L'eficiència energètica en els edificis, una qüestió econòmica, mediambiental i social

“Aquesta sessió és molt important perquè si no aconseguim la transició energètica en els edificis no podrem fer front al canvi climàtic”, van ser les paraules de José María García Casasnovas, president de la Comissió d’Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya, en la jornada sobre Transició Energètica i Edificació que es va celebrar el passat 13 de març a l’Auditori Pompeu Fabra.

Les paraules de benvinguda van ser a càrrec del degà Josep Canós qui es va mostrar molt content “en organitzar jornades d’aquest tipus en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i tant de bo se’n facin moltes més amb les altres entitats que participen de la Taula Tècnica”. Assumpció Puig, degana del Col·legi d’Arquitectes, va assenyalar que “la Transició Energètica és un repte de país ja que cal actuar en un parc edificat a Catalunya d’abans dels anys 80, que consumeix un 28% de l’energia i que produeix el 30% del CO?”. La degana dels arquitectes va puntualitzar que cal tenir en compte tres eixos fonamentals: l’econòmic, el social i el mediambiental i va anunciar que, en l’actualitat, s’està treballant en un Pacte Nacional de Renovació Urbana.

Fabian López, doctor arquitecte i soci fundador de la Societat Orgànica Consultora Ambiental, va explicar les darreres actualitzacions del Document Bàsic HE del Codi Tècnic d’Edificació i recalcant que “l’edifici que compleixi amb el Codi Tècnic d’Edificació ha de ser de consum quasi nul”. Juan Antonio Bas, coordinador d’Acció Exterior, de la Secretaria d’Habitat Urbà i Territori del Departament de territori i Sostenibilitat, va exposar a l’auditori el Projecte CESBA Med, d’àmbit mediterrani, i que busca establir els indicadors que poden ajudar a detectar les àrees que cal sotmetre a rehabilitació i permetre una comparació amb els estàndards d’eficiència energètica, a nivell europeu.

“La nova Directiva d’Eficiència Energètica introdueix un nou objectiu del 32,5% a la UE, d’aquí al 2030, i obliga a fer un estalvi anual d’energia com a mínim del 0,8% (consum d’energia final)”, va explicar Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona i portaveu de Política Energètica per a Espanya. També va destacar que “pel 2020, tots els edificis nous hauran de ser propers al 0% en quan a consum energètic, és a dir, hauran de generar l’energia que consumeixin i, d’aquesta manera, arribar a la total descarbonització pel 2050”.

Per Joaquim Arcas-Abella, doctor arquitecte i soci fundador de Cíclica, “les previsions de rehabilitació energètica es troben molt per sota de l’indicat per l’UE del 3%”, per això, cal abandonar les bases de dades actual i aportar una estratègia que porti cap a la simulació de nous escenaris i ajudi a establir criteris d’intervenció sobre el parc edificat cara a una futura descarbonització. L’investigador de la Fundación para la Sostenibilidad Energética y Ambiental, Manuel Villa-Arrieta, va presentar un estudi que tenia com a principal objectiu aconseguir que Barcelona sigui una ciutat amb habitatges de consum energètic quasi nul. Entre d’altres estratègies, Manuel Villa-Arrieta va apostar per la rehabilitació y l’autoconsum fotovoltaic.

Com fer-ho? Marc Corbella, enginyer d’edificació, va presentar als assistents una simulació dinàmica tèrmica i energètica d’edificis col·lectius i, Xavier Abelló, cap d’infraestructures i serveis generals del Museu Nacional d’Art de Catalunya, va explicar el repte de la gestió energètica en el patrimoni artístic. Per Xavier Abelló, “el secret per aconseguir l’eficiència és conduir cada dia l’edifici, en funció dels paràmetres diaris”. I és que “l’eficiència energètica és transversal, hi participem tots i totes, de totes les professions i de tots els territoris”, va cloure Cristina Soler, responsable del Grup de Treball d’Eficiència Energètica dels Enginyers Industrials de Catalunya.

Per a més informació clica la fitxa de la jornada.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.