L’enginyeria de l’oci (també) té segell català

El sector de l'enginyeria de l'oci es troba en un moment de creixement i evolució molt important dels darrers anys. La situació econòmica posterior a la COVID-19, que va afectar de manera molt directa al sector terciari, sembla haver passat definitivament i actualment ens trobem en un anys de creixement econòmic pel que fa al turisme i a l'oci i, en concret, l'enginyeria catalana hi té un paper molt rellevant.

Segons dades de la Themed Entertainment Association (TEA), que realitza un dels informes més rellevant del sector, la indústria mundial de les atraccions va assolir un màxim d'assistència el 2019, abans que la pandèmia obligués a una aturada sobtada a una tendència de creixement de diversos anys. Tot i que les xifres d'assistència als centres d'oci del 2020 van mostrar una de les caigudes més pronunciades de la història, els darrers anys el sector ha viscut un creixement exponencial. En dades de 2022, uns 198,7 milions de persones van visitar els 25 parcs temàtics més importants del món, xifra que contrasta amb els 141,4 milions de visitants de l'any anterior. Als mercats EMEA, aquesta diferència va ser del 75% amb un total de 63,4 milions de visitants als 20 parcs més importants l'any 2022.

A causa de la importància d'aquest sector, anualment se celebren esdeveniments molt rellevants a Europa, com la International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA Expo Europe), la fira del sector més rellevant que aplega fabricants, operadors, proveïdors, inspectors així com públic i curiosos. En definitiva, milers de participants durant una setmana plena de múltiples jornades, visites i conferències a l'edició del 2023 a Viena, entre els quals comença a destacar una nova generació d'enginyers i professionals catalans que treballen a les empreses més rellevants de la indústria actualment, la gran majoria fora d'Espanya.

És el cas d'Adrià Benito, enginyer mecànic per la UPC, i actualment Project Engineer i responsable de Sostenibilitat del fabricant Intamin Amusement Rides, una empresa dirigida pel també català i enginyer industrial Ignasi Guasch, que ja va explicar la seva experiència en aquesta entrevista. Benito recorda que la indústria de les atraccions està al mateix nivell que la ferroviària o l'automobilística, ja que totes elles produeixen màquines que transporten persones. Respecte al tema de la sostenibilitat, Benito destaca que "en primer lloc, és una obligació per a les empreses que tenen producció a Europa. En el cas de Intamin, tant Suïssa com Lichtenstein estan preparant normatives basades en les europees, per tant ens hem d'anar adaptant a les futures regulacions i poder ser més competitius".

A la mateixa zona de Suïssa, el fabricant d'atraccions ABC rides també té un català al capdavant. L'enginyer industrial barceloní Alberto Sanfeliu, n'és el CEO i també fa el paper de Project Engineer. Per a Sanfeliu, el perfil d'enginyer Industrial dona solidesa i aporta un valor afegit molt important als clients que compren aquest tipus de maquinària, les atraccions. "A l'hora de raonar, tant se val si fas disseny de muntanyes russes o gestiones empreses, l'enginyeria t'aporta una manera de raonar que és molt útil".

Tot i que no és la seva primera experiència laboral al sector ni a Suïssa, Òscar Elgarrista completa la representació catalana a aquest sector suís. Elgarrista, responsable del Grup de Treball d'Enginyeria de l'oci de la Comissió d'Acció Professional d'Enginyers Industrials de Catlaunya, acaba d'aterrar de nou a aquest país com a Project i Safety Engineer al fabricant d'atraccions Ride Engineers Switzerland. Per Elgarrista, l'enginyeria catalana està "de vegades, molt invisibilitzada" malgrat ser present en el gran ventall de disciplines diferents que existeix en el sector de l'enginyeria de l'oci. Per això creu que és "de gran importància" assistir a esdeveniments com l'IAAPA que són centres no només de contactes sinó també de coneixement.

Oci alemany amb accent català

Suïssa és un exponent del sector de l'enginyeria de l'oci, però no és l'únic país amb aquesta indústria. Eduard Casadevall és dissenyador industrial al fabricant de muntanyes russes Maurer Rides, amb seu a Casadevall destaca la gran importància de treballar la xarxa professional, fer contactes i d'apropar-se als professionals en esdeveniments com la fira d'IAAPA o altres iniciatives que es van realitzant al sector de l'oci. Per això, creu que la mida del sector és important: "som poquets i ens avenim molt entre tots".

Més enllà d'Europa

El sector de l'oci està vivint uns anys de gran expansió a mercats com l'Orient Mitjà. Precisament parlem amb l'enginyer electrònic industrial Roger Viver que resideix allí des de fa anys i que és actualment el cap d'operacions i desenvolupament corporatiu de l'empresa certificadora TÜV SÜD. "Nosaltres ens encarreguem que els fabricants i els operadors tinguin atraccions de qualitat d'acord a les normatives que el país demana", explica Viver, "a la zona on jo treballo es basen en les normes ISO i en les europees, com la EN13814 per a disseny d'atraccions". Viver ens recomana que tots els interessats s'apropin al sector, ja que "pot semblar molt tancat des de fora, però gràcies a la gran presència de professionals catalans a quasi totes les empreses del sector, et poden obrir les portes, ens coneixem tots."

El mercat nacional

A l'estat espanyol també hi ha projectes d'enginyeria de l'oci sorgit de les escoles d'enginyeria catalanes. És el cas de Vacway Waterproof, una empresa que no fabrica ni dissenya atraccions, però que viu, precisament, de tot aquest sector, perquè dissenya solucions per als visitants dels parcs d'atraccions. Va començar patentant un sistema per impermeabilitzar els telèfons mòbils als parcs aquàtics, però que ara també té altres serveis com un sistema de gestió i lloguer de taquilles completament automàtic. El seu CEO, el també enginyer industrial Javier Montón va tenir la idea quan estaven a l'ETSEIB a Barcelona. "Ens vam posicionar al costat del sector de l'oci i actualment som un soci tecnològic amb diverses propostes per als seus clients", explica Montón. Montón està convençut que l'enginyeria li ha donat les eines per poder-ho desenvolupar: "la base tècnica et dona una perspectiva perfecta per a treballar en aquest sector, tant des del punt de vista tècnic com des del punt de vista de gestió".

La formació, clau

Per obrir portes als enginyers industrials cap aquest sector, Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Breda treballen per impartir conjuntament el màster IDEAS. Segons explica Salvador Anton, catedràtic de la URV i un dels experts en turisme i oci més reconeguts en l'àmbit internacional, el màster intenta "vincular la indústria de l'oci i les universitats des d'Europa fins al món, que pretén proporcionar el màxim de coneixements i habilitats per a les persones que han de dirigir aquesta indústria tenint en compte els reptes que tenim a hores d'ara com a societat, especialment el repte de la sostenibilitat". Per Anton, Catalunya té una xarxa de professionals "molt reconeguda" en aquest sector i demostra la capacitat de "ser punters" en molts aspectes relacionats amb la creativitat, el desenvolupament i la tecnologia associada a la indústria de l'entreteniment.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.