversos perfils, això ho farà més fàcil?

Sí, hem construït un equip plural i potent que ens permet treballar en diferents àmbits del sector de l'eficiència energètica i l'empresa. Estem oberts a noves incorporacions que ens permetin ampliar la nostra visió i experiència.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.