L’emprenedoria tecnològica i Enginyers Industrials de Catalunya
La innovació arriba per onades. En el passat recent n’hi ha hagut dues de principals: en primer lloc, el desenvolupament d’Internet i el comerç electrònic, i, en segon lloc, la innovació tecnològica representada per eines de programari empresarial i models de negoci habilitats per la tecnologia. Tots dos tenen "superpoders" específics. L'onada d'Internet i el comerç electrònic ha generat un canvi copernicà en la manera de generar negocis i ingressos mentre que l'onada d'eines de programari empresarial ha anat reduint costos mitjançant la millora de l'eficiència i la transformació de l'organització interna de les empreses.
L'actual onada d’innovació es caracteritza per les deep technologies. Aquestes tecnologies són avenços científics intensius en recerca i desenvolupament amb el potencial de provocar canvis de paradigma a les nostres vides. Estan combinant superpoders de les dues últimes onades: permetre noves fonts d'ingressos mitjançant la prestació de nous productes/serveis i reducció de costos mitjançant una major eficiència. El terme deep tech, significa coses diferents per a diferents persones. Un sinònim podria ser "tecnologia de frontera" o "tecnologia dura". Bàsicament es refereix a una categoria d'empreses que utilitzen tecnologia i enginyeria patentades i difícils de replicar com a font principal de diferenciació competitiva. Les tecnologies profundes cobreixen diverses àrees com ara la intel·ligència artificial (IA), els materials avançats, el blockchain, els drons i la robòtica, la fotònica i l'electrònica i la supercomputació. Aquestes tecnologies s’han desenvolupat durant les darreres dècades, però és només en la dècada actual quan han assolit la maduresa necessària per ser considerades corrents i ser àmpliament utilitzades en diferents indústries.
Al nostre entorn, Barcelona i Catalunya es troben entre els 5 millors ecosistemes d'Europa per crear una start-up segons l'índex Global Startup Ecosystem de Startupblink (2021). L'ecosistema està format per unes 1.700 start-ups que al seu torn representen prop de 18.000 llocs de treball (font: Startup Catalonia, ACCIO). Aquest ecosistema emprenedor està format en gran part per dos sectors: el de les empreses de base digital (TIC), i el sector de la salut i les ciències de la vida (Biotech, Medtech i Digital Health). Tots dos han generat un conjunt d'actors i estructures que han fet que la ciutat i el país hagin guanyat un reconeixement i una posició privilegiada en el panorama europeu.
Tanmateix, hi ha un tercer sector dins del món emprenedor que sorgeix amb força: el de l'emprenedoria deep tech. Es tracta de noves empreses que es basen en la innovació científica i l'enginyeria, i que tenen una proposta de valor que requereix processos de fabricació i escalat industrial. Es poden aplicar en els camps dels dispositius mèdics, robots i drons, solucions de mobilitat, tecnologies netes, serveis logístics, sistemes alimentaris, solucions agrícoles o sistemes d'Indústria 4.0 entre d'altres.
El risc de mercat és alt a causa de les moltes opcions possibles en l'aplicació de la tecnologia. Sovint una tecnologia es pot utilitzar per resoldre múltiples reptes en diverses indústries (mèdiques, agroindustrials, automòbils, elèctriques,...). L'elecció d'un mercat per al producte només es pot fer després d'una extensa fase d'R+D. A més d'això, hi ha un risc tecnològic, és a dir, 1) risc de la idea, el rendiment de la tecnologia i 2) l’escalabilitat de la tecnologia a nivell comercial. Per això, el procés perquè una idea es converteixi en un producte real requereix més temps, finançament ampli i experiència en el desenvolupament.
Aquest finançament actualment està estructurat en diverses institucions (Comissió Europea, CDTI, ACCIÓ, ...) i organitzacions (fons especialitzats de capital risc, acceleradores, ...) segons quina sigui la fase de maduresa de la start-up. Però és precisament en una d’aquestes fases d’evolució de l’oportunitat tecnològica on pensem que els Enginyers Industrials de Catalunya com a professionals experts i amb capacitat emprenedora poden aportar el seu granet de sorra en el conjunt de l’ecosistema d’innovació tecnològica. L’experiència acumulada de molts dels nostres associats i el coneixement de mercat i empresarial poden aportar valor en un dels moments claus de l’acceleració d’aquestes start-ups. En els propers mesos esperem poder anar desplegant aquesta iniciativa. Estarem connectats.